Fra Alperne til Etna: Milanesisk dilettantoperette og usandsynlige titelbejlere


Mens de italienske repræsentanter i Europa i større eller mindre grad fjumrer rundt, forsøger vi her at skabe et overblik over tingenes tilstand i Serie A, hvor en række store klubber har svært ved helt at finde fodfæstet i den sæson, der ikke længere kan kaldes ny. Den ene runde taber mestrene Juventus point mod miniputten Sassuolo, og to runder senere må Juve-tilhængerne begynde at drømme sig tilbage til tiderne under succestræner Conte, når Bianconeri taber til Genoa.

I mellemtiden har den nærmeste forfølger, Roma, imidlertid spillet uafgjort mod Sampdoria (Champions League-kampene mod Bayern München taler vi ikke om...), og i den forgangne weekend kunne romerne intet stille op i den længe imødesete og frygtede udekamp mod Napoli - et opgør, der historisk set toppede i 1970'erne og 80'erne, men som stadig går under navnet Derby del Sole (solens derby).

Bag Napolis 2-0-sejr, der blandt andet blev sikret af dette spektakulære 1-0-mål af den tilsyneladende genfødte argentinske angriber Gonzalo Higuain (billedet herunder), gemte der sig dystre kendsgerninger - kendsgerninger, der strækker sig tilbage til Coppa Italia-finalen i maj mellem Napoli og ... nej, ikke Roma, men Fiorentina. I forbindelse med pokalfinalen, der blev spillet på Olimpico i Rom, kom det til voldelige sammenstød mellem de tilrejsende napolitanere og Roma-fans, der angiveligt havde set frem til pokalfinalen af helt andre årsager end de sportslige.

Under urolighederne blev der affyret skud, og måneden efter blev én af de sårede, Napoli-tilhængeren Ciro Esposito, erklæret død af sine kvæstelser. Den berygtede og stærkt højreorienterede Roma-hooligan Daniele de Santis blev udpeget som gerningsmanden, og efter at han var blevet behandlet for stiksår og hovedskader, røg han bag tremmer. Kampen på grønsværen, der blev afbrudt i 45 minutter, blev vundet 3-1 af Napoli, men visse grupper af den syditalienske storklubs tilhængerskare havde - trods opfordringer om det modsatte fra blandt andre den afdødes mor - tænkt sig at hævne drabet ved førstkommende lejlighed.

Som konsekvens var der lørdag ikke adgang til San Paolo for Romas tifosi, og de gæstende spillere var - trods visse napolitanerens imødekommenhed - under skarpt politiopsyn. Bannere med fredserklæringer blev i løbet af opgøret foldet ud på tribunerne, hvor ét enkelt med det dystre budskab "ethvert ord er forgæves. Hvis muligheden opstår, viser vi ingen nåde" dryppede malurt i bægret og efterfølgende kostede Napoli 150.000 kroner i bøde. Om det var de usædvanlige omstændigheder, der rystede romerne, skal der ikke gisnes om, men sikkert er det i hvert fald, at Rudi Garcias udvalgte leverede en mager indsats, der var værternes præstation underlegen. 

Trods de begyndende svaghedstegn hos Juventus og Roma har begge klubber skrabet tilpas med point sammen i de første 5-6 runder til fortsat at sidde på henholdsvis første- og andenpladsen i Serie A. Tre point skiller Den Gamle Dame og Giallorossi, men pt. bekymrer sidstnævnte sig nok mest over at blive pustet i nakken af et hidsigt forfølgerfelt bestående af de forhadte lokalrivaler, Lazio, samt Sampdoria, Napoli og Genoa - et noget spraglet firkløver, hvoraf Sampdoria, Genoa og til dels Lazio med Serie A's bedste offensiv (20 sæsonmål) må siges at være ganske uventede bestanddele.

