Fra Alperne til Etna: Storhed og fald


Det var på mange måder en passende afsked, der blev taget lørdag aften med et af italiensk fodbolds helt store ikoner, Javier Zanetti, der spillede sin sidste hjemmekamp for Inter - klubben, som den argentinske gentleman har repræsenteret de seneste 19 år. I sin 857. kamp i Inter-trøjen var 40-årige Zanetti fra Buenos Aires med til at besejre Lazio 4-1 og sikre Nerazzurri deltagelse i Europa League efter sommerferien. Som kuriosum kan det nævnes, at Zanetti fik sin debut i den bedste argentinske række året før, hans arvtager på Inters midtbane, Mateo Kovacic (en af sit holds bedste mod Lazio), blev født... 

Kaptajnen, der blev skiftet ind i det 52. minut, og som i dagens anledning bar et anførerbind med navnene på alle de medspillere, han har haft i sin tid i Inter, fik endda lejlighed til at give et eksempel på det sympatiske sindelag, der har fået stort set alle tifosi - uagtet tilhørsforhold - til at respektere veteranen. Til sidst i kampen lykkedes det en Inter-tilhænger at komme ind på San Siros græstæppe, før en af sikkerhedsvagterne satte en tackling ind, der under normale omstændigheder havde givet direkte rødt. Mens baneløberen - til lejligheden klædt i fuldt Inter-ornat - blev eskorteret ud, gik Zanetti hen og omfavnede den stærkt berørte herre.

Det faktum at de mest inkarnerede Inter-fans ikke blev vidner til Zanettis afsked, eftersom Curva Nord var lukket på grund af racistiske ytringer mod Balotelli i det seneste Milano-derby, kunne ikke ødelægge stemningen og fornemmelsen af, at en vigtig æra i italiensk fodbold er slut. De mere nostalgisk anlagte af os kan godt sidde tilbage med følelsen af, at spillere og mænd af Zanettis støbning ganske enkelt ikke "produceres" mere i international topfodbold. Legenden kan få sin kamp nummer 858 for Inter, når der søndag udelukkende er ære på spil i udekampen mod Chievo.

I det hele taget er der ikke voldsomt meget mere på spil i den bedste italienske række. Inden 38. og sidste spillerunde denne weekend er der kun spænding og nervøsitet at spore i Torino (56 point), Parma (55), Verona og Milan (begge 54) - de fire klubber, der stadig kæmper om den sjetteplads, der giver adgang til Europa League-kvalifikation. Selvom alle fire klubber i weekenden møder modstandere, der ikke længere har noget at spille for, ser Parma, som møder bundproppen Livorno på hjemmebane, ud til at have en lille fordel over Torino, der ganske vist har et point mere, men som skal op imod Fiorentina i Firenze.

Torinos bysbørn fra Juventus tæller også point for tiden, men ud fra et noget andet perspektiv end Il Toro. Den Gamle Dame, der for længst har sikret sig sit tredje Scudetto i træk, kom med 1-0-sejren over Roma på Olimpico op på ikke færre end 99 point, hvilket er Serie A-rekord. I de to foregående mesterskabssæsoner er Bianconeri endt på henholdsvis 87 og 84 point, hvilket sætter Juve-holdets enestående præstation i relief, og nu satser eneherskeren fra Piemonte naturligvis på at runde de magiske 100 point. Det skulle nu nok kunne lade sig gøre, eftersom det er Cagliari, der kommer forbi til sen frokost hos Pirlo, Buffon & Co. søndag.

En smule malurt er dog blevet dryppet i trofæet de seneste uger, hvor Juve-tilhængerne først måtte se deres helte kæmpe forgæves i regnvejret mod Benfica, der havde den frækhed at snuppe pladsen i Europa League-finalen på Juventus' egen bane, og derefter høre succestræneren Conte så tvivl om, hvorvidt han havde tænkt sig at blive hos Bianconeri. At miste klublegenden Conte som energisk og ambitiøs lederskikkelse vil være et gevaldigt tilbageslag for en klub, der står foran at skulle tage det store skridt fra national til international succes.

