Fra Alperne til Etna: Bidske bejlere kredser over Allegris hoved


Som så ofte når vi taler om Italien, dækker den polerede overflade med designerkluns, pittoreske landskaber, gelato og lækre aperitivi i solen over mere dystre kendsgerninger. Denne sommer har desværre ikke været nogen undtagelse. Først blamerede Gli Azzurri sig ved VM i Brasilien, derefter kom det frem, at Italien nu befinder sig i sin tredje recession siden 2008, og midt i det hele blev den 71-årige Carlo Tavecchio valgt som ny præsident i det italienske fodboldforbund, FIGC, selvom han på mange måder betragtes som en del af det etablerede politiske system, der forhindrer nationen - og dens elitefodbold - i at udvikle sig i en visionær og hensigtsmæssig retning.

Den tidligere Milan-spiller Demitrio Albertini kunne i sidste ende ikke stille noget op som rival til den 28 år ældre Tavecchio (afbilledet herunder i selskab med den nye italienske landstræner, Antonio Conte). Det til trods for at Tavecchio udover at have adskillige domme bag sig skød sig selv i foden i løbet af præsidentkampagnen ved at omtale en fiktiv afrikansk fodboldspiller, der "spiser bananer", inden han tager til Serie A, hvor man i modsætning til England ikke tjekker spillerens cv og professionelle indstilling. Den slags åbenlyst racistiske udtalelser er tidligere blevet ytret i det politiske liv uden konsekvenser, og heller ikke i dette tilfælde kostede det Tavecchio noget - andet end respekt hos spillere, tilhængere og andre iagttagere.

Den seneste ridse i den i forvejen godt ramponerede Ferraris lak kom så onsdag aften, da Napoli missede chancen for at blive det tredje italienske hold i Champions Leagues gruppespil. 1-3 tabte napolitanerne i returopgøret mod Athletic Club fra Bilbao, og dermed er det kun mesterholdet Juventus og sølvvinderne fra Roma, der repræsenterer Italien i verdens stærkeste klubturnering, som begynder den 16. september, og som i den forgangne sæson ikke havde et eneste mandskab fra Støvlelandet med blandt de sidste otte klubber.

Pirlo is not impressed!

Hvis vi for en stund lader sortsyn være sortsyn og ser bort fra det faktum, at profiler igen i år har forladt den økonomisk trængte Serie A til fordel for mere lukrative aftaler (både økonomisk og sportsligt) andetsteds, så er der grund til at se frem mod den nye sæson i det italienske med spænding. Allerede i første runde, der skydes i gang tidligt lørdag aften i Verona, hvor Juve møder Chievo, bydes der på indbyrdes opgør mellem traditionelle storhold i form af Roma-Fiorentina og Milan-Lazio. Men lad os nu se lidt nærmere på, hvad der er sket blandt De Syv Søstre i den bedste italienske række:

Juventus går ind til sæsonen som Scudetto-favorit, hvilket der ikke er noget nyt i. Nyt er det til gengæld, at succestræner og klubikon Antonio Conte ikke længere står i spidsen for det Juve-hold, den nyudnævnte landstræner på mange måder personificerede. At afløseren skulle findes i den fyrede Milan-træner Massimiliano Allegri, var endnu en bombe midt i Bianconeri-universet. Mens Conte er udadvendt og stormer rundt på sidelinjen, ligner Allegri mest af alt en mand med kronisk hård mave (se billedet øverst i denne artikel). I Serie A vil han ikke kunne overgå Contes meritter, og det store spørgsmål er, om Allegri er manden, der kan sikre Juve den længe ventede succes i Europa? At det chilenske es Vidal og den franske offensivprofil Pogba (indtil videre) er blevet i mesterklubben, er et kæmpe plus, men de skeptiske blikke er rettet mod manden på bænken.

Hos Juves umiddelbart største rival, Roma, er man klar til at udnytte eventuelle "børnesygdomme" hos Allegri. Når klublegenden Francesco Totti (billedet herunder) ikke har brugt tiden på at gøre nyerhvervelsen Ashley Cole til grin på de sociale medier, har anføreren haft overskud til at lægge sig ud med den italienske isindustri; Totti kom til at udtale, at han måske ville være villig til at droppe gelato i et år, hvis Roma kunne vinde mesterskabet - noget der med det samme fik forbundet af italienske isproducenter til at understrege vigtigheden af is i enhver persons diæt; ja, forbundets ledelse gik ligefrem til kontraangreb og lovede gratis is til hele holdet, hvis Roma rent faktisk vinder Scudetto'en. På spillersiden skal det bl.a. blive spændende at se, om nytilkomne Manolas eller Astori kan erstatte den succesfulde og ligeledes 27-årige midterforsvarer Benatia, der er røget til Bayern.

