Fra Alperne til Etna: Forhøjet trusselsbillede i Calcioland


Hvad har Zola, Asprilla, Sensini, Bucci, Benarrivo, Brolin, Mussi, Fiore, Crespo, Melli, Grün, Buffon, Fuser, Verón, Thuram og Cannavaro til fælles? Rigtig gættet: De har alle spillet for Parma.

Det er lidt af en perlerække af navne, man kan stykke sammen fra historien om den i 90'erne så succesrige lille storklub, der i disse dage hænger med mere end halvdelen af kroppen dinglende over den kulsorte afgrund, som også går under betegnelserne fallit, konkurs og tvangsnedrykning. Det har andre store italienske fodboldklubber prøvet tidligere (bl.a. Fiorentina og Napoli), men Parma har hjemme i en lille by og har ikke samme kapital til rådighed som sine større søstre, og der er en begrundet frygt for, at der kan gå meget lang tid, før vi igen får I Ducali at se i Serie A.

Alvoren blev åbenbaret for hele fodboldverdenen, da Parmas hjemmekamp mod Udinese blev aflyst søndag. Der var simpelthen ikke ressourcer til at garantere de nødvendige sikkerhedsforhold, og hverken fodboldforbund, spillere eller fagforeninger ville gå med til, at kampen blev spillet for lukkede døre. Den aflyste kamp er naturligvis blot toppen af det isbjerg, der udgøres af længere tids uansvarlig ledelse inklusiv manglende betalinger af regninger og lønninger. Den slags ender galt, og den seneste uge begyndte myndighederne så at beslaglægge køretøjer og træningsmaskiner i den konkurstruede klub, hvor ungdomstræner Crespo forinden havde gjort opmærksom på, at hans spillere blev syge af, at der ikke længere var varmt vand i bruserne.

I slutningen af sidste sæson så alt ellers ud til at være prosciutto og Lambrusco i Parma og omegn, og efter en bemærkelsesværdig sejrsstime snuppede Donadoni & Co. den sjetteplads, der gav adgang til Europa League. Kort efter blev denne store bedrift overskygget af, at Parma havde ubetalte skatteregninger, hvilket fik UEFA til at smække døren i hovedet på den rasende præsident Ghirardi - én af mange italienske klubpræsidenter med en ... skal vi kalde det bemærkelsesværdig fremtoning? Førsteholdstruppen har ikke modtaget løn siden sidste sommer, og trods to overtagelser af klubben siden december (til en værdi af én euro i begge tilfælde) er det ikke lykkedes at bringe klarhed over den kaotiske situation.

"Lukket på grund af tyveri" stod der på skilte, som Parmas trofaste tifosi klistrede op på klubbens stadion, Ennio Tardini, efter søndagens kampaflysning, og netop tyveri er da også det, der popper op i tankerne, når man hører om en bruttogæld på 120 millioner kroner, der siden Ghirardi overtog klubben for otte år siden, er vokset til knap 1,5 milliarder. Mens klubbens 37-årige anfører, Alessandro Lucarelli (billedet herover), og tilhængerne krydser fingre for, at den nye ejer, milaneseren Giampietro Manenti - mod forventning - skulle få den synkende skude på ret køl, er Sampdorias karismatiske præsident, Massimo Ferrero, trådt i karakter ved at betale rejseudgifterne til udekampen i Genova for Parmas ungdomshold.

Den altid underholdende Ferrero mærkede på egen krop, hvordan det er at få aflyst en kamp i sidste øjeblik, da Derby della Lanterna - lokalderbyet mellem Sampdoria og Genoa - lørdag aften måtte aflyses på grund af de voldsomme vandmængder, vejrguderne havde besluttet sig for at lade vælte ned over Stadio Luigi Ferraris. Ferreros ansigtsudtryk på dette billede beskriver nok meget godt den frustration, de tilstedeværende på stadion følte. Da lanternen igen kunne tændes tirsdag aften, endte det med et 1-1-resultat, og hvis nogen var i tvivl om, hvad lige netop denne kamp betyder på de kanter, så blev man mindet om det af Samp-træner Mihajlovic, der gik i flæsket på sin egen forsvarsspiller Regini, som efter den iltre serbers mening nær havde kostet det ene point med et dumt frispark lige inden slutfløjtet.

