Fra Alperne til Etna: Sicilianske delikatesser og romersk spinatjokkeri


Pointtab til Juventus hører, som de fleste ved, til sjældenhederne i Serie A. Særlig den forgangne sæson, hvor Den Gamle Dame blot mistede point i fem af 38 spillerunder, satte en tyk streg under, hvem der sidder tungt på den italienske fodboldtrone, og selvom Torino-klubben i denne sæson allerede efter 23 runder har tabt eller spillet uafgjort seks gange, så er der fortsat tale om en wow-effekt, når Pirlo & Co. dummer sig. Efter i forrige weekend at have vadet hen over et hjælpeløst Milan-hold med cifrene 3-1 (Juves femte ligasejr i træk over milaneserne) kom det da også som lidt af et chok, at et af ligaens dårligste hold, Cesena, skulle drille Bianconeri.

Søhestene, som Cesena kaldes, satte med 2-2-resultatet punktum for en Serie A-runde i overraskelsernes tegn (billedet herunder), og netop derfor kommer mesterskabsfavoritternes sløseri (bl.a. tillod Vidal sig at brænde et straffe lige før tid) ikke til at betyde det mindste for spændingen i toppen. Således viste Roma sig ikke at være helbredt for det, træner Garcia tidligere på måneden omtalte som et udslag af den Scudetto-dræbende sygdom "uafgjort-itis", da Giallorossi hjemme mod konkurs- og nedrykningstruede Parma (det eneste Serie A-hold, der beviseligt er dårligere end Cesena) skuffede gevaldigt og ligesom modstanderen måtte gå målløse fra Olimpicos græstæppe.

0-0-resultatet betyder, at Roma har spillet mere end hver tredje af sine ligakampe uafgjort i sæsonen, og mens Juve-folket nok næppe ligger søvnløst over det faktum, at man ikke formåede at øge forspringet på syv point, så er der grund til at rive sig i pomadehåret i Napoli. Benitez og konsorter mistede således et vigtigt skridt i kampen om de sølvmedaljer, man ellers så længe havde opfattet som tilhørende Roma, da Vesuvios stolte sønner tabte 1-3 til de syditalienske rivaler fra Palermo. Efter fire sejre i træk (bl.a. 1-0 ude mod Lazio) var mødet med sæsonens største positive overraskelse, Palermo, mere, end Napoli kunne klare.

For en sjælden gangs skyld kom det klejne argentinske stjerneskud Paulo Dybala ikke på tavlen. Den 21-årige profil, der har lavet 11 sæsonmål i ligaen, blev således overskygget af en anden af sæsonens store oplevelser i det sicilianske i form af den fire år ældre Franco Vazquez, som scorede én gang (på Dybalas oplæg) og lagde op til Rosaneros to øvrige scoringer. Italoargentineren, der har været i Palermo siden 2011, er nu oppe på syv ligamål og ni målgivende afleveringer i sæsonen, og hvis Juventus, sådan som det er blevet beskrevet af de italienske sportsmedier, skulle være interesseret, vil det ifølge Palermo-ledelsen som minimum koste mesterklubben 185 millioner.

At et oprykkerhold efter 23 spillerunder ligger nummer otte med beskedne fire point op til de europæiske pladser, er imponerende, selvom sicilianerne naturligvis har en hel del Serie A-erfaring. Kontinuitet og stabilitet er ikke størrelser, som den iltre præsident Zamparini normalt opererer med, men det lader til, at han endelig har fundet en træner, han kan lide i form af den kasketbærende 50-årige Giuseppe Iachini. Iachini er tidligere spiller i klubben og sikrede Zamparini og Palermo oprykning sidste sommer efter at have overtaget Gennaro Gattusos embede på øretævernes holdeplads. Ørnene fra Sicilien har pt. det tredjehøjeste pointsnit på eget græs i Serie A (2,08), og var det ikke for holdets elendige resultater på udebane (én sejr i 11 kampe), ville alt være fryd og gammen.

Mens danske Simon Makienok ikke har været en del af succesen i Palermo, så er den tidligere FC Nordsjælland-spiller Anders Christiansen en fast del af truppen i Chievo. Ganske vist har den hidsige midtbaneorkan ikke fået mere end 10 minutters spilletid i 1-2-nederlaget til Napoli, men han bliver udtaget til kampene og har - noget overraskende - fået trøjenummer 10 hos De Flyvende Æsler, der efter to sejre i træk ser ud til at være lettet fra nedrykningssumpen i Serie A. Samtidig har Chievo indhentet de formsvage lokalrivaler fra Hellas, og de to Verona-klubber kommer til at kæmpe med Empoli, Atalanta og Cagliari om at undgå den sidste nedrykningsbillet.

Én af to direkte oprykningsbilletter til Serie A ser miniputterne fra Carpi derimod ud til at have sat sig på med et forspring på hele syv point til nærmerste forfølger, Bologna - og det til Lazio-præsident Claudio Lotitos (billedet herover) store fortrydelse. Den kontroversielle, men indflydelsesrige herre, der sidder som én af to repræsentanter for Serie A-klubberne i det italienske fodboldforbund FIGC's føderale råd, blev i weekenden afsløret i i en telefonsamtale at have udtalt, at "hvis Carpi rykker op ... hvis man giver mig hold, der ikke er en skid værd, så vil vi ikke have en lira tilbage om to eller tre år (...) hvis vi om tre års tid har Latina, Frosinone, hvem fanden vil så købe tv-rettighederne? De ved ikke engang, at Frosinone eksisterer".

Lotito har længe advokeret for en Serie A med 18 hold frem for 20, hvilket naturligvis vil gøre det endnu vanskeligere for klubber som Carpi med et hjemmebanesnit på under 2.800 tilskuere at rykke op. Mens reaktionerne har været blandede fra Lotitos præsidentkolleger, så har den italienske regering krævet, at fodboldforbundet får bragt orden i geledderne. Det fik tirsdag forbundspræsident Tavecchio til egenhændigt at stille sig i spidsen for de kommende reformer - et klart signal til den reformivrige Lotito, der dog ikke desto mindre beholder sin post som rådgiver i FIGC. Nu ved du, kære læser, i hvert fald, at Carpi eksisterer.

Højdepunktet i den kommende weekend er Derby della Lanterna mellem et Sampdoria-hold i frit fald og et Genoa-mandskab, der senest tæskede Verona 5-2 og inden da slog Lotitos Lazio 1-0 på Olimpico. Det skal også nævnes, at Samp har tabt sine seneste to hjemmederbyer 0-3. Ligesom Genova- og Verona-klubberne ligger de to Milano-klubber side om side i tabellen, og selvom Inzaghi fortsat nyder opbakning fra klubboss Berlusconi, så er endnu en hjemmekamp, hvor man kun kan skuffe (mod Cesena), næppe den bedste medicin for et mentalt og fysisk plaget Milan-hold. Inter har for første gang under Mancini vundet to kampe i træk og skal ligeledes vinde ude mod Cagliaris dumpekandidater mandag.

24. runde af Serie A-sæsonen 2014/15: Juventus-Atalanta (fredag), Sampdoria-Genoa (lørdag), Milan-Cesena, Empoli-Chievo, Lazio-Palermo, Parma-Udinese, Verona-Roma, Fiorentina-Torino (alle søndag), Napoli-Sassuolo, Cagliari-Inter (begge mandag).

Følg Fra Alperne til Etna på Twitter!

Følg Fra Alperne til Etna på Facebook!