Fra Alperne til Etna: Hovedspring og søsteridyl


Finalmente! I kølvandet på en lang og varm sommer skulle Serie A-spillerne tilbage i arbejdstøjet og på banen i den forgangne weekend - fra Torino i nord til Napoli i syd. Slut er det nu med lange dage ved stranden, luksuriøse drinks, emsige paparazzi, diskoteksbesøg, smukke modeller og grappa efter maden. Men nok om min sommer...

Sæsonen er ikke slut, og dansen er ikke forbi, sådan som C.V. Jørgensen sang. Tværtimod, sæsonen er heldigvis lige begyndt og det samme er dansen i vores allesammens yndlingsliga, Serie A.

Mange, inklusiv Blog.unibet.com, har spået, at det bliver lidt af en solodans, ligesom tilfældet var før sommerferien, hvor Juventus kørte sit helt eget løb, mens konkurrenterne - hvis man overhovedet kunne kalde dem det - sad forpustede og slukørede og sundede sig på rad og række bag ved Den Gamle Dame. Ni point havde Juve ned til nummer to, Napoli, efter sidste spillerunde, og seks point længere nede i tabellen fulgte én af Bianconeris historiske rivaler, Milan.

De, der havde håbet på, at Juventus-spillerne ville se mætte og uskarpe ud, som tilfældet har været i en del af sommerens træningskampe, blev skuffet i første spillerunde, hvor Juve og i særlig høj grad klubbens nyindkøb, argentinske Carlos Tevez, samt stortalentet Paul Pogba viste klassen. 1-0 i silende regn på udebane mod mestrenes onde ånd, Sampdoria, gav træner Conte og tilhængerne lige præcis det, de var kommet efter: tre point.
 

29-årige Carlos Tevez sørgede for kampens eneste mål i Genoa, og dermed kom Juve godt i gang med sæsonen 2013/14


Mens Den Gamle Dame, der skal møde FC København i Champions Leagues gruppespil, trods visse bange anelser fik en ønskestart, kom de øvrige Serie A-Søstre - med undtagelse af en enkelt - også flot i gang. Der var således favoritsejre til Napoli, Inter, Roma, Lazio og Fiorentina, mens Milan skulle vise sig forvirret og skrøbelig i en tid, hvor holdets sæson mere eller mindre stod og faldt med resultaterne af de to Champions League-playoffopgør mod hollandske PSV, der tårnede sig op på hver sin side af Rossoneris udekamp mod oprykkeren Hellas Verona.

Efter 1-1 ude mod PSV skulle Milan-spillerne i ilden på Marc'Antonio Bentegodi, og særligt én mand var i fokus før opgøret: Mario Balotelli. Det er han sådan set vant til, men denne gang var det på en noget dyster baggrund. En betragtelig gruppe af Veronas tifosi tilhører den yderste højrefløj og går sjældent af vejen for at sende abelyde og bananer i retning af mørklødede spillere*, og Mario havde inden kampen erklæret, at han ville gøre alt for at score, hvis der kom racistiske ytringer fra tribunen.

Om det var det, der fik hjemmeholdets fans til at ændre "taktik" er nok tvivlsomt; ikke desto mindre sørgede de mest magtfulde drenge på curva'en for at iværksætte en aktion, der havde til formål "at være et skridt foran", som det blev formuleret. Hellas' hardcore-tifosi gjorde således det stik modsatte af det, som offentligheden forventede af dem og applauderede Balotelli, når han var i boldkontakt. Ja, de sang sågar hans navn med jævne mellemrum. 
 

Curva'en med de mest rabiate Hellas Verona-tifosi valgte med slet skjult sarkasme at hylde Milans Mario Balotelli lørdag


Veronas borgmester, Flavio Tosi fra det stærkt højreorienterede parti Lega Nord, havde inden kampen ellers givet udtryk for, at en type som Balotelli med sin provokerende adfærd selv var skyld i vrede fra modstanderholdenes fans. Den slags udtalelser hører til i den pæne ende af Lega Nords normale udgydelser, så mere overraskende var trodsreaktionen fra den hårde kerne af Verona-tilhængerne, der ellers ifølge rygterne havde fundet bananer og abemasker frem i dagens anledning.

Alt det var Mario Balotelli nok ligeglad med, da bolden først rullede, for her måtte han se sin 13 år ældre angrebskollega Luca Toni (36) stjæle showet med de to mål, der muliggjorde sejren og første rundes eneste sensation. Efter Andrea Polis 1-0-mål faldt Milan på uforklarlig vis sammen, og efter dommerens slutfløjt var det nok de færreste, der forventede, at Rossoneri fire dage senere ville gøre rent bord og vinde hele 3-0 over PSV. Dermed afværgede Allegri & Co. katastrofen, og set i den kontekst kan cheftræneren nok godt leve med at gå ind til hjemmekampen mod Cagliari søndag med nul point på kontoen.