Drillerier og isdebat har der ikke været overskud til i Napoli, hvor byens stolte sønner som skrevet indledningsvis missede kvalifikationen til Champions League. Noget af en bet for Benitez & Co., der dog kan glæde sig over bl.a. at være blevet forstærket af den rutinerede bomber Michu, som er lejet i Swansea. Hvis han kan få samarbejdet med Higuain til at fungere, er der noget at se frem til for de lige nu slukørede napolitanske tifosi. Det er dog fortrinsvis i defensiven, at der skal forbedringer til i forhold til den forgangne sæson (39 indkasserede mål i 38 kampe), hvis Napoli skal gøre sig håb om at drille Juventus og Roma i kampen om mesterskabet. Fraværet af hårde Champions League-kampe kan måske også tjene holdet i ligasammenhæng. 

Fiorentina var ikke reelt i nærheden af at kunne true ovenstående trio i sidste sæson, men Viola diskede op med en flot gang fodbold, hvor profiler som Rossi, Valero og Cuadrado strålede. Træner Montella (40) er én af de unge trænere, der skaber optimisme på ligaens vegne i en tid, hvor calcio'ens tilstand ligesom økonomien ellers lader en del tilbage at ønske. Tyske Marko Marin er en type, der kan give florentinernes offensiv endnu mere slagkraft, og der er ingen tvivl om, at man ligeså godt kan vænne sig til at se Fiorentina som en del af toppen igen, efter at klubben har formået at følge en 13. plads i 2011/12-sæsonen op med to fjerdepladser i træk.

Inter er et af de hold, der er størst forventninger til forud for weekendens premiere. Masser af uafgjorte kampe (15 ud af i alt 38 mulige og 9 ud af 19 på hjemmebane) kostede i sidste sæson Milano-klubben rigtig mange point, og her kan det vise sig essentielt, at Nerazzurri har hentet den benhårde og rutinerede serbiske forsvarsgeneral Vidic (billedet herunder) på en fri transfer. Læg dertil lejeaftalen med den franske landsholdsspiller M'Vila samt købet af den chilenske VM-helt og muskelhund Medel, og vi står med et mandskab, der har ledertyperne til at gøre en rigtig god figur i den kommende sæson - en sæson der på mange måder repræsenterer en ny start, efter at rutinerede typer som Zanetti, Cambiasso, Samuel og Milito har sagt farvel.

Hos naboen Milan vil der være fokus på at få en bedre sæsonstart end for et år siden, hvor det blev til én sejr i de første fem runder. Allegri røg ud i januar, klubikonet Seedorf kom ind, Seedorf blev smidt på porten, og ind er nu kommet en anden klubmand i form af måltyv og offsidekonge numero uno Pippo Inzaghi - endnu en mand uden trænererfaring på højeste niveau, men en mand med opbakning hos Berlusconi, hvilket mildt sagt er en fordel, hvad arbejdsklimaet angår. Efter en række pinagtige præstationer i testkampe vandt Milan sidste lørdag træningsturneringen Trofeo TIM med sejre over Juventus og Sassuolo, og sammenholdt med salget af angriberen med de i fodboldmæssig forstand maniodepressive tendenser, Balotelli, kan man på Rossoneris vegne håbe på lidt tiltrængt stabilitet og ro - noget som nyerhvervelserne Lopez (målmand), Menez, Alex og Armero skal være med til at sikre. 

Den sidste af De Syv Søstre, Lazio, døjede i den grad også med at finde stabiliteten i den forgangne sæson, og det skal blive interessant at se, om romerne kan få stabiliseret en forsvarskæde, der lukkede hele 54 mål ind i sidste sæson (kun syv hold lukkede flere mål ind). Det bliver en stor udfordring, da hele tre af de fire defensive pladser sandsynligvis vil blive besat af nye spillere - blandt andet den dygtige 22-årige hollandske VM-spiller De Vrij. Desuden er der et nyt ansigt på trænerbænken i form af Pioli, der blev fyret i Bologna, og som ikke tidligere har skulle styre en klub af Lazios størrelse.

På trods af at det langskæggede stenansigt Pirlo misser den første måned af Serie A-sæsonen med en skade, tror denne signatur, at Juve og Allegri rider stormen af og sikrer sig endnu et mesterskab foran Roma, Napoli, Inter og Fiorentina (i nævnte rækkefølge). Det bliver dog tæt og langt mere spændende end i den forgangne sæson, hvor kong Conte endnu sad urokkelig på sin trone. Til sidst skal der lyde et "held og lykke (I får brug for det)" til de tre oprykkerhold, Palermo, Cesena og Empoli - alle gamle kendinge i Serie A-regi. Lad os for en stund glemme den tristesse, der hænger ubevægeligt over Italien, og glæde os over, at fokus er tilbage, hvor det hører hjemme: på banerne fra Alperna til Etna.

1. runde i Serie A-sæsonen 2014/15: Chievo - Juventus, Roma - Fiorentina (begge lørdag), Milan - Lazio, Atalanta - Verona, Cesena - Parma, Genoa - Napoli, Palermo - Sampdoria, Sassuolo - Cagliari, Torino - Inter, Udinese - Empoli (alle søndag)

Følg vores dækning af Serie A her!