Fra Alperne til Etna: Tåregas og kaffelikør


Man kan ikke ligefrem sige, at det var en stille og rolig søndag aften i det nordvestlige Milano, hvor flere end 70.000 mennesker - inklusiv undertegnede - havde fornøjelsen af at overvære sølvkampen mellem Milan og Napoli. Fornøjelsen var ganske vist tvivlsom for de mennesker, der blev fanget i ordensmagtens tåregas et par timer før kickoff, men overordnet set var der tale om god reklame for italiensk fodbold på banen og på tribunerne, hvor langt over 10.000 napolitanere var med til at bidrage til den sydlandske stemning.

Uden for det imposante San Siro blev Napolis tifosi mødt af en gruppe stenkastende tilhængere af hjemmeholdet, og inden for de tykke mure blev napolitanerne efter en lille halv time budt velkommen af et konsekvent skud fra kanten af feltet med franske Flamini som afsender. 40 minutter senere viste Flamini noget af det, han er mere kendt for end mål, nemlig hårde frispark, og med en mand i overtal i kampens sidste 20 minutter jagtede gæsterne det sejrsmål, der efter al sandsynlighed ville sikre dem sølvet i Serie A.

Napoli måtte dog nøjes med Pandevs ene kasse i en kamp, der viste, at styrkeforholdet mellem sølvrivalerne er ganske lige. Man bliver nødt til at tage hatten af for Mazzarri & Co., der på nuværende tidspunkt har 15 point flere, end tilfældet var på samme tidspunkt af sidste sæson, hvor holdet endte som nummer fem. Fraværet af Lavezzi, der i dag spiller i Paris, er man kommet sig over, og det skal blive spændende at følge napolitanerne i Champions League efter sommerferien.

Spændende var det også at følge de kære italieneres inkonsekvente alkoholpolitik på tribunerne i Serie A. Netop som man havde ærgret sig en smule over, at øllene var uden alkohol, kunne man iagttage unge gutter, der hoppede rundt mellem sæderækkerne på San Siro og solgte kaffelikøren Borghetti, der, ja, den er god nok, indeholder 20 pct. alkohol. Hvor der er en regel i Italien, er der heldigvis som regel også en undtagelse, og den nyder tifosi godt af fra Milano i nord til Napoli i syd og i hovedstaden Rom midt i det hele, hvor disse ungersvende viser, hvordan man drikker det klæbrige, søde stads.

Det var også i Rom, at Juventus mandag aften som så mange gange tidligere i sæsonen beviste, at de i øjeblikket er uden sidestykke i Serie A. 2-0 slog Den Gamle Dame hjemmeholdet, Lazio, og dermed går Bianconeri ind til weekendens storkamp mod Milan med et forspring på hele 15 point ned til det hold, man endte beskedne fire point foran i sidste sæson.

Den tidligere Leverkusen-spiller Arturo Vidal scorede begge Juves mål mod et Lazio-hold, der skal kæmpe benhårdt for at komme i Europa næste sæson, og så var den kamp lukket efter 28 minutter. Den 25-årige chilener har udviklet sig til en af mestrenes vigtigste spillere - en ægte midtbanekriger, der gør ondt på modstanderen, kender alle de beskidte tricks i bogen og løber solen sort(hvid) i hver eneste kamp. Andre storklubber som PSG og Real Madrid skulle være interesseret i ham, men med et prisskilt på omkring 300 millioner kroner har Juve-ledelsen signaleret, at Vidal er en helt central spiller på holdet. 

I den anden ende af Serie A er der fire klubber, der har kastet sig ud i en italiensk variant af russisk roulette. Pescara har allerede trykket på aftrækkeren og ligger nu blødende på gulvet med syv point op til Genoa og Palermo, der med seks runder tilbage er i gang med at diskutere, hvis tur det er næste gang. I baghånden sidder Siena, der ellers startede sæsonen med seks minuspoint, men som nu er ubesejret i de seneste fem opgør. Før weekendens must-win-hjemmekamp mod formsvage Chievo har toscanerne to point ned til Palermo og Genoa.

