Fra Alperne til Etna: Onde ånder og genåbnet Scudetto-gyser


For dem, der måtte ønske en spændende og nervepirrende mesterskabskamp i Serie A i denne sæson (det vil sige alle andre end Juventus og klubbens tifosi), var der godt nyt i den forgangne weekend. Efter vanvittige 25 ligasejre i træk på hjemmebane gik det galt for Bianconeri. Eller galt og galt er måske så meget sagt ... mestrene måtte nøjes med 1-1 hjemme i Torino mod la bestia nera (den onde ånd) Sampdoria - klubben, der har taget de fleste italienske fodboldeksperter med Armani-bukserne nede ved efter 15 spillerunder at befinde sig på en delt tredjeplads, og som i øvrigt stod bag Juves seneste nederlag på Juventus Stadium (1-2 i, ja, tror det eller lad være, januar 2013).

Efter én af banens mindste spillere, Patrice Evra, havde headet hjemmeholdet foran, var det den indskiftede Samp-mand Manolo Gabbiadini, der bare seks minutter efter pausen udlignede med et følt venstrehug fra kanten af feltet - en scoring, der naturligvis kaldte på en reaktion fra den altid festlige Sampdoria-præsident, Massimo Ferrero. At det netop var 23-årige Gabbiadini, der var manden bag Juves pointtab, er en smule kuriøst, eftersom Den Gamle Dame ejer angriberen sammen med Samp. Mindre bliver forvirringen ikke af det vedholdende rygte, der sender Gabbiadini en tur sydpå til Napoli i januars transfervindue. Med 1-1-resultatet er Juve og Samp fortsat de eneste hold i den bedste italienske række, der kun har tabt én gang i denne sæson.

LÆS MERE: Følg Fra Alperne til Etna på Twitter!

Da den anden store Genova-klub, Genoa - i øvrigt det eneste hold, der har besejret Juventus i Serie A i sæsonen - ikke var i stand til at fravriste Roma point i en højdramatisk kamp på Luigi Ferraris, ser det før årets sidste spillerunde således ud, at Giallorossi blot har et enkelt point op til den store Scudetto-favorit, Juve. Hjemmeholdets træner, Gasperini, blev bortvist i pausen for at brokke sig lidt for højlydt over udvisningen af sin målmand, Mattia Perin, der så rødt efter bare 29 minutter. Roma havde inden kampen tabt fem af sine seneste seks udekampe mod netop Il Grifone, men i dette tilfælde blev den onde ånd altså jaget bort.

Trods sejren kogte Roma-træner Garcia også over og har nu karantæne i to kampe, efter han angiveligt forsøgte at stikke en stadionvagt en flad efter kampen, hvor Romas græske forsvarer José Holebas også fik raget en karantænedag til sig for at give Genoas tifosi fingeren. Så galt gik det trods alt ikke for Roma-legenden Francesco Totti, der både nåede at afvise at få anførerbindet som indskifter og sparke til en modspiller, der lå (mere eller mindre) skadet på jorden. Måske var det følelserne fra nederlaget til Manchester City i den afgørende Champions League-gruppekamp, der stadig sad uden på Roma-trøjerne.

Ja, man kan beskylde italiensk fodbold for meget, men kedeligt er det sjældent. Én af dem, der i modsætning til førnævnte typer lader fødderne tale, er vores allesammens PlayStation-spillende vinkyper, gentleman og boldekvilibrist numero uno Andrea Pirlo (billedet herover). Mandag aften fik han et plaster på såret fra Sampdoria-kampen, da han for tredje år i træk vandt prisen som den bedste spiller i Serie A i den forgangne sæson. Pirlo er den ældste spiller (35), der har vundet prisen, og bortset fra ham og Zlatan Ibrahimovic er der ingen, der tidligere har fået denne anerkendelse tre gange. Prisen som årets kvindelige fodboldspiller gik i øvrigt til Manolo Gabbiadinis søster, Melania. Ja, det er hende til venstre for brormand, hvis nogen skulle være i tvivl.

Hele syv Juventus-spillere var med på årets hold, og selvom Pirlo er omgærdet af stor respekt, vil der nok også være dem, der mener, at hans argentinske holdkammerat, Carlos Tevez, der stod for 19 ligatræffere i sidste sæson, burde have haft prisen. Tevez var naturligvis med på årets hold, der kan ses her i sin helhed, og det samme var hans landsmand Gonzalo Higuain fra Napoli. Den tidligere Real Madrid-spiller står dog fortsat "kun" noteret for syv sæsonmål (to færre end Tevez), efter at napolitanerne overraskende tabte 2-0 mod et ellers vaklende Milan-hold på San Siro. Resultatet betyder, at Rossoneri er à point med Napoli på sjettepladsen og blot har to point op til den tredjeplads, der giver mulighed for Champions League-deltagelse.

