Fra Alperne til Etna: Kan overmagten holde rebellerne fra døren?


Hvis man kan tillade sig at konkludere noget som helst ud fra den første runde Serie A-bold i 2015, så går vi et underholdende og dramatisk italiensk fodboldår i møde. Vi begynder denne uges udgave af Fra Alperne til Etna blandt calcio'ens - set fra et sportsmæssigt synspunkt - magthavere, og her kan vi konstatere, at der nu blot er et enkelt point mellem nummer ét, Juventus, og tronprætendenten, Roma. Sí, sí, det har vi ganske rigtig oplevet før, men lad os nu for pokker bare et øjeblik glæde os over, at der er noget, som kunne minde lidt om spænding i Scudetto-ræset.

Det forsvarende mesterhold og den absolutte titelfavorit fra Torino mistede endnu en gang point mod et hold med Mauro Icardi i angrebet. For nøjagtig to år siden var det Sampdoria, der takket være Icardi snuppede en chokerende 2-1-sejr i Torino med 10 mand, og tirsdag var det så Inter, der var så privilegeret at have den blot 21-årige onde ånd med på holdet mod Juve. Derby d'Italia, som det traditionsrige opgør mellem Bianconeri og Nerazzurri kaldes, endte 1-1, hvilket betyder, at Den Gamle Dame nu forgæves har forsøgt at besejre Icardi ved tre lejligheder. Den unge lømmel må ærlig talt begynde at trætte selv en erfaren madamme som fru Juve.

LÆS MERE: Luca Ferrato kigger opgøret Juventus-Inter efter i sømmene!

For Inter og træner Mancini vil ét point på én af Europas sværeste udebaner - trods store chancer efter pausen og det, der kunne have udviklet sig til korporligheder mellem førnævnte Icardi og angrebsmakker Osvaldo - være et boost. Juve-træner Allegri må derimod være en anelse bekymret, efter at hans hold nu kun har vundet én af sine seneste seks kampe (alle turneringer inkluderet). Værterne burde endda ved flere lejligheder have lukket kampen i første halvleg, men Inter-målmand Handanovic viste sit format - bl.a. i denne situation, hvor den franske elegantier Pogba afslører, at en elastik ikke kun er noget, man binder rundt om en åbnet pakke biscotti.

Hvorvidt vi allerede i weekenden bliver vidner til en midlertidig magtovertagelse i toppen af Serie A, er næsten umuligt at spå om. Men kedeligt bliver det ikke. Juventus risikerer at skulle gå ind på berygtede San Paolos græstæppe i Napoli som nummer to i tabellen søndag aften, efter at Roma tidligere på dagen har udkæmpet det, der på forhånd ligner et meget tæt og nervepirrende Rom-derby mod Lazio. Dermed får vi en direkte duel mellem de to - angiveligt - stærkeste klubber i Italien og de to lyseblå rebeller, der udgør forfølgerfeltet med ni point op til andenpladsen.

LÆS MERE: Følg vores blogdækning af Serie A!

Mens napolitanernes 4-1-sejr ude over de dyrlægemodne søheste fra Cesena ikke kom bag på nogen, så fik Lazios magtdemonstration på Olimpico mod sæsonens måske største positive overraskelse Sampdoria en del plukkede øjenbryn til at løfte sig på de italienske caféer. 3-0 vandt Lazio i et opgør, hvor gæsterne ikke fik et ben til den romerske jord, og hvor brasilianske Felipe Anderson (billedet herover) fuldstændig stjal showet. Fire mål og fire målgivende afleveringer er den 21-årige komet noteret for i de seneste fire kampe, og bortset fra to gange assist sendte den tidligere Santos-spiller dette missil i netmaskerne bag en rådvild Samp-keeper.

Blot to scoringer har Roma stået for i de seneste tre ligakampe, og det diskuteres fortsat, om bolden overhovedet var inde i forbindelse med romernes mål i 1-0-udesejren mod midterholdet Udinese.

Mens Lazios offensiv med navne som ovennævnte Anderson samt Klose, Mauri og Djordjevic har været flyvende i de seneste fire runder, hvor holdet har lavet ikke færre end 10 kasser, så har de romerske naboer anderledes svært ved at få bolden ind over stregen; blot to scoringer har Roma leveret i de seneste tre ligakampe, og det diskuteres fortsat, om bolden overhovedet var inde i forbindelse med romernes mål i 1-0-udesejren mod midterholdet Udinese. Mållinjedommeren sagde nej, men dommeren sagde ganske kontroversielt ja (godt det ikke var Juventus...). Døm selv, og husk, at hele bolden skal have sluppet linjen.

Med et langt øhop sydpå til Sicilien via Sardinien støder vi ind i en gammel kending i form af Cagliaris nye cheftræner, selveste Gianfranco Zola (billedet herover). Den tidligere Chelsea-legende - én af få italienske trænere, der endnu ikke har kompromitteret sig selv i hjemlandet - har påtaget sig det, der på forhånd lignede en uriaspost i den klub, hvor han selv afsluttede sin aktive karriere i 2005. Efterhånden som opgøret mod formstærke Palermo skred frem, fik man indtrykket af, at denne opgave er decideret umulig for den lille gentleman. 5-0 tabte Zola & Co., mens Palermo og én af rækkens mest formstærke spillere, topscorer Paulo Dybala, nu er à point med Milan på syvendepladsen.

Rossoneri, hvis ledelse i lighed med bysbørnene Inter tilsyneladende har bestemt sig for at ignorere et til tider næsten komisk agerende forsvar, tabte tirsdag for første gang i 17 år sin første januarkamp i Serie A. 1-2 endte Inzaghis udvalgtes dyst mod Sassuolo, der i begyndelsen af sæsonen lignede en klar nedrykker, men som efter sejren på San Siro kun har tabt én af sine seneste 11 ligakampe og befinder sig på en tryg 10. plads. Atletico Madrid-floppet Alessio Cerci gjorde ingen forskel for Milan efter sin indskiftning, og det skal blive spændende at se, hvor meget spilletid han får mod sin tidligere klub, Torino, lørdag aften.

Sidste lørdags velkomst fra klubejer Berlusconi kan han i hvert fald ikke klage over...

18. runde af Serie A-sæsonen 2014/15: Sassuolo-Udinese, Torino-Milan (begge lørdag), Inter-Genoa, Atalanta-Chievo, Cagliari-Cesena, Fiorentina-Palermo, Roma-Lazio, Sampdoria-Empoli, Verona-Parma, Napoli-Juventus (alle søndag).

Følg Fra Alperne til Etna på Facebook!

Følg Fra Alperne til Etna på Twitter!