Fra Alperne til Etna: Fyring og fyrværkeri sætter fut i derbyforventninger


Så gik den ikke længere for Inter-træner Walter Mazzarri, der, som vi beskrev i sidste udgave af Fra Alperne til Etna, længe har siddet yderligt på sædet i den ambitiøse milanesiske storklub. Fredag sagde klubejer Erick Thohir - med det, der nok har været en ganske tyk indonesisk accent - basta. Fyringen blev annonceret fem dage efter, at Nerazzurris vakkelvorne defensiv havde ladet Veronas Nicolas Lopez udligne til 2-2 i sidste minut af den vigtige ligahjemmekamp. Pointtabet betød, at Inter gik til landskampspause som nummer ni i Serie A - en placering, som altså fik ledelsen til at sætte en stopper for det cirkus, Mazzarri på mange måder har været eksponent for dette efterår.

Fyringen bekræfter også den gamle sang om, at succes i den hjemlige liga for de fleste italienske topklubber betyder mere end de europæiske meritter. Sagen er den, at 53-årige Mazzarri afleverer et hold, der har sat en sikker kurs mod avancement i Europa League, hvor klubben er ubesejret i sin gruppe og har fire point ned til nummer to. Javist, Europa League er langt fra Champions League, hvad prestige og økonomi angår, men europæisk succes har ikke været hverdagskost for Inter de seneste år, og man skulle mene, at de mange point trods alt ville få smilene frem hos tifosi og ledelse. Skuffelserne på den hjemlige piazza fik dog smilene til at stivne.

Ind i stedet for Mazzarri er kommet en gammel kending i klubben, nemlig den fire år yngre Roberto Mancini (billedet herover). Mancio, som han kaldes på de kanter, blev fyret i klubben tilbage i 2008 efter fire år, hvor han i skyggen af Calciopoli og Juventus' fald fra tinderne gjorde Inter til magtfaktor i Italien og hentede tre mesterskaber, hvoraf det første blev taget fra netop Juve via en skrivebordsafgørelse i Calciopoli-sagen. Den totale mangel på succes i Europa var dog ironisk nok medvirkende til Mancinis fyring, der fulgte efter et samlet 0-3-nederlag til Liverpool i den første knald-eller-fald-runde i Champions League i '08.

Skæbnen vil det således, at Mancinis første modstander såmænd er Milan - lokalrivalen, som slog hans Inter-hold ud af Champions League i kvartfinalerne i 2005 med samlet 0-5, efter at Milan blev tildelt en 0-3-sejr i returopgøret, som de fleste nok husker på grund af denne fyrværkeriregn, der haglede ned over Rossoneris keeper, Dida. Kan Mancio genfinde magien i Serie A og holde Inter-toget på sporet i Europa? Denne gang må han klare sig uden hjælp fra den tidligere klubpræsident Massimo Moratti, der i Mancinis første periode i den gældsramte klub investerede massivt i store navne. I første omgang er der ingen tvivl om, at det, der tæller mest for både ledelsen og de inkarnerede tifosi på Curva Nord, er at genvinde respekten i ligaen.

Måske er det lige præcis et derby på San Siro, der skal til for, at Inter kan få den udesejr, der i denne sæson kun har været én af.

Vi får under alle omstændigheder et tidligt hint søndag aften i det, der med temmelig stor sikkerhed bliver et yderst dramatisk Derby della Madonnina nummer 161 i ligaen mellem Mancini og - på Milan-bænken - Inzaghi, der ses på billedet herover i kamp mod netop Inter og Mancini tilbage i 2006. Måske er det lige præcis et derby på San Siro, der skal til, for at Inter kan få én af de sjældne udesejre, der i denne sæson kun har været én af. Milan er således officielt hjemmeholdet søndag aften, hvor Inter med tre point vil overhale de ligeledes haltende bysbørn, der pt. kun har ét point mere end Mancini & Co.

