Fra Alperne til Etna: Varierende skydække med risiko for lokale tordenbyger


Trip, trap, trip, trap, trip, trap ... de seneste par uger er der blevet slidt gevaldigt på Prada-skoene i de italienske fodboldklubber. Efterhånden som vinterens transfervindue nærmede sig lukketid, er der nok også blevet løsnet et par Armani-slips eller to på ledelseskontorerne, mens agenter bankede på døren, og mobiltelefonen bjæffede. Nu kan der så gøres status, og selvom man som ekspert og tilhænger kan komme med bud på, hvem der har tabt og vundet på transfervinduet i løbet af januar, så er det på banen og i tabellen, sandheden træder frem de kommende weekender.

Den ganske omfattende liste over de 20 Serie A-klubbers køb, salg, lejeaftaler, frie transfers og ophævede kontrakter kan ses her, men hvis denne signatur i korte træk skal komme med sin vurdering af vintervinduet, så lyder den således: Førerholdet Juventus har hverken styrket eller svækket sig selv nævneværdigt og fremstår fortsat som den absolutte Scudetto-favorit - også fordi nummer to, Roma, ikke har hentet navne, der vil kunne gøre en forskel i titelkampen. Hos de to kriseramte Milano-klubber er der hentet en del bemærkelsesværdige forstærkninger, men hvor Inter primært har koncentreret sig om offensiven (Shaqiri og Podolski), har Milan umiddelbart styrket sig bredere (Cerci, Destro, Bocchetti, Antonelli).

I den anden ende af tabellen kan man konstatere, at de kaotiske tilstande fortsætter hos konkurstruede Parma, der har sendt ikke færre end 34 spillere videre i systemet (ja, ja, en hel del af disse var i forvejen lejet ud til andre klubber, men alligevel...), mens 13 nye er kommet ind. Det må gøre ondt i hjertet på de fleste fans af italiensk fodbold at se en traditionsrig klub som Parma være ude i så alvorlige problemer på og uden for banen. Pt. hænger truslen om både fallit og nedrykning som en blæksort sky over hovedet på Donadoni & Co. (billedet herunder).

Af andre bemærkelsesværdige af- og tilgange skal nævnes Samuel Eto'o, der har skrevet kontrakt med Sampdoria. Den 33-årige angriber bragte hurtigt sig selv i centrum ved at udeblive fra en eftermiddagstræning, men Samp-præsident Ferrero understregede efterfølgende, at alt var, som det skulle være. De to ser da også ud til at være ganske glade for hinanden. Mens Eto'o er kommet ind, har én af Serie A's største profiler, Juan Cuadrado, forladt Fiorentina til fordel for engelske Chelsea, og som plaster på såret har Viola hentet to gamle kendinge i form af Alessandro Diamanti og Alberto Gilardino hjem fra kinesiske Guanzhou på lejeaftaler.

Åh ja, man bliver lidt udmattet af al den transfersnak, så lad os i stedet vende tilbage til selve fodboldspillet og det, der deraf måtte følge. Siden vi talte sammen sidst, er der sket det usædvanlige, at Milan har vundet en fodboldkamp. Hvad der er mindre besynderligt, er, at de tre point kom i hus mod rækkens dårligste hold, førnævnte Parma. Ménez var med to mål og en assist kampens store oplevelse, og var det ikke for franskmanden, ville træner Inzaghi - en mand fra den tid, hvor en ni'er var ægte, og et mål var et mål - nok allerede have været fortid som cheftræner hos Rossoneri.

Den forgangne rundes to helt store overraskelser kom i form af Inters og Lazios udebanenederlag til henholdsvis Sassuolo og Cesena. Mens romernes 1-2-bommert nok mest skal ses som et bump på en ellers nydelig og jævn vej, så var Inters 1-3-fadæse i Sassuolo blot én af en lang række skuffelser for Nerazzurri og holdets tifosi (billedet herunder); sidstnævnte kvitterede efter nederlaget med at kaste spillernes trøjer tilbage på banen - noget holdets angriber Icardi ikke tog pænt. Kun fem klubber har lukket flere mål ind end Inters 29 indkasserede scoringer, og holdet er uden sejr i sine seneste tre ligakampe, mens det også blev til et pokal-exit i midtugen mod Napoli (0-1).

Sassuolo derimod fortsætter med at imponere, og Neroverdi overhalede med sejren selvsamme Inter og satte sig på 11. pladsen. Klubben fra Emilia-Romagna overlevede med nød og næppe sin første sæson i Serie A, og særlig angrebstrioen Sansone, Zaza og Berardi har vist sig mere end vanskelig at håndtere for modstanderne i landets bedste række med henholdsvis tre, otte og seks ligatræffere i denne sæson. Meget symptomatisk kom alle tre på tavlen i 3-1-sejren over Inter, der vandt det omvendte opgør 7-0 tilbage i september.

Mens der intet pres er på Sassuolo i søndagens udekamp mod Sampdoria og Eto'o, er det en noget anden sag for Mancini & Co., der møder én af sæsonens største positive overraskelser, Palermo, foran de selvsamme tifosi, der i Sassuolo utvetydigt gav udtryk for, at tålmodigheden er opbrugt. 22. spillerundes mest imødesete kamp er dog det suveræne mesterhold Juventus' opgør mod Milan, der ifølge La Gazzetta forventes at have tre af vintervinduets nye navne i start-11'eren (Antonelli, Paletta og Cerci), mens to andre starter på bænken (Bocchetti og Suso).

La Gazzetta har i forbindelsen med optakten til det norditalienske brag kreeret et kort over Italien, der viser, hvilken af de to store klubber de enkelte kommuners indbyggere nærer mest sympati for. Her manifesterer Den Gamle Dame sig ikke overraskende som hele Italiens hold, og det vil være en gigantisk overraskelse, hvis ikke de mange juventini får endnu mere at juble over lørdag aften, når Allegris mandskab skal tage endnu et skridt frem mod et mesterskab, der fremstår mere og mere sikkert, efterhånden som årets første uger er gledet forbi.

22. runde af Serie A-sæsonen 2014/15: Verona-Torino, Juventus-Milan (begge lørdag), Fiorentina-Atalanta, Cagliari-Roma, Empoli-Cesena, Napoli-Udinese, Parma-Chievo, Sampdoria-Sassuolo, Inter-Palermo (alle søndag), Lazio-Genoa (mandag).

Følg Fra Alperne Til Etna På Facebook!

Følg Fra Alperne Til Etna På Twitter!