Hos de historiske rivaler Milan er der hverken udsigt til national eller international succes i disse år, og man skal vist være inkarneret Rossonero for at unde Milano-klubben, der i perioder af denne sæson har sejlet rundt både på og uden for banen, en plads i Europa League på bekostning af outsiderne Torino og Parma. 1-0-sejren i Milano-derbyet blev i den forgangne weekend fulgt op af et skuffende nederlag mod formsvage Atalanta i Bergamo. 1-2 endte kampen, der blev afgjort i det sidste minut på dette vanvittige langskudsmål signeret af 35-årige Franco Brienzas delikate venstreskøjte.

I modsætning til i derbyet havde Milan-træner Clarence Seedorf valgt at se bort fra Taarabt i startopstillingen til fordel for en skidt spillende Honda - en disposition der ikke just faldt i god jord hos vicepræsident Galliani, der på disse billeder fra tribunen ifølge mundaflæsningen kalder den hollandske træner "vanvittig". Episoden er blot med til at forstærke indtrykket af den smuldrende opbakning til Seedorf, der ifølge rygterne snart bliver erstattet af enten Fiorentinas Vincenzo Montella eller den nu forhenværende Zenit-træner Luciano Spaletti - manden med den måske flotteste moustache i moderne fodbold

I det mindste kan Seedorf glæde sig over stadig at have opbakning fra den eneste person, der reelt styrer løjerne i AC Milan, nemlig Silvio Berlusconi ... eller nej, det kan han så heller ikke. Den detroniserede ministerpræsident, playboy og skattefusker påbegyndte fredag før opgøret i Bergamo sin samfundstjeneste på plejehjemmet Sacra Famiglia i omegnen af Milano (tidligere omtalt på denne plads) - et sted, hvor man ifølge Berlusconi selv "møder mange mennesker, der ville kunne styre Milans omklædningsrum".

Seedorf (og alle normalt tænkende individer) fik endnu en grund til at føle sig ubehageligt til mode i løbet af kampen mod Atalanta, da der blev kastet bananer mod Milans farvede spillere Kevin Constant og Nigel de Jong (billedet herover). Sidstnævnte valgte dog efterfølgende at smile ad optrinnet med dette tweet. Det var blot den seneste af en række opsigtsvækkende banan-episoder i europæisk fodbold og den seneste racistiske ytring fra tribunerne i en endnu længere parade af skampletter i italiensk fodbold, der i masser af år forgæves har kæmpet mod racismen på lægterne.

Sammen med den seneste tids eksempler på hård vold, skudepisoder og lukkede tribuner tegner der sig et tydeligt billede af en italiensk fodboldkultur i forfald - engang et smukt renæssancepalads, i dag en ramponeret kolos, hvis oprindelige skønhed man skal kunne erindre for at se noget særligt i. Racisme er (desværre) ikke noget unikt for Italien, når vi kigger på de største ligaer i Europa, men volden og myndighedernes manglende evner til at håndtere den er ganske enestående for Serie A, der sideløbende er falmet fuldstændig som magtfaktor i de europæiske turneringer.

Et eksempel på falmet storhed finder vi også i den traditionsrige klub Bologna, der efter 1-2-nederlaget på hjemmebane til Catania må tage den tunge tur ned i Serie B ("Uanset hvordan det går, må alle i ledelsen ud af klubben", stod der på et af Bologna-tilhængernes bannere søndag). De syvfoldige italienske mestre, der i 60'erne havde danske Harald Nielsen som en af stjernerne, har ikke vundet i de seneste otte kampe og rykker ned som ligaens mindst scorende hold med 28 mål i 37 kampe. Mens Livorno og Catania rykker ud sammen med Bologna, er Palermo på nuværende tidspunkt den eneste sikre oprykker fra Serie B, hvor der endnu resterer tre spillerunder.  

38. spillerunde i Serie A: Udinese - Sampdoria (lørdag), Catania - Atalanta, Genoa - Roma, Juventus - Cagliari, Milan - Sassuolo, Chievo - Inter, Fiorentina - Torino, Lazio - Bologna, Napoli - Verona og Parma - Livorno (alle søndag).

Følg vores dækning af Serie A her på blog.unibet.com, hvor Luca Ferrato, Paolo Bandini og Emil Birkeland Klintorp løbende leverer analyser og spilforslag til den bedste italienske række!