Fyrværkeri på afveje var der desværre også i rigt mål, da det italienske landshold mødte Kroatien i EM-kvalifikationen søndag aften på ... ja, ganske rigtigt, San Siro i Milano. Man kunne mene, at det snart måtte være på tide at opgradere sikkerhedsproceduren på netop dette stadion, hvor der lader til at være fri adgang for folk med lommerne fyldt af romerlys og raketter. Dramatik var der til gengæld ikke meget af på banen, hvor begge hold - ganske som forventet - viste sig at være tilfredse med resultatet 1-1, der betyder, at de to ubesejrede nationer fortsat fører Gruppe H. Ja, det mest bemærkelsesværdige ved spillet var vel nok, at landstræner Conte ændrede formation to gange i kampen.

LÆS MERE: Det Lærte Vi Af Italiens 1-1-Kamp Mod Kroatien!

I det hele taget er der ikke meget at råbe bravo for i øjeblikket, hvad det italienske landshold angår. Bevar's, pointene bliver hevet hjem i EM-kvalen på vanlig pragmatisk vis, men efter sommerens pinlige VM-exit er det så som så med entusiasmen omkring Gli Azzurri. Meget symbolsk var det derfor, at stort set samtlige pladser på Stadio Ferraris i Genova - med undtagelse af et par tusind italienske skolebørn - var besat af albanere, da de to lande spillede venskabskamp tirsdag aften. Midt i den grå tristesse blev der dog plads til en enkelt solstråle i form af debutanten Stefano Okaka fra Sampdoria (billedet herover), der på sin normale hjemmebane (og med stor hjælp fra et albansk hoved) scorede kampens eneste mål.

Netop Sampdoria har vi tidligere omtalt som sæsonens største positive overraskelse i Serie A, og den status skal Blucerchiati forsøge at leve op til, når turen søndag går østpå til Cesena ved foden af Appenninerne. Mens Okaka & Co. kun har tabt én kamp i denne sæson, er det kun blevet til en sejr for oprykkeren Cesena, der kun har fået ét point i sine seneste fem kampe, og som tilmed må finde sig i at være den eneste klub, der har tabt på hjemmebane til Inter (0-1). Henter Samp favoritsejren, kommer Genova-klubben op på 23 point efter 12 kampe, hvilket ganske enkelt er fænomenalt af Mihajlovics mandskab, der sidste sæson skulle bruge 38 kampe på at hente de 45 point, som rakte til en 12. plads.

Bortset fra Milano-derbyet finder rundens helt store clou sted lørdag aften på Stadio Olimpico i Rom, hvor førerholdet Juventus møder Lazio, der efter seks kampe som ubesejret kom ned på jorden før landsholdspausen med et chokerende 1-2-nederlag ude mod oprykker- og bundholdet Empoli. Bianconeri viste derimod, hvordan man tackler et bundhold, da mestrene hjemme i Torino ydmygede Parma med de utrolige cifre 7-0 i en kamp, hvor træner Allegri gav prøver på sine taktiske evner ved at skifte den normale Juve-formation med tre forsvarsspillere (arvet fra Conte) ud med en 4-3-2-1-formation, hvor tomålsskytten Llorente lå som spydspids.

Alt tyder på, at der skal mere end et til tider yderst velspillende, men ganske ustabilt Lazio-hold til for at stoppe Juves march mod endnu et Scudetto...

12. runde af Serie A-sæsonen 2014/15: Atalanta-Roma, Lazio-Juventus (begge lørdag), Torino-Sassuolo, Cesena-Sampdoria, Napoli-Cagliari, Parma-Empoli, Udinese-Chievo, Verona-Fiorentina, Milan-Inter (alle søndag), Genoa-Palermo (mandag).

Du kan se højepunkter fra samtlige kampe i den forgangne runde via Serie A's officielle Facebook-side!

Følg blogredaktør og calcio-ekspert Emil Birkeland Klintorp på Twitter!

Følg din favoritblog om calcio, Fra Alperne til Etna, på Facebook!