Katastrofe er ved nærmere eftertanke et stort ord at bruge i forbindelse med sport - ikke mindst set i lyset af, hvor galt det kunne være gået for Napolis nyindkøbte argentiner, Gonzalo Higuain, da han efter sit holds overlegne 3-0-hjemmesejr over Bologna var taget en tur til øen Capri med nogle venner og sin kæreste. I forbindelse med en bådtur hoppede Higuain i bølgen blå, hvilket resulterede i et brutalt sammenstød med en klippe. På billederne her ser man den chokerede kæreste og den blødende stjerneangriber.

Det er vist ikke for meget at sige, at Higuain slap billigt med at skulle syes med otte sting forskellige steder i ansigtet, efter at lokale samaritter var kommet ham til hjælp. Hjemme i Napoli tøvede den koleriske/karismatiske klubpræsident, Aurelio De Laurentiis, ikke med at springe op som trold af en æske og anklage de lokale myndigheder for at sjuske med redningsopgaven. I samme åndedrag nåede han også at true regionen Campania med et sagsanlæg på 100 millioner euro. "Man skulle tro, vi var i Afrika", lød afslutningssvadaen fra De Laurentiis.
 

Napolis præsident, De Laurentiis, var ude af sig selv af raseri over myndighedernes håndtering af Higuains badeulykke


Til sidst hopper vi en lille tur nordpå til hovedstaden, hvor begge lejre i byen for en gangs skyld kunne juble over fuld gevinst i premiererunden. Vi skal hele 10 år tilbage for at finde den seneste sæson, der er blevet skudt i gang med sejre til både Lazio og Roma. Dengang i sæsonen 2003/04 sluttede Roma som nummer to, mens ærkerivalerne Lazio endte som nummer seks. Giallorossi nævnes af mange som en seriøs top-3-udfordrer i denne sæson; det skyldes ikke mindst, at der er blevet købt forstærkninger til samtlige kæder (De Sanctis, Maicon, Strootman og Ljajic) og så naturligvis det faktum, at holdets lettere enfoldige, men smukke skytsengel, den snart 37-årige Francesco Totti, på 20. sæson sørger for at binde spillet sammen med skiftevis rutine og ekvilibrisme.

Søndag var det dog ikke Totti, men derimod Lazios brasilianer Hernanes (en af denne klummeskribents personlige favoritter), der stod for dagens detalje, da han på flotteste vis tordnede ned ad venstre fløj og bankede bolden ind bag Udineses keeper. Han kunne dog ikke dele sin glæde med klubbens mest højlydte tifosi på Curva Nord, der i Supercoppa'en mod Juventus ikke udviste samme disciplin som Veronas fans, da de åbnede op for hele det racistiske sangkatalog. Det kostede en lukket tribune i premierekampen. Lazio møder i øvrigt Juventus lørdag aften i sæsonens første store kamp mellem to af De Syv Søstre.

Som punktum kan vi lige nå at få med, at Milan har købt den 29-årige Alessandro Matri fra Juventus, hvor angriberen er kommet i overskud (ja, det var ham, der lige magtede at snige sig foran Bendtner i angrebshierarkiet). Matri begyndte ganske vist sin Serie A-karriere som Milan-spiller, men skal ikke forvente den varmeste velkomst fra Milans tifosi, der i forbindelse med onsdagens kamp mod PSV talte direkte til klubbens præsident, Silvio Berlusconi, via et banner - det foretrukne kommunikationsmiddel i de kredse - der sagde "Matri: nej tak!". Derefter fulgte et andet banner med ordlyden: "Vi har et forsvar og en midtbane at forstærke. Der er ikke andet, I skal tænke på". Mon Berlusconi når det hele? 
 

* For et yderst interessant indblik i Hellas Veronas fankultur (og italiensk kultur i det hele taget) vil jeg varmt anbefale den britiske forfatter Tim Parks bog 'A Season with Verona'.
 

Den kommende runde i Serie A: Chievo - Napoli (lørdag 18:00), Juventus - Lazio (lørdag 20:45), Roma - Verona (søndag 18:00), Udinese - Parma, Sassuolo - Livorno, Milan - Cagliari, Genoa - Fiorentina, Catania - Inter, Bologna - Sampdoria og Atalanta - Torino (alle søndag 20:45).
 

Klik her for at spille på Serie A hos Unibet

Klik her for at følge blogredaktør og ekspert i italiensk og dansk fodbold Emil Birkeland Klintorp på Twitter