Fra Alperne til Etna: Forandringens vinde blæser over Den Evige Stad


Først var det Zdenek Zeman, og så var det pave Benedikt XVI, der pludselig var fortid i et af de højeste embeder i Rom, henholdsvis Romas trænersæde og pavestolen. Hvor sidstnævne selv valgte at abdicere på grund af alderdom, fik den tjekkiske boheme kniven af den italoamerikanske ledelse hos Giallorossi efter en række utilfredsstillende kampe med komplet kaos i den defensive organisation. Komplet kaos i organisationen kan man også tale om i Italien som helhed, og i lighed med Romas nye træner, Aurelio Andreazzoli, og den kommende pave af endnu ukendt herkomst, så får Italiens næste ministerpræsident, der skal findes ved parlamentsvalget om 10 dage, mildt sagt lidt af en opgave at løfte.

Andreazzoli magtede ikke at løfte opgaven i sin første kamp i spidsen for Roma, der ude tabte til oprykkerne Sampdoria i et opgør, hvor der blev tændt godt op under de sydeuropæiske gemytter. Se nu bare, hvordan Samps træner, Delio Rossi, hilser på gæsternes Burdisso. Den tidligere Lazio-træner er kendt (læs: berygtet) for sit temperament og kan blandt andet prale af at have været en af de få sidelinjepaver, der korporligt er gået i flæsket på en af sine egne spillere. Tålmodigheden hos den italienske disciplinærkomité er forståeligt nok en smule tyndslidt, og Rossis fingerhilsen endte med at koste to karantænedage, som skal afsones i kampene mod Napoli og Chievo.

I forhold til selve spillet på banen skal det nævnes, at hjemmeholdets argentinske topscorer, Mauro Icardi, endnu en gang kom på scoringstavlen og dermed manifesterede sin position som en af de mest omtalte og ombejlede spillere i Italien. Hos Roma var det en anden argentinskfødt (nu italiensk) angriber, der tiltrak opmærksomhed - dog ikke for noget positivt. Pablo Osvaldo kunne have udlignet Samps 1-0-føring, da han fik chancen på straffespark, men i stedet for bare at losse bolden i kassen og give sit kriseramte hold en tiltrængt opkvikker, lavede Osvaldo et forkølet tjat til bolden, der ikke bliver bedre af at blive spejlvendt.

Den slags bliver der ikke set på med milde øjne hos de hårdkogte Roma-tifosi, der i forvejen var i højeste alarmberedskab efter fyringen af Zeman, og i den forgangne uge blev Osvaldos bil så ramt af slag og spark uden for klubbens træningsanlæg, Trigoria. Med weekendens nederlag har Roma ikke vundet i sine seneste seks ligakampe, har indkasseret 45 mål i sæsonens 24 ligakampe (kun undergået af Pescara) og er dumpet ned som nummer ni, hvilket er næsten ukristelig læsning for tilhængerne, der længe betragtede deres hold som en seriøs bejler til de europæiske pladser.

Roma kan dog meget vel være på vej fra asken til ilden, eftersom førerholdet Juventus kommer på besøg på det olympiske stadion lørdag aften. Efter en sløj start på året ser Conte & Co. ud til at være tilbage på skinnerne. Tirsdag vandt Bianconeri overbevisende 3-0 ude over Celtic i ottendelsfinalen i Champions League, og i weekenden cruisede man forbi ærkerivalerne Fiorentina, der hjemme i Firenze blev besejret 2-0.

Sidstnævnte resultat giver måske ikke anledning til løftede øjenbryn hos de, der ikke kender til hadet og rivaliseringen mellem Fiorentina og Juventus - en rivalisering, der blandt andet har rødder i salget af Roberto Baggio fra Viola til Juve i 1990. Størrelsen på den transfer (ca. 75 millioner kroner) var ikke overgået tidligere, og det var et salg, der resulterede i gadeoptøjer i Firenze, hvor omkring 50 mennesker blev såret.

Mens Fiorentina skuffende nok ikke var i stand til at kanalisere historiens vingesus over i god præstation på banen, viste holdets målmand og inkarnerede Fiorentina-fan, Emiliano Viviano, i en anden sekvens, hvad der var på spil. Efter kampen gjorde han således sin holdkammerat Borja Valero den tjeneste at snuppe Pirlos trøje, som spanieren havde fået i bytte for sin egen, da midtbanespilleren var på vej ned for at sige tak for kampen til de skuffede Fiorentina-tifosi.

En overdrivelse? Måske. Men at en del af disse tilhængere er uden for pædagogisk rækkevidde og nærer et dybfølt had til Juve, blev demonstreret tidligere på aftenen, da der blev registreret en alt andet end smagfuld hentydning til de 39 Juventus-tilhængere, der mistede livet i forbindelse med Heysel-tragedien i 1985.

I den anderledes muntre afdeling kunne man i forbindelse med Alessandro Matris mål til 2-0 konstatere, at en vis Preben Elkjær stadig formår at inspirere spillerne i Støvlelandet (klichéen har vel aldrig været mere passende), 29 år efter at danskeren som Verona-spiller scorede med strømpefoden mod netop Juventus. I det hele taget tyder det på, at den tidligere så udskældte Matri er ved at ramme topformen i en liga, hvor det eneste, der tæller i bedømmelsen af en angriber, er, hvor mange mål vedkommende scorer. Juve-spydspidsen kan nemlig også med sko på, som han demonstrerede i forrige uges sejr i - ja, den er god nok - Verona mod Chiveo.

Vi slutter af dér, hvor vi begyndte: I Rom. Mens Roma ser ud til at befinde sig i en af de inderste ringe af Dantes inferno, så kan lokalrivalerne fra Lazio godt tillade sig at pudse glorien, selvom det "kun" blev til ét point i topkampen mod Napoli lørdag aften. Ingen havde før sæsonen regnet med, at Biancocelesti ville være en seriøs trussel mod Juventus i kampen om Lo Scudetto, og med pointtabet lørdag er den drøm da også definitivt forduftet.

Petkovic & Co. ligger ikke desto mindre fortsat på tredjepladsen (11 point efter Juventus og seks point efter Napoli), der giver mulighed for at nå Champions League i næste sæson, og derudover er holdet i Coppa Italia-finalen og videre i Europa League, hvor man i aften, torsdag, møder Borussia Mönchengladbach i 1/16-finalen. Mandag venter der så en på papiret nem opgave ude mod bundholdet Siena, og mon ikke træner Petkovic i mellemtiden får sent en bøn eller to til de højere magter om, at hans tyske angriber Miroslav Klose hurtigst muligt bliver sin skade kvit. I de seks kampe, hvor Lazio har måttet undvære den i øvrigt stærkt troende katolik i angrebet, er det ikke lykkedes at hive en sejr i land.
 

Runde 25 i Serie A byder på følgende kampe: Milan-Parma (fredag), Chievo-Palermo, Roma-Juventus (begge lørdag), Catania-Bologna, Genoa-Udinese, Napoli-Sampdoria, Pescara-Cagliari, Torino-Atalanta, Fiorentina-Inter (alle søndag) og Lazio-Siena (mandag). Klik her for at spille på rundens kampe.


Emil Birkeland Klintorp er journalist og skribent med forkærlighed for italienske anliggender - herunder fodbold og Serie A. Ud over at være redaktør her på siden gæster han af og til Unibets SportsCast. Du kan også følge ham på Twitter ved at trykke HER.