Italien: Endnu en gang racisme på lægterne - denne gang kom svaret fra banen


Venskabskampen klokken 14:30 torsdag den 3. januar 2013 mellem Pro Patria og Milan skulle egentlig have været en hyggelig dag med fodbold. Mange tifosi, der stadig var på juleferie, havde fundet vej til stadion og havde medbragt deres børn, som ville have autografer fra spillere som El Shaarawy, Boateng, Abbiati.

I stedet for forvandlede eftermiddagen sig takket være det sædvanlige lille mindretal, der sørger for at den slags episoder sker med jævne mellemrum over hele Italien, til den 117. demonstration af bølleagtig racisime fra det italienske publikums side - eller i hvert fald fra en del af det.

I det 26. minut, da kampen stadig stod 0-0, befandt Boateng sig på venstrekanten med bolden. Pludselig stoppede han op, tog bolden i hænderne og sparkede den hårdt ud mod den gruppe tilhængere, der fra begyndelsen af kampen havde råbt abelyde mod ham og mod de andre farvede spillere på banen, Urby Emanuelson, M'Baye Niang og Sulley Muntari.

Det var trods alt positivt at se, hvordan resten af stadion var på Boatengs side, men Milan valgte alligevel at sige, at nok var nok, og hele holdet udvandrede derfor og kom ikke tilbage på banen.

Der er givetvis tale om en episode, der vil skrive sig ind i historiebøgerne, eftersom det ikke var dommeren, der stoppede spillet. Milan-spillerne forlod banen, før stadionpeakeren overhovedet nåede at lave sine sædvanlige "trusler" mod de racistiske tifosi.

Pro Patrias spillere forsøgte at dæmpe "det lille mindretal", men modstanderholdet var allerede væk - til racisternes fornøjelse og til fortrydelse for resten af det betalende publikum, der nu ikke kunne nyde en stille og rolig dag med god fodbold.

På det efterfølgende pressemøde talte både kaptajn Massimo Ambrosini og træner Massimiliano Allegri, og begge undertregede vigtigheden af den gestus, som Milan havde udført. Det var et vigtigt signal for fodbolden i hele Italien.

Der var ingen af dem, der udelukkede, at en lignende beslutning kan blive truffet i ligaen - altså i en officiel kamp - hvis lignende episoder skulle forekomme.

Ambrosini lovede på vegne af klubben og holdet, at man snart vil vende tilbage til Busto Arsizio, hvor kampen blev spillet, for at gennemføre en venskabskamp, så alle de fodboldglade tilskuere ikke blev straffet.

Boateng, der sandsynligvis var den spiller, der blev forfulgt mest, var også den vredeste mand på banen, og efter at have tyret bolden ud på tribunen, tog han sin trøje af og satte kursen mod omklædningsrummet. Kort efter blev han fulgt af sine medspillere, og dermed fik spillerne fra Pro Patria ikke held med at genskabe freden på banen.

Senere på aftenen kom der solidaritetserklæringer fra blandt andre Milans ejer, Berlusconi, fodboldforbundets præsident, Abete, og chefen for den tredje- og fjerdebedste række i Italien, Macalli. Især sidstnævnte var benhård i sin kritik af de forbrydere, der på næsten ugentlig basis ødelægger oplevelsen af at gå til fodbold på landets arenaer.

Sagen har naturligvis også givet ekko uden for Italien, og for 117. gang er fodbolden fra "Det Smukke Land" blevet sværtet til. Og tænk bare: Vi skriver kun den 3. januar...