Fra Alperne til Etna: Europæiske drømme og florentinsk frokost


For folk, der ikke følger med i Serie A, er der næppe mange navne i Parmas start-11'er anno 2014, som vil vække genklang. Byens små 200.000 indbyggere kunne i 90'erne glæde sig over to Uefa Cup-titler og en sølvmedalje i Serie A, men de senere år har det knebet gevaldigt for I Ducali at manifestere sig i den bedste italienske række, hvor den har stået på lutter midterplaceringer siden oprykningen i 2009.

Jovist, italo-brasseren Amauri og den gale/geniale dagdriver Cassano kender de fleste, mens den franske fløjraket Biabiany (billedet herover) muligvis vil få en fodboldhipster eller to til at savle hæmningsløst. Dygtige spillere som Mirante, Parolo, Marchionni og Gobbi befinder sig imidlertid fortsat et godt stykke under den internationale radar.

Med 2-0-sejren over Hellas Verona i weekenden cementerede Parma ikke desto mindre sin position som førsteudfordrer til den fjerde- og femteplads, der kaster henholdsvis en Europa League-plads og en kvalifikationsmulighed af sig. De langt større og rigere klubber Fiorentina og Inter kan pludselig høre de entusiastiske horder fra Emilia-Romagna bag sig, og overhertug Donadoni har nu ført sine mænd til 15 kampe uden nederlag.

En anden traditionsrig, men trods alt mindre Serie A-klub, Sampdoria, leverede ugens comeback, da holdet fra Genova ellers så ud til at være helt nede i sækken i hjemmekampen mod på alle måder middelmådige Livorno.

0-2 var Doria bagud ved pausen, og dermed lignede det en overraskende sten i fodboldstøvlen for Mihajlovic & Co., der ellers havde manifesteret sig som et nogenlunde solidt midterhold med fire sejre efter årsskiftet. Med fire kasser på 26 minutter i anden halvleg fik Blucerchiati imidlertid vendt kampen på en tallerken.

Efter et udlignende selvmål bragte Okaka værterne foran 3-2, hvorefter den tidligere Roma-angriber og Lazio-koryfæet Mihajlovic med deres sejrsdansen (billedet herover) viste, at de nu er fælles om genrejsningen af Sampdoria. Klubben, hvis storhedstid vi skal tilbage til slut-80'erne/start-90'erne for at finde, rykkede forrige år op i Serie A, og ligger med 4-2-sejren nummer 12 i tabellen. 

De to herrer herover var også lutter smil forud for weekendens ligaopgør mellem Fiorentina og Juventus, men Contes og Montellas gode manerer kan ikke skjule det faktum, at de to klubbers tifosi hader hinanden som den pest, der hensynsløst hærgede Firenze i midten af det 14. århundrede. Ja, der er vel næppe to klubber fra forskellige byer i Italien, der har et så belastet forhold til hinanden.

Skæbnen har nu villet det sådan, at ærkerivalerne skal møde hinanden tre gange på to uger - én gang i Serie A og to gange i ottendedelsfinalerne i Europa League. Den Gamle Dame snuppede med nød og næppe det første stik søndag i Torino med en spinkel 1-0-sejr, og efterfølgende tweetede Juve fra officielt hold, at Fiorentina var en god frokost, og at middagsmaden ville blive serveret fire dage senere.

Den floretinske bøf blev dog ikke spist op i den første Europa League-ottendedelsfinale torsdag aften, da en tysk chefkok ved navn Mario Gomez valgte at sætte gaflen i Buffon & Co. Den tidligere Bayern-bomber sikrede Viola et 1-1-resultat, der giver Fiorentina overraskende gode kort på hånden i forhold til at kunne le sidst, når desserten serveres på Artemio Franchi næste torsdag.

I sidste uges udgave af Fra Alperne til Etna formidlede vi det glade budskab, at italienske La Grande Bellezza (på dansk: Den store skønhed) havde vundet en Oscar som årets bedste udenlandske film. Mesterværkets instruktør, napolitanske Paolo Sorrentino, valgte i sin takketale at dedikere den ærefulde statuette til Federico Fellini, Talking Heads, Martin Scorsese ... og Diego Armando Maradona.

Den slags snak var det ikke kun den tydeligt begejstrede hovedrolleindehaver, Toni Servillo, der slubrede i sig; hjemme i Napoli noterede klubbens tifosi sig den uventede hyldest til den argentinske klublegende og kvitterede i hjemmekampen mod Roma med tre gigantiske bannere (billedet herover), hvorpå der stod:

"Respekt til den, der på toppen af berømmelsen ikke glemmer tilhørsforhold og identitet. Tak til dig, P. Sorrentino".

Stor skønhed leverede Napoli ikke på banen, men det var lige præcis nok til at snuppe den 1-0-sejr, der betyder, at syditalienerne nu blot er tre point efter Roma, hvis træner, Rudi Garcia, efter kampen for første gang erkendte, at mesterskabet i realiteten er tabt. Giallorossi er nu 14 point efter Juventus.

Romerne har ganske vist en hjemmekamp i hånden, men da modstanderen er det Parma-hold, vi dedikerede begyndelsen af dette blogindlæg til, kan man næppe kalde det for tre sikre point til et Roma-hold, der lider hårdt under fraværet af kaptajn Totti, og som nu også må undvære langtidsskadede Strootman.

Cassano & Co. skal søndag gøre livet svært (ok, endnu sværere) for Milan, der efter 0-1-nederlaget til Udinese i den forgangne weekend blamerede sig i midtugen og helt som forventet måtte bøje sig for overmagten i form af Atletico (symboliseret herover i form af Balotelli).

Med en sejr på San Siro vil den tidligere milanista Fantantonio og lilleputterne fra Parma have 11 point ned til den kriseramte storklub og en stadig mere realistisk drøm om europæisk bold efter sommerferien.
 

Den kommende runde i Serie A: Verona - Inter (lørdag), Atalanta - Sampdoria, Milan - Parma, Cagliari - Lazio, Livorno - Bologna, Sassuolo - Catania, Fiorentina - Chievo, Genoa - Juventus (alle søndag), Torino - Napoli og Roma - Udinese (begge mandag).
 

Klik her for at følge vores dækning af Serie A på Blog.unibet.com!

Klik her for at følge blogredaktør Emil Birkeland Klintorp på Twitter!