Fra Alperne til Etna: Nytårsraketten der fes ud


Tilstedeværelsen af kaptajn og klubikon Francesco Totti, næsten 60 pct. af boldbsiddelsen, status som ubesejret samt en skadesfri trup. Disse faktorer i Romas favør var end ikke tæt på at ændre det indtryk, der står krystalklart i kølvandet på søndagens topopgør mellem Juventus og opkomlingene fra hovedstaden: Der er fortsat ingen, der kan røre Den Gamle Dame i Serie A.

Bevar's, der er 20 runder tilbage af sæsonen og dermed 60 point at spille om, men den stensikre 3-0-sejr til de forsvarende mestre fra Torino rejser først og fremmest spørgsmålet om, hvorvidt Bianconeri når op over de magiske 100 point i denne sæson. Det er nok de færreste iagttagere af italiensk fodbold, der på nuværende tidspunkt ikke tror, at Juve leverer et "Scudetto-hattrick" og snupper det tredje italienske mesterskab i træk.

Bortset fra Calciopoli-kongen og tidligere Juventus-præsident Luciano Moggi i æreslogen på Juventus Stadium var det mest overraskende ved kampen nok det, at hjemmeholdet fra start overlod initiativet til gæsterne fra Rom. Totti & Co.'s manglende gennembrudskraft og kreativitet var dog skuffende, og da Tevez og Vidal pludselig mistede tålmodigheden og besluttede sig for at vise gæsterne, hvordan man via hurtigt kombinationsspil kan spille sig gennem en defensiv, gik det kun én vej.

Til sidst fik frustrationerne frit løb hos Romas spillere, der ligesom os andre nok havde regnet med, at gæsterne ville have været i stand til at udfordre Juventus mere, end tilfældet var. Først oksede Chiellini op ad venstrefløjen - elegant som en giraf på stylter - og skulle til at smide bolden ind i feltet, da De Rossi så sig nødsaget til at slagte Juve-forsvareren på baglinjen. Og nej, du har ret: Det er ikke første gang, Tottis tro væbner koger over. Få sekunder senere røg Romas Castan samme vej, da han boksede bolden væk på målstregen. Begge røde kort var i orden.

16 sejre i 18 kampe er en magtdemonstration fra Juve og træner Antonio Conte (afbilledet herover i selskab med sin kollega fra Roma, Rudi Garcia), og med 10 vundne ligakampe i træk er klubrekorden fra 1931/32-sæsonen udlignet. I Roma-lejren må spillere og trænere derimod kigge på sig selv og konstatere, at der nu er otte point op til det hold, de lige har fået klø af, og at fem uafgjorte kampe (flest af alle i top-5) mod hold som Cagliari, Atalanta og Sassuolo koster i tabellen.

I selvsamme tabel må Giallorossi nu finde sig i at blive åndet i nakken af et Napoli-mandskab, der har lavet 14 mål i de seneste fem kampe. Dries Mertens (billedet herunder) er en af de spillere, der bare bliver bedre og bedre hos syditalienerne; i profilen Hamsiks fravær har den 26-årige belgier grebet taktstokken på den offensive midtbane, og i mandagens opgør mod et ellers revitaliseret Sampdoria-hold sikrede han den vitale sejr med to kasser.

Med sit brede ulvesmil kunne Napoli-fyrsten Aurelio De Laurentiis omgivet af sit hof på tribunen konstatere, at de lyseblå for første gang i ni ligakampe holdt modstanderen fra at score. For det næstmest scorende hold i Serie A (38 mål i 18 kampe) er det helt essentielt, at træner Rafa Benitez får sat skik på sit til tider uregerlige forsvar, hvis drømmen om endnu en Champions League-kampagne skal opfyldes.

Champions League i næste sæson bliver der ikke noget af for det eneste italienske hold, der endnu er tilbage i turneringen. Godt nok vandt Milan hjemmekampen mod Atalanta i relativt overbevisende stil med 3-0, men situationen i den detroniserede storklub blev før opgøret sat i dystert perspektiv af træner Allegri, der omtalte dysten mod Bergamo-klubben som "en nedrykningskamp".

Rossoneri har på 11. pladsen fortsat svimlende 27 point op til Juventus, og selvom det godt kunne være sidste gang i sæsonen, at nedrykning bliver et samtaleemne i korridorerne under San Siro, så skal der ikke sjuskes meget mere, før en plads i Europa League efter sommerferien forvandles til en ligeså urealistisk tanke; 10 point er der pt. op til Verona på femtepladsen.

Enkelte lyspunkter er der dog i vintermørket for Milan; 100 er nemlig ikke kun antallet af verserende retssager mod klubejer Silvio Berlusconi (plus/minus), men også det antal scoringer, som Kaka' (billedet herunder) rundede for Milan i kampen mod Atalanta. Med sine to scoringer sneg den hjemvendte søn sig op på 101 mål, hvilket den solbrillebærende japanske nyerhvervelse Keisuke Honda havde svært ved at styre sin begejstring over på tribunen

Ud over Honda har den hidtil mest opsigtsvækkende begivenhed i januars transfervindue været den, at Cagliaris belgisk-indonesiske midtbaneprofil Radja Nainggolan er blevet lejet ud til Roma. Tirsdag blev den driftssikre 25-årige herre med det eksotisk klingende navn modtaget af en lille dedikeret fanskare i Rom, og allerede torsdag var han med til at spille Giallorossi videre i den italienske pokalturnering (1-0 over Sampdoria hvis tifosi mildt sagt var mandsopdækket på Stadio Olimpico). Skæbnen vil det således, at Roma allerede i kvartfinalen den 21. januar igen står over for ... ja, Juventus.

Inter derimod må konstatere, at derbysejren over Milan lige inden jul ikke har ansporet holdet til at hoppe lykkeligt ind i det nye år. Med mandagens 0-1-nederlag til Lazio og torsdagens pokalnederlag på de samme cifre mod Udinese har Walter Mazzarris blåsorte tropper kun vundet to ud af de seneste otte kampe i liga- og pokal-sammenhæng. Hvis det er nogen trøst, kan Inters tifosi trods alt glæde sig over, at der er hele ni point ned til lokalrivalerne.

De kommende to runder i den bedste italienske række byder ikke på de helt store opgør. Her skal det blive spændende at se, hvilke af storklubberne, der træder i rucolaen, og hvilke der gør deres pligt som favoritter. Denne skribent forudser, at Juventus besejrer først Cagliari og siden Samdoria, mens præsident Agnelli fra sin logeplads (med eller uden en vis paria ved sin side) kan gnække over yderligere fejltrin fra de resterende seks Søstre
 

Den kommende runde i Serie A: Livorno - Parma, Bologna - Lazio (begge lørdag), Torino - Fiorentina, Atalanta - Catania, Cagliari - Juventus, Roma - Genoa, Verona - Napoli, Sassuolo - Milan (alle søndag), Sampdoria - Udinese og Inter - Chievo (begge mandag).


Klik her for at læse meget mere om Serie A og italiensk fodbold på Blog.unibet.dk!

Klik her for at spille på italiensk fodbold hos Unibet!