Det er lidt af en sensation, at der ikke er en eneste af de to store Milano-klubber repræsenteret i top-6 efter 10 spillerunder, men i byen, der er berømt for sin formidable opera, indtages scenen i øjeblikket af forvirrede dilettantskuespillere i røde, blå og sorte kostumer. Mens Milan er uden sejr i tre kampe og i weekenden ramte bunden i 0-2-hjemmebanenederlaget til oprykkerholdet Palermo (danske Simon Makienok var ikke i truppen trods 12 udskiftere), så er det mindst ligeså galt fat hos naboen Inter, der efter et par knebne sejre tabte 0-2 på udebane til rækkens nummer sjok, Parma, lørdag. Netop kampene på fremmed græs er Nerazzurris forbandelse; kun én sejr og to mål har sæsonens fem udekampe kastet af sig.

Man må i høj grad konstatere, at hvedebrødsdagene er overstået for Milan-træner Filippo Inzaghi, der ganske vist kun har tabt to kampe i sæsonen, men som kun har taget fire ud af 10 mulige sejre. Bortset fra japanske Keisuke Honda er der pt. ikke mange tænder i holdets offensiv, hvor spillere som Stephan El Shaarawy og Fernando Torres slet ikke er kommet i gang. Når forsvaret med nye navne som Alex og Rami tilmed har lukket flere mål ind end nogen andre hold i den øverste halvdel af Serie A, ja, så skal det gå galt - som det gjorde imod Palermo, da pifteriet på San Siros lægter nærmede sig højderne fra sidste sæson, hvor Milan endte på en skuffende ottendeplads.

Selvom Mazzarri stadig er Inter-træner, er det nok ikke for meget at sige, at torsdagens Europa League-kamp mod franske St. Etienne og ikke mindst søndagens hjemmekamp mod Verona meget vel kan vise sig at repræsentere den famøse tunge på vægtskålen.

Mens der trods alt endnu ikke snakkes om trænerfyring i Milan, så forholder det sig anderledes i Inter, hvor 53-årige Walter Mazzarri (billedet herover) angiveligt hænger i en tynd tråd. Klubejer Erick Thohir udtalte før sejren på hjemmebane mod Sampdoria, der blev sikret på et straffe i de døende minutter, at det umiddelbart ikke ville hjælpe noget at skifte træner, men at han ville vente med at tage spørgsmålet op, indtil de efterfølgende to kampe var spillet. Disse to kampe kastede som sagt en sejr og et nederlag af sig, og selvom Mazzarri stadig er Inter-træner, er det nok ikke for meget at sige, at torsdagens Europa League-kamp mod franske St. Etienne og ikke mindst søndagens hjemmekamp mod Verona meget vel kan vise sig at repræsentere den famøse tunge på vægtskålen.

Helt samme tålmodighed som hos ledelsen findes "overraskende" nok ikke blandt store dele af Inters tifosi, der adskillige gange har piftet og buhet af den tidligere Napoli-succestræner, som på intet tidspunkt siden sin ankomst i sommeren 2013 har formået at føre sit hold til tre sejre i træk (syv gange er det blevet til to sejre efter hinanden). Ja, presset blev forud for opgøret mod Sampdoria så voldsomt, at stadionspeakeren på San Siro i et akut anfald af medmenneskelighed helt undlod at råbe Mazzarris navn op, da start-11'eren blev læst højt.

11. runde af Serie A-sæsonen 2014/15: Sassuolo-Atalanta, Sampdoria-AC Milan (begge lørdag), Cagliari-Genoa, Chievo-Cesena, Empoli-Lazio, Juventus-Parma, Palermo-Udinese, Fiorentina-Napoli, Inter-Verona og Roma-Torino (alle søndag).

Du kan se højepunkter fra samtlige kampe i den forgangne runde via Serie A's officielle Facebook-side!

Følg blogredaktør og calcio-ekspert Emil Birkeland Klintorp på Twitter!

Følg din favoritblog om calcio, Fra Alperne til Etna, på Facebook!