Blot en gang tidligere i denne sæson er det sket, at begge Milano-klubber har vundet en kamp i samme spillerunde, hvilket siger en del om, hvor den tidligere så vindende fodboldmetropol befinder sig anno 2014.

Én ting er at Milan vinder - noget andet er, at bysbørnene fra Inter også gør det. Og endda i samme runde! Blot en gang tidligere i denne sæson er det sket, at begge Milano-klubber har vundet en kamp i samme spillerunde, hvilket siger en del om, hvor den tidligere så vindende fodboldmetropol befinder sig anno 2014. 2-0 lød cifrene på i det, der blev Roberto Mancinis første ligasejr i spidsen for Nerazzurri siden sit comeback på bænken, og som samtidig var Inters blot anden udesejr i sæsonen. Modstanderen Chievo a.k.a. De Flyvende Æsler kom derimod ned på jorden efter fem kampe uden nederlag. Søndag venter storebror Hellas Verona i endnu et intenst lokalderby - det såkaldte Derby della Scala - og med sig har hjemmeholdet 37-årige Luca Toni, der såmænd scorede sit karrieremål nummer 300 i 2-1-udesejren over Udinese.

Verona-Chievo er ikke det eneste, vi kan glæde os til i årets sidste runde af Serie A, hvor vi også får to lækkerbiskener i form af Roma-Milan og Inter-Lazio. Her er tale om opgør, der kan bekræfte det, vi længe har vidst - at hovedstaden Rom pt. er et godt stykke foran Milano på det italienske fodboldlandkort - eller give milaneserne et tiltrængt håb om, at der er nye tider forude med henholdsvis Pippo Inzaghi og Roberto Mancini ved roret. Roma uden Garcia på bænken skal dog næppe regne med hjælp fra Cagliari, der hjemme tager imod Juventus; øboerne er fortsat det eneste hold i rækken, der har den første hjemmesejr til gode. Det ligner unægteligt endnu et nytår på førstepladsen for Pirlo & Co.

Vi slutter denne uges udgave af Fra Alperne til Etna af med at kaste et blik på, hvordan de europæiske lodtrækninger magede sig for Italiens repræsentanter. Det endte med en pose blandede bolsjer i form af tysk, hollandsk, tyrkisk, spansk, engelsk og skotsk modstand, og hvis vi begynder med det eneste tilbageværende hold i Champions League, Juventus, så var det en gammel kending, der blev trukket op af bowlen af den altid oplagte generalsekretær Gianni Fantino. Borussia Dortmund-Juventus kan nok få mundvandet til at løbe hos Europas fodboldfeinschmeckere, der med nostalgi og barnlig glæde husker tilbage på Uefa Cup-finalen i 1993 (vundet af Juve) og Champions League-finalen i ´97 (vundet af Dortmund). Begge klubber kommer til at have meget at se til i de hjemlige ligaer, og det ligner et meget tæt opgør med en lille fordel til Juve.

LÆS MERE: Følg Fra Alperne til Etna på Facebook!

I Europa League skal hele fem italienske klubber i aktion i foråret - inklusiv Roma. Feyenoord er et solidt fodboldhold, men bør ikke kunne hamle op med romerne, der må påtage sig rollen som én af favoritterne til at ende i finalen, der spilles i polske Warszawa. Den anden italienske klub, der kan forventes at nå langt i turneringen, er Napoli, og heller ikke her bør Trabzonspor repræsentere en potentiel kæp i hjulet. Hverken Celtic eller Inter er, hvad de har været, men efter det flotte gruppespil må milaneserne påtage sig favoritværdigheden mod skotterne. Hvad Torino og Fiorentina angår, så går begge klubber på banen som små outsidere mod henholdsvis Bilbao og Tottenham. Minimum tre italienske klubber i ottendedelsfinalerne lyder som et rimeligt krav.

Før vi siger arrivederci, er det på sin plads at give det sidste ord til én af denne blogs tilbagevendende skikkelser, Samp-præsident og film-producer Massimo Ferrero; i et tv-interview kaldte han for nylig Inters indonesiske ejer, Erick Thohir, for "den filippiner" - en udtalelse, der nu har kostet Ferrero tre måneders karantæne og en bøde på 75.000 kroner, mens Sampdoria skal betale 260.000. Det fik Ferrero til at smide denne utvetydige besked af sted på Twitter, hvor han ironisk takker sportsdomstolen for at have begået "en stor fejl baseret på ingenting". Vi har næppe (læs: forhåbentlig ikke) hørt det sidste til Ferrero...

16. runde af Serie A-sæsonen 2014/15: Cagliari-Juventus, Parma-Napoli (begge torsdag), Sassuolo-Cesena, Roma-Milan (begge lørdag), Verona-Chievo, Atalanta-Palermo, Fiorentina-Empoli, Sampdoria-Udinese, Torino-Genoa, Inter-Lazio (alle søndag).

Du kan se højepunkter fra samtlige kampe i den forgangne runde via Serie A's officielle Facebook-side!