Fra Alperne til Etna: Vingeskudt fjerkræ og flyvende angribere


Med to kampe tilbage af VM-kvalifikationen stemplede Italien allerede tirsdag aften ind som sikker deltager ved VM i Brasilien næste sommer. Efter at have banket bolden på overliggeren fra et par meters afstand blev det i sidste ende alligevel Mario Balotelli, der på straffe sikrede italienerne 2-1-sejren over Tjekkiet i Torino. Det er i øvrigt første gang, at Gli Azzurri indløser VM-billetten så tidligt i kvalen, hvilket naturligvis giver et begrundet håb om, at Prandelli stiller med et b-hold i Parken i næste måned...

Nok om landsholdsfodbold for nu. Lad os vende snuden mod det, der så at sige driver værket, nemlig "hverdagen" i Serie A; for ligesom salig Dan Turèll så er det den, vi mest af alt holder af, hverdagen. Under den ellers blå sensommerhimmel i Italien var vi vidner til en sand målregn i den forgangne runde i Serie A. Hele 43 kasser blev der banket ind, hvilket giver et gennemsnit per kamp på 4,3 mål.

Tillad mig at parafrasere over den britiske sportsjournalist og forfatter Jonathan Wilson, der har skrevet bogen Fra pyramiden til 4-4-2: Man skal huske på, at hvis mål var det eneste, der gjorde fodbold interessant (sådan som man af og til kommer til at tro, når man lytter til danske fodboldkommentatorer, -eksperter og -tilhængere), så ville der være fyldt til samtlige miniputkampe verden over.

Selvom målsnit af den kaliber ofte er en kombination af dygtige angribere og talentløse forsvarsspillere, så kan scoringer naturligvis også være spektakulære og inciterende, ligesom de ofte får publikum op af sæderne og giver de offensive spillere tiltrængt selvtillid til gavn for resten af holdet. Storklubberne Juventus, Inter, Napoli, Milan og Roma lavede alle tre mål eller derover, og som den eneste klub præsterede Fiorentina at score fem gange i den forgangne runde (5-2 ude mod Genoa).

Inter var en af de klubber, der var i målhumør i anden runde. Det gik ud over det normalt stærke hjemmehold Catania.
 

Den tidligere så skadesplagede Giuseppe Rossi blev dobbelt målscorer for Viola, der sidste år var tæt på at snuppe den tredje og sidste Champions League-plads fra Milan, og som også i denne sæson ligner et mandskab, der kan drille de traditionelt større klubber i dysten om en plads i top-3. Det skyldes ikke mindst førnævnte Rossi og nytilkomne Mario Gomez, der ligesom sin klejne angrebsmakker passerede Genoas stakkels målmand to gange.

Det er dog ikke kun offensivspillerne fra De Syv Søstre i Serie A, der er i hopla i øjeblikket. Tag nu en fyr som græske Panagiotis Kone, der render rundt og spiller langhåret i Bologna. Er man en af de dårer, der ikke begriber italiensk fodbold, er det muligvis ikke en personage, man har hørt om, hvilket resulterer i, at man går glip af mål, som det han lavede i 2-2-kampen mod Sampdoriaeller som det han lavede mod Napoli i sidste sæson.

Mindst ligeså bemærkelsesværdigt som førnævnte Fiorentinas succes er Inters ditto. Nerazzurri har mildt sagt haft det svært på det seneste, hvor spekulationer om en sandsynlig udenlandsk overtagelse er taget til i styrke, mens sidste sæsons skuffende niendeplads er blevet fordøjet. Ind fra Napoli er kommet succestræneren Walter Mazzarri, der her ses føre sig frem i et sælsomt komponeret YouTube-klip med tvivlsom lydside, og han ligner en gevinst fra dag ét.

Ikke nok med at Milano-klubben, der i sidste sæson åbnede buffet i eget felt og lod modstanderne tage for sig af retterne, har holdt buret rent i sæsonens to første kampe - nej, det andet clean sheet kom såmænd på en af de i disse år mest frygtede udebaner i Catania for foden af Etna. 3-0 er en lille triumf mod et siciliansk mandskab, der kun lod gæstende klubber lave 15 mål i 19 kampe på eget græs i den forgangne kampagne.

Mens holdets skadesplagede argentinske bomber, Diego Milito, så småt nærmer sig en plads i truppen, ser landsmanden Palacio (jep, ham med håret) ud til at have fundet melodien i Inters offensiv; to mål i de første to kampe er det blevet til for den rutinerede angriber - i øvrigt det samme antal mål som den japanske midtbanemand Nagatomo har lavet. Dermed ligner Inter umiddelbart et hold, der er klar til lørdagens Derby d'Italia hjemme mod mestrene Juventus. Bianconeri har ligesom Inter scoret fem mål, men måtte i den seneste rundes 4-1-nedsabling af Lazio se romernes målræv, tyske Miroslav Klose (har Lazio andre?), passere Buffon.