Som tilskuer til det livsfarlige spil sidder Genoas bysbørn fra Sampdoria og gnider sig i hænderne over at kunne iagttage ærkerivalernes panik. I weekendens Derby della Lanterna lykkedes det dog ikke I Blucerchiati at sende Genoa endnu et skridt ud mod afgrunden. Kampen endte 1-1, og som altid var der gang i løjerne på Luigi Ferraris med hele 11 advarsler, hvoraf de to blev givet til den samme spiller, Dorias Andrea Costa. Genoas brasilianer, der er i besiddelse af et af ligaens flotteste navne, Francelino Matuzalem, udlignede til 1-1 med et mål, der får én til at fundere over, hvorvidt den 32-årige spiller er usædvanlig dygtig eller usædvanlig heldig.

Inters nedtur er der blevet sagt og skrevet meget om i år, men Nerazzurri fortsætter altså også med at levere ammunition til kritikerne uge efter uge. Mens Inter-ledelsen fabler om konsekvent modstand fra dommerstanden efter de seneste to nederlag til henholdsvis Atalanta og Cagliari, så er klubbens skadesproblemer ganske reelle. Hele 13 førsteholdsspillere døjer med større eller mindre skader i øjeblikket, hvilket gør livet mere end surt for træner Andrea Stramaccioni og klubbens tilhængere. Senest måtte Fredy Guarin trække sig fra træningen med en skade.

På fire måneder er Nerazzurri dumpet ned fra andenpladsen til syvendepladsen, og det kan meget vel ende med, at der ikke bliver europæisk fordbold til storklubben i næste sæson. I den forgangne uge måtte de trofaste tifosi endda finde sig i at se holdet ryge ud af Coppa Italia på dørtrinnet til den finale, der kunne have kastet lidt tiltrængt glans over sæsonen. Som billedet herunder viser, så gjorde Jonathan & Co., hvad de kunne for at standse Tottis tropper, men tilbage står det faktum, at det bliver en ren romersk finale i Rom mellem Roma og Lazio den 26. maj. Vi forudser en by i undtagelsestilstand.

Romas argentinske angriber Erik Lamela fik i weekenden rejst sig efter sin gigantiske afbrænder i forrige rundes derby, da han med en ægte perle sørgede for, at Giallorossi snuppede en vigtig 2-1-sejr over Torino. Dermed kom Roma à point med Lazio og holdt nogenlunde trit med Fiorentinas succeshold, der fire point længere fremme i subtoppen af Serie A for alvor satte jagten ind på Milans Champions League-plads med en sikker 2-0-sejr i Bergamo mod Atalanta - en kamp som denne blogskribent havde fornøjelsen af at overvære på det gamle, men charmerende Stadio Atleti Azzurri d'Italia.

Mens Viola har endnu en overkommelig opgave denne weekend hjemme mod Torino, så skal Milan op imod Torinos storebror, Juventus, søndag aften. Vinder favoritten i disse to kampe, så vil der kun være ét point mellem Milan og Fiorentina. Det bliver ikke nemmere for Milan af, at holdet må undvære sin absolutte stjerne, Mario Balotelli, der godt nok fik nedsat sin karantænestraf fra tre til to spilledage fredag, men som stadig misser det, man roligt kan kalde den sværeste kamp af alle i Italien.

Vi slutter af med en tragikomisk detalje fra den forgange weekend, og den skal vi til Sicilien for at finde. Her var bundholdet Palermo kommet tidligt foran mod Bologna, og publikum begyndte at drømme om tre point, der i sidste ende kunne redde de lyserøde fra nedrykning. Men så var det, at stakkels Stefano Sorrentino i hjemmeholdets bur begik denne absurde brøler, da han i sidste øjeblik kom i tanke om, at man ikke må samle en tilbagelægning op i hænderne.
 

Runde 33 i Serie A byder på følgende kampe: Genoa vs. Atalanta, Udinese vs. Lazio (begge lørdag), Inter vs. Parma, Bologna vs. Sampdoria, Catania vs. Palermo, Fiorentina vs. Torino, Napoli vs. Cagliari, Roma vs. Pescara, Siena vs. Chievo og Juventus vs. Milan (alle søndag). Du kan spille på alle rundens kampe ved at klikke her.


Emil Birkeland Klintorp er journalist og skribent med forkærlighed for italienske anliggender - herunder fodbold og Serie A. Ud over at være redaktør her på siden gæster han af og til Unibets SportsCast. Du kan også følge ham på Twitter ved at trykke HER.