Fra Alperne til Etna: Habemus Fiascum!


I den forgangne uge har italienerne været i deres gode ret til at diskutere to af nationens absolutte yndlingsemner på caféen, rundt om spisebordet og på gader og stræder. Mens den politiske elite bøvler med at få styr på kvindeglade svindlere og nihilistiske populister, har der nemlig været fodbold og religion på dagsordenen. Onsdag kunne verdens 1,2 milliarder katolikker række hænderne mod himlen og med tårer i øjnene skråle "habemus Papam!", for en pave var lige præcis, hvad de havde fået. Konklavet i Vatikanet var nået til enighed på om ikke rekordtid, så i hvert fald uden den slags skærmydsler, som kardinalerne rodede sig ud i i 1268, da det tog tre år at udpege Guds stedfortræder på jord.

Navnet er Bergoglio. Jorge Mario Bergoglio. Den nye pave er resultatet af et italoargentinsk ægteskab, og allerede dagen efter at den hvide røg var steget op fra skorstenen i Det Sixtinske Kapel, kunne vi læse den chokerende nyhed om, at den notorisk progressive katolske kirke såmænd havde tilladt sig at vælge en pave, der er imod abort og ægteskab mellem homoseksuelle

Røg var også det eneste, de hvidklædte Milan-spillere så, da de blev udspillet, ydmyget, tiki-taka'et til ukendelighed og kørt over af en anden argentiner, som den globale fodboldkirke ikke går af vejen for at kalde Guds stedfortræder på jord. Lionel Messi har godt nok ikke italiensk blod i årerne som signor Bergoglio a.k.a. Frans I, men i slutningen af tirsdagens kamp i den catalanske fodboldkatedral Camp Nou havde han italiensk blod på sine støvler efter at have losset Rossoneri ad helvede til. 4-0 endte kampen i Barcelona, efter at Milan i den første kamp i Milano havde holdt de feterede Barca-spillere og ikke mindst Messi(as) fuldstændig i skak og havde vundet 2-0.

Ja, der var nok at smile ad for den lille troldmand, mens Flamini & Co. slukørede og med bandager om hovedet måtte se sig reduceret til statister. Hvis 2-0-sejren var en magtdemonstration og et svendestykke for Milans træner, Max Allegri, ja, så må man konstatere, at han ikke viste sig i stand til at ændre spillets gang i returkampen, da der var allermest brug for det. Det kunne Milans angriber Niang have gjort, da han i første halvleg afsluttede en friløber med at hakke bolden på stolpen. Sekundet efter scorede Messi til 2-0, og derfra var ingen i tvivl om, hvilket hold der ville gå videre. Hvis og hvis, javel, men hvis Milans franske teenager havde udlignet til 1-1 på første halvlegs vel nok største chance, så er jeg ikke sikker på, at aftenens bedste hold var gået videre til kvartfinalerne.

Fra to argentinere til en tredje, der ligesom Frans I er lidt af en veteran. Inters 39-årige Javier Zanetti rundede i weekenden en milepæl, da han spillede sin ligakamp nummer 600 i den blåsorte trøje. På samme måde som sine kolleger fra Milan måtte gentleman'en fra Buenos Aires imidlertid finde sig i, at festen forvandlede sig til fiasko. 0-1 tabte Nerazzurri på eget græs til midterholdet Bologna, der endda kunne have vundet større, hvis gæsternes chancer særligt i første halvleg var blevet udnyttet.

Forud for weekendens svære udekamp i Genova mod Sampdoria ligger Inter nummer fem à point med et andet detroniseret tophold, Lazio. Militos (endnu en argentiner) langtidsskade har gjort tingene endnu værre i Milano-klubben, der til og med måtte finde sig i at blive ydmyget 3-0 på White Hart Lane mod Tottenham i Europa League i sidste uge. Skarnsknægten fra Bari, Antonio Cassano, kom i begyndelsen af måneden derudover i åbent skænderi med klubbens unge træner, Andrea Stramaccioni, og ifølge de italienske medier var det kun holdkammeraternes indgriben, der forhindrede korporligheder. Ja, skam dig, Antonio!