At korporlige trusler ikke er et fremmedelement i italiensk fodbold, ved Mihajlovics arbejdsgiver, førnævnte Ferrero, bedre end de fleste. Han blev angiveligt truet på livet af Palermos om mulig endnu mere excentriske præsident, Zamparini, da han for nylig ringede og forhørte sig om sicilianernes midtbanedynamo Edgar Barreto. Som filmproducent bør Ferrero om nogen vide, at trusler fra de egne af landet, bør tages seriøst, hvad enten de afleveres over telefon, mail eller i form af et hestehoved i sengen. Zamparini, der så sent som i sidste uge sammenlignede Lazio-kollega Lotito (mere om ham her) med Mussolini, afviser at have fremsat dødstrusler og kalder Ferrero "sindssyg". It takes one to know one, som de siger i det engelske.

Fra spillet i kulisserne til spillet på banen (to ting, der ofte kan være vanskelige at adskille i det italienske fodboldunivers). Efter en spillerunde, der bød på noget så sjældent som sejre til både Inter og Milan (det var blot tredje gang i denne sæson, det skete), havde man på fornemmelsen, at der var noget ganske særligt i gære. Og ganske rigtigt: I denne uge blev vi vidner til et mindre mirakel, da alle seks italienske klubber vandt deres kampe i henholdsvis Champions og Europa League. 2-1-hjemmesejren kan meget vel vise sig ikke at være tilstrækkelig for Juve i returkampen i Dortmund i CL-ottendedelsfinalerne, men sikkert er det, at både Inter, Torino, Fiorentina, Napoli og Roma (billedet herover) er klar til ottendedelsfinalerne i Europa League. Tør man håbe på et italiensk trofæcomeback i år?

At Juventus vinder Scudetto'en for fjerde år i træk, hersker der ikke længere tvivl om, nu hvor uafgjortspecialisterne fra Rom, Roma, med sæsonens niende pointdeling (denne gang i Verona mod Hellas) befinder sig hele ni point efter Den Gamle Dame. I modsætning til Roma så er Juve ganske effen ud i det at snuppe alle tre point i tætte kampe som den seneste mod Atalanta, hvor en vis Andrea Pirlo diskede op med denne lækkerbisken og reddede dagen for Bianconeri. Det var blot Pirlos tredje ligamål i sæsonen.

Selvom mesterskabskampen er afgjort, så er der garanti for drama og kontroversielle episoder, når netop Roma og Juve tørner sammen mandag aften på Olimpico i Rom. Giallorossi risikerer i tilfælde af nederlag at blive indhentet af formstærke Napoli (fem sejre i seks kampe), men værterne kan glæde sig over at slippe for kanonkongen Pirlo og Serie A's måske bedste spiller Pogba, der begge er ude med skader. Tilbage i oktober følte Roma-træner Garcia sig overbevist om, at hans hold ville indhente Juve; i dag erkender Romas sportsdirektør, Sabatini, at der er tale om et "match point" mandag aften. Mange vil mene, at Juventus allerede har uddelt æg.

25. runde af Serie A-sæsonen 2014/15: Chievo-Milan (lørdag), Cagliari-Verona, Atalanta-Sampdoria, Cesena-Udinese, Genoa-Parma, Palermo-Empoli, Sassuolo-Lazio, Inter-Fiorentina, Torino-Napoli (alle søndag), Roma-Juventus (mandag).

Følg Fra Alperne til Etna på Twitter!

Følg Fra Alperne til Etna på Facebook!