Say formaaaaaaggio! Tevez har scoret mod Lazio og beslutter sig for at hylde sin hjemby i Argentina, Fuerte Apache.
 

Dermed har Lazio på under to uger lukket otte mål ind mod Juventus, der smadrede romerne 4-0 i Supercoppa'en den 18. august. Man kan snart ikke længere bebrejde Lazios maskot, ørnen Olimpia, hvis hun skulle sidde og pønse på bare at flyve væk fra det hele ... igen. Biancocelesti vandt snævert over Udinese i første runde, og det skal blive interessant at se, om Lazio, der i sidste sæson vandt seks af sine første otte ligakampe, er rystet og svækket, eller om de to ydmygende nederlag blot er et resultat af Juves skræmmende styrke.

Inden denne klumme vender tilbage i næste uge, har mestrene både spillet i Milano mod Inter og i Parken på Østerbro mod FC København i første runde af årets Champions League. Mens københavnerne må forventes at få det mere end svært i gruppen, er der en vis tiltrækningskraft i kampen om de to øverste pladser; kan favoritterne, Juve og Real, holde Galatasaray med Drogba og den tidligere Inter-spiller Sneijder bag sig? Undertegnede forventer avancement til Juve.

Napoli derimod får det trods den flotte sæsonstart under Rafael Benitez ganske svært i en gruppe, der tæller Marseille, Arsenal og Dortmund. Umiddelbart ligner det en italiensk-britisk tvekamp om andenpladsen mellem The Gunners og napolitanerne, men Marseille er ikke en miniput, der stiller sig op ad muren med bukserne nede om hælene.

Napolis og Juventus' rival Milan, der er havnet i gruppe med Barcelona (naturligvis), Ajax og Celtic, forventes med rette at gå videre. Hverken hollænderne eller skotterne bør have evnerne til at drille sydeuropæerne, men skal sætte deres lid til, at én af favoritterne tager begge sejre i de indbyrdes opgør på henholdsvis Camp Nou og San Siro; dermed henvises det andet hold til en åben kamp om den sidste plads i forårets eftertragtede knald-eller-fald-kampe.

Milans talentfulde angriber M'Baye Niang må på grund af en procedurefejl sætte sig på tribunen i Champions League.
 

Milan må dog klare sig uden det franske stortalent M'Baye Niang, der på grund af en fejl af direktør Umberto Gandini, ikke blev skrevet på den liste af spillernavne, som Milan kan gøre brug af i Champions League. Som lynhurtig spydspids kan Niang blive savnet, da Pazzini konstant slås med skader, og der fortsat hænger et spørgsmålstegn over hovedet på nyindkøbet Matri. Det var i øvrigt Niang, der i forårets kvartfinalereturkamp fik status af en mindre syndebuk, da han på Camp Nou brændte en friløber ved stillingen 1-0 til Barcelona.

Vi slutter af i hovedstaden Rom, hvor Roma i modsætning til de vingeskudte lokalrivaler fra Lazio har fået en noget nær perfekt sæsonstart med to sejre og to gange clean sheet. Alligevel formåede Giallorossis ultras efter 3-0-hjemmesejren over Hellas Verona at tiltrække sig negativ opmærksomhed, da de angreb gæsternes spillerbus med sten i det, der betegnes som en nøje planlagt aktion. Heldigvis kom ingen fra Hellas-staben til skade, men på grund af den smadrede bus måtte gæsterne tage en ekstra overnatning i Den Evige Stad.

Evigt synes problemet med vold og racisme desværre også at være blandt de to hovedstadsklubbers tifosi - i forrige weekend var Lazios Curva Nord tom på grund af racistiske ytringer, og i den forgangne weekend lå Romas Curva Sud øde af samme årsag, efter at Roma-fans tidligere har svinet Milans Balotelli til. Hvorvidt de voldelige Roma-tifosis angreb på Hellas-bussen kan kædes sammen med lokalrivalerne Lazios (relativt løse) bånd til Veronas - i øvrigt notorisk racistiske - fangruppe, vides ikke med sikkerhed.
 

Den kommende runde i Serie A: Inter - Juventus (lørdag 18:00), Torino - Milan, Napoli - Atalanta (begge lørdag 20:45), Fiorentina - Cagliari (søndag 12:30), Udinese - Bologna, Verona - Sassuolo, Livorno - Catania, Lazio - Chievo (alle søndag 15:00), Sampdoria - Genoa (søndag 20:45) og Parma - Roma (mandag 20:45).
 

Klik her for at spille på Serie A hos Unibet
 

Klik her for at følge blogredaktør og ekspert i italiensk og dansk fodbold Emil Birkeland Klintorp på Twitter