Førnævnte Lazio vandt godt nok 2-0 i Stuttgart i Europa League, men i Serie A er romerne gået helt bag af dansen. Kun én af de seneste otte ligakampe er blevet vundet, og hvor Biancocelesti tidligere på året lignede et hold på vej frem, så er holdets chancer for at komme i Champions League næste sæson nu nogenlunde lige så store, som Álvaro Gonzalez giver udtryk for på billedet herunder. Noget kunne tyde på, at træner Petkovic har fået smag for Europa League, efterhånden som hans hold er kommet længere og længere i turneringen. På nuværende tidspunkt er den ene af de to heste, der er spændt for den romerske stridsvogn, imidlertid stoppet op, og dermed risikerer sæsonen at ende i det rene ingenting for traditionsklubben.

På tribunerne fortsætter Lazios berygtede ultras med at "brillere". Ellere det gør de så med sikkerhed ikke i aftenens hjemmekamp mod VfB Stuttgart, da kampen på det olympiske stadion i Rom spilles for lukkede tribuner som straf fra Uefa for racistiske udgydelser tidligere i turneringen. Det fik flinkeskolen på Curva Nord til at holde et halvkontroversielt banner op i weekendens hjemmekamp mod Fiorentina - en kamp der i øvrigt blev vundet 2-0 af udeholdet. "Heysel 29-05-85, du havde styrken til at spille videre og modet til at juble foran 39 døde. Platini, dit svin, vi modtager ikke moralske lektioner fra dig", lød budskabet.

Mens Lazio fik en bøde på omkring 75.000 kroner for dette optrin, må Juventus punge ud med mere beskedne 30.000, efter at klubbens tilhængere sang racistiske slagsange henvendt mod Mario Balotelli, der godt nok slet ikke spiller for den forgangne weekends modstanderhold, Catania, men som har tilladt sig at agere levende bevis på, at der i modsætning til, hvad de racistiske ultras mener, rent faktisk findes sorte italienere.

Mens Lazios ledelse nok har svært ved at finde en grimasse, der kan passe i øjeblikket, udgør ovenstående episode mere en skønhedsplet på Den Gamle Dames ryg. Juve fører Serie A med hele ni point og har dermed redet den storm af, der blev skabt af svingende resultater tidligere på året kombineret med masser af point til forfølgerne Lazio og Napoli. I takt med Bianconeris genfundne stabilitet og syditalienernes spektakulære deroute (syv kampe uden sejr og blot to mål i samme periode) er de forsvarende mestres greb om Lo Scudetto blevet mærkbart fastere, og det er sådan set kun Conte & Co.'s ydmyghed, der forhindrer Torino-klubbens anfører, Gianluigi Buffon, i at hæve armene.

Til sidst skal det nævnes, at en af denne blogskribents foretrukne skikkelser i Serie A, Palermo-præsident Maurizio Zamparini, igen, igen har manifesteret sig som Europas mest handlekraftige klubleder. Mandag fyrede han for anden gang i denne sæson træner Gian Piero Gasperini og erstattede ham med Giuseppe Sannino, der sjovt nok var den mand, som Gasp overtog det rødglødende trænersæde fra tilbage i september. Dermed har Lo Zamp foretaget fire trænerskifter i én og samme sæson. Enkelte spekulerer i, om det måske ikke snart er på tide, at den sicilianske fyrste selv forsvinder fra kulisserne i den kriseramte klub, så alting - vil den belæste kyniker hævde - kan forblive, som det hele tiden har været.
 

Runde 29 i Serie A byder på følgende kampe: Catania vs. Udinese, Bologna vs. Udinese (begge lørdag), Siena vs. Cagliari, Milan vs. Palermo, Fiorentina vs. Genoa, Napoli vs. Atalanta, Pescara vs. Chievo, Sampdoria vs. Inter, Torino vs. Lazio og Roma vs. Parma (alle søndag). Du kan spille på alle rundens kampe ved at klikke her.


Emil Birkeland Klintorp er journalist og skribent med forkærlighed for italienske anliggender - herunder fodbold og Serie A. Ud over at være redaktør her på siden gæster han af og til Unibets SportsCast. Du kan også følge ham på Twitter ved at trykke HER.