Fra Alperne til Etna: Drømmedrøn og kæberaslere


Natten til mandag dansk tid vandt italienske Paolo Sorrentinos mesterværk La Grande Bellezza årets Oscar for bedste udenlandske film i Dolby Theatre i Los Angeles. Hjemme i det på overfladen så smukke Italien havde Milan-spillerne få timer forinden måttet sande, at den gyldne fortid blot er reduceret til minder i en nutid, der er fyldt med bristede illusioner og kuldslået kærlighed - præcis som filmens hovedperson, Jep Gambardella.

Den tidligere så succesrige storklub med den aldrende playboy og detroniserede premierminister Silvio Berlusconi bag kulissen måtte trods glimrende spil og store chancer i sidste ende bøje sig for overmagten i form af den klub, der i dag sidder tungt på det italienske fodboldembede, Juventus. Én af grundene til, at det gik, som det gik, bærer navnet Tevez, og søndag viste han San Siro, hvordan man skyder til en fodbold.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... så mange point skiller Italiens to mest vindende klubber efter 26. spillerunde. Og lad os da med det samme slå fast, at Den Gamle Dame fra Torino næppe skænker den tidligere rival Milan en tanke i tabellen, hvilket blot er med til at forstærke smerten blandt Milanos rødsorte trosfæller.

Hvis der endelig var en rival, der kunne dryppe en smule malurt i det skvulpende glas Barolo, som cheftræner Antonio Conte uforstyrret har kunnet slubre i sig de seneste mange måneder, så skulle det have været Roma. Denne tanke er dog reelt reduceret til ren og skær hypotese, efter at Giallorossi, der kom så flot i gang med denne sæson, pludselig er sakket 11 point bagud i forhold til Juventus (Roma har dog spillet en kamp mindre).

0-3-nederlaget til netop Juve satte lige efter nytår en streg under de forsvarende mestres hegemoni, og på trods af imponerende sejre over mange af de mindre og/eller formsvagere klubber i ligaen, har to uafgjorte resultater efter nytår kostet dyrt i tabellen: Først blev det 0-0 i derbyet mod Lazio, i den forgangne runde endte det ligeledes uden mål, da Inter besøgte Olimpico. Søndag skal Roma så prøve kræfter med en af de mest frygtede udebaner i Europa, Stadio San Paolo i Napoli.

Er der dæmoner på spil Roma, plejer det gerne at være Daniele De Rossis skuldre, de sætter sig på; således også i kampen mod Inter, hvor den iltre 30-årige slyngede en næve i ansigtet på gæsternes Icardi. Dommeren så ikke noget, men efterfølgende blev De Rossi, der har en vis historik for at svinge højre arm, tildelt tre spilledages karantæne. Desuden forbrød han sig mod landstræner Prandellis såkaldte etiske kodeks og blev derfor ikke udtaget til Italiens venskabskamp mod Spanien onsdag (0-1 til Spanien).

Inters Juan Jesus blev efterfølgende også straffet med tre spilledages karantæne, da disciplinærudvalget opdagede, at han havde givet Roma-forsvareren Romagnoli en mavepuster i opgørets sidste minutter. I lighed med Roma har Inter (naturligvis fristes man til at sige) tabt til Juventus i år, og sammenholdt med fire uafgjorte kampe og et bittert nederlag til Lazio efter nytår gør det, at Nerazzurri kun med nød og næppe hænger fast i femtepladsen. 

Netop Lazio er efter en formidabel start på 2014 nu blot tre point efter Inters Europa League-placering, og den mirakelkur, jeg tidligere har nævnt her i Fra Alperne til Etna, ser fortsat ud til at gøre de lyseblå romere gavn. Bortset fra 0-3-fadæsen i Catania har Biancocelesti ikke tabt i Serie A i år, og søndag fik træner Reja endnu en fjer i hatten, da hans tropper blev det tredje hold, der slog Fiorentina i Firenze.

Albanske Lorik Cana blev kampens eneste målscorer efter blot fem minutter, og dermed slap en stor del af hjemmeholdets tifosi for at se gæsterne sætte de lokale heltes defensiv på plads; Fiorentinas hardcoretilhængere ventede således 10 minutter med at fylde tribunerne i protest mod det, de opfatter som en hetz fra dommerne. Klubbens præsident, Andrea Della Valle, roste efterfølgende tilhængerne for det, han kaldte en "meget civiliseret protest".

Viola-tilhængerne skal dog håbe på mere end retfærdige dommere de kommende par uger, hvor Firenze-holdet skal op imod hadeklub numero uno, Juventus, hele tre gange; én gang i ligaen på søndag og to gange i Europa Leagues ottendedelsfinaler, som Fiorentina kvalificerede sig til via en samlet sejr over danske Esbjerg.

Mere overraskende end Lazios succes er det måske, at lille Parma, der i en ikke så fjern fortid henrykkede Fodboldeuropa med stjerner som Asprilla, Brolin, Melli og Crespo, nu har spillet 14 ligakampe uden at tabe. Roberto Donadonis tropper skrabede senest en 1-0-sejr hjem på udebane mod Sassuolo - Parmas fjerde udebanesejr i træk.

Klubben fra Emilia-Romagna ligger i skrivende stund à point med den anden helt store positive overraskelse i denne sæson, Verona, på sjettepladsen, og der skal ikke mange flere tabte Inter-point til, før én af disse opkomlinge snupper den femteplads, der giver mulighed for et Europa-eventyr.

Fem gange i år har Parma holdt buret rent, og det er i høj grad holdets defensiv inklusiv den meget dygtige målmand Antonio Mirante, der er nøglen til I Ducalis succes. En anerkendelse for det solide stykke arbejde er blandt andet kommet i form af landsholdsudtagelsen af Parmas italo-argentiner Gabriel Paletta - manden med en af ligaens mest groteske frisurer, bør man bemærke. Paletta spillede en fin kamp onsdag aften mod Spanien til trods for det forventede italienske nederlag.

Netop Parma og Verona tørner sammen søndag eftermiddag på Stadio Ennio Tardini, og kigger man nærmere på hjemmeholdets vinderodds i det opgør, er der ikke meget tvivl om, hvilken af de to positive overraskelser, der levnes flest chancer for at gøre det umulige og snuppe en Europa League-plads...
 

Den kommende runde i Serie A: Udinese - Milan, Catania - Cagliari (begge lørdag), Juventus - Fiorentina, Bologna - Sassuolo, Chievo - Genoa, Inter - Torino, Lazio - Atalanta, Parma - Verona, Sampdoria - Livorno og Napoli - Roma (alle søndag).
 

Klik her for at følge vores dækning af Serie A på Blog.unibet.com!

Klik her for at følge blogredaktør Emil Birkeland Klintorp på Twitter!