Fra Alperne til Etna: Små zebraer og piberygende sømand boltrer sig i giganternes skygge


Indrømmet, når man læser overskriften på denne uges Fra Alperne til Etna-artikel, kunne man nok foranlediges til at tro, at ædrueligheden er sat helt over styr. Men bare rolig, undertegnede har ikke ligget i grappa til halsen de seneste uger, hvor du, kære læser, har måttet se dig om efter andre calcio-oaser i den ørken, der samlet set udgør dækningen af italiensk fodbold på vores guldsforladte breddegrader. Der er skam mening i galskaben, når der med Le Zebrette (de små zebraer) og Il Baciccia (den piberygende sømand a.k.a. Johannes Døberen) hentydes til sæsonens to største positive overraskelser i Serie A - henholdsvis Udinese og Sampdoria.

Hvis vi begynder med det, der i mange år gik under betegnelsen "danskerklubben Udinese", så må man sige, at de små zebraer efter sidste sæsons 13. plads har vist sig at være alt andet end harmløse planteædere efter sommerferien, hvor friulianerne har kastet sig over modstanderne med glubsk appetit. 12 point er det blevet til efter fem runder, hvor Andrea Stramaccionis udvalgte har gjort rent bord på hjemmebane (inklusiv en 1-0-sejr over Napoli) og tilmed snuppede en 1-0-sejr i Rom mod Lazio. Søndag tæller kun tre point, når Udinese er storfavorit på eget græs mod Serie A's dårligste udehold, oprykkeren Cesena (oddslink).

36-årige Antonio Di Natale er som altid klubsymbol numero uno, og med fire mål - heraf to i weekendens 4-2-hjemmesejr over Parma - ligger veteranen, der på grund af sin skrøbelige fysik helst ikke træner med sine holdkammerater i løbet af ugen, på en delt førsteplads på topscorerlisten. Di Natale havde ellers varslet sin pension inden denne sæson, men ombestemte sig i foråret, og den sympatiske herre fra Napoli ligner ærlig talt ikke en mand, der er klar til at sætte sig på en klapstol under træets skygge på en piazza i Udine og lade hverdagens tumult passere. Sammen med resten af zebraflokken ligger Di Natale før sjette runde på tredjepladsen med tre point op til ... ja, gæt selv.

Ét point mindre har Sampdoria på fjerdepladsen, men det er næppe noget, der ødelægger stemningen blandt havnebyen Genovas blåklædte tilhængerskare. Sammen med ... du ved nok ... er Blucerchiati de eneste, der endnu ikke har tabt i Serie A i denne sæson, og den hidtil vigtigste skalp kom søndag, da ærke- og lokalrivalen Genoa blev besejret 1-0 i et højspændt derbydrama. 45 frispark og syv gule kort taler sit eget sprog om en kamp, der var mere sjælden end køn, men på en græsplæne som den, Stadio Luigi Ferraris kan fremvise, er der heller ikke lagt op til poleret fodbold og snorlige afleveringer.

Spillerne tumlede rundt, tilhængerne leverede en imponerende kulisse, og på de fine pladser sad filmproducent og excentriker Massimo Ferrero og turde knap nok følge med i sit første derby som Samp-præsident. Det var ganske sigende for et meget lige opgør, at målet kom i form af et indlæg fra Gabbiadini, der fik lov til at stryge i mål i det lange hjørne (muligvis efter at have strejfet Genoa-spilleren De Maio). Den skæggede sømand, Baciccia, kaster sig i modsætning til diverse primitive pirater ikke bare blindt ud i angreb (seks mål i fem kampe), men kan til gengæld tillade sig at stole blindt på egne forsvarsværker (to indkasserede mål i fem kampe). De bør også vise sig stærke nok til at kunne modstå presset fra én af rækkens mest tandløse offensive mandskaber Atalanta (to mål i fem kampe), der kommer på besøg søndag eftermiddag (oddslink).

Mens den velklædte og temperamentsfulde Samp-træner Sinisa Mihajlovic kan tillade sig at være i strålende humør, blev serberens tidligere klub Inter tvunget til at stikke piben ind i søndags, da Nerazzurri på noget nær chokerende vis sejlede direkte ind i en klippevæg ved navn Cagliari (billedet herover). 1-4 tabte milaneserne på hjemmebane til Zdenek Zemans bundpropper, der tilmed tillod sig at brænde et straffespark lige før pausen. Det hører med til historien, at Inters Nagatomo præsterede at snuppe to gule kort fra det 25. til det 28. minut, men at sæsonens første nederlag skulle komme i denne kamp og blive så stort, forsøger Mazzarri & Co. vist stadig at begribe.

Mens Inter-toget skramler ustabilt derudad, er der anderledes fart og målrettethed over de to lokomotiver, vi behændigt har undladt at benævne før nu af ren og skær bekymring for, at vores læsere skulle tro, at der var tale om et copy/paste af en hvilken som helst udgave af Fra Alperne til Etna fra det seneste halvandets års tid. Der er naturligvis tale om det forsvarende mesterhold, Juventus, og den potentielle tronraner Roma, der begge igen ser ud til at være i en liga for sig med maksimumpoint efter fem runder.

To gange om året er vi dog sikre på, at mindst ét af holdene mister point, og én af disse anledninger skal vi være vidner til på søndag, hvor Den Gamle Dame får besøg af sin noget insisterende tante fra hovedstaden. For en sjælden gang skyld går Juve ind til en kamp med nederlag i bagagen, efter at Bianconeri i den forgangne uge tabte 0-1 i Champions League på udebane mod det spanske mesterhold, Atletico Madrid. Det sætter tingene i perspektiv at notere sig, at Juve i de 10 foregående kampe (i Italien og i Europa) ikke havde lukket et eneste mål ind. Der er dog ingen grund til at tro, at de rutinerede Juventus-spillere går rystede på banen søndag aften.

Det skulle da lige være ved tanken om modstanderholdets anfører, Francesco Totti, der lørdag fejrede sin 38 års fødselsdag i dagligstuen Olimpico sammen med sine holdkammerater. 2-0 vandt Roma over Verona, og mens Totti ikke gjorde det store væsen af sig i det opgør, så bragte Il Bimbo d'Oro sig selv i centrum tirsdag aften, da romerne spillede 1-1 på udebane mod Manchester City i Champions League. Et løb i dybden, et raffineret chip, og så havde Totti ikke bare lavet sit karrieremål nummer 300, men også indskrevet sig i historiebøgerne som den ældste målscorer i Champions League-historien. Bravo, bravissimo ... og røde ører til Manchester Citys Twitter-ansvarlige:

6. runde i Serie A-sæsonen 2014/15: Verona-Cagliari, Milan-Chievo (begge lørdag), Empoli-Palermo, Lazio-Sassuolo, Parma-Genoa, Sampdoria-Atalanta, Udinese-Cesena, Juventus-Roma, Fiorentina-Inter, Napoli-Torino (alle søndag).

Følg blogredaktør og calcio-eskpert Emil Birkeland Klintorp på Twitter!