Serie A: Det er år 1 efter Mourinho i Inter


Det var en eks, der slog til - nærmere bestemt ham Mattia Destro, der alt for hurtigt fik lov til at smutte, og som nu - i Roma-trøjen - fik sin hævn: "Det var deres valg at lade mig rejse, og det har været den smukkeste aften i min karriere", sagde den 22-årige angriber og italienske U21-spiller efter 3-2-sejren i semifinalen onsdag på San Siro.

Roma havde netop slået Inter ud af Coppa Italia og dermed berøvet Nerazzurri det, der delvist kunne have reddet milanesernes sæson.

Nu begynder selvransagelsen internt hos de blåsorte, selvom det skal siges, at den nok allerede begyndte for et par uger siden; manden, der skal under lup, kan ikke være andre end træner Andrea Stramaccioni.

I de foregående uger har Inter-ledelsen givet udtryk for, at man ikke har brudt sig om dommerkendelserne i løbet af sæsonen, og at de i høj grad er gået Inter imod. Anklagen er vendt mod hele dommerstanden, der betragtes som for svag og for letpåvirkelig, og som favoriserer Inters modstandere.

Samtidig er Inter også begyndt at kigge indad for at forstå, hvilke taktiske, tekniske og motivationsmæssige problemer der har påvirket holdet negativt i år, hvor truppen (skal det retfærdigvis siges) har været hårdt ramt af skader. Stramaccioni har i den vigtigste periode af sæsonen måttet klare sig uden først Milito, så Cassano og dernæst Palacio. Og så skal man heller ikke glemme Samuels lange skadespause, og de seneste skadesproblemer hos Nagatomo og Cambiasso. Derudover fik Inter ikke Longo tilbage fra Espanyol og besluttede sig til og med for at sende Livaja til Atalanta, mens klubben valgte at hente den ikke længere helt unge Tomasso Rocchi.

Stramaccioni har ofte følt sig tvunget til at rykke Ranocchia frem som angriber - næsten altid til sidst i kampene - indtil Samuel i anden halvleg af kampen i Trieste mod Cagliari blev smidt frem som central angriber.

Ud over at have problemer med dommerne og med skader så står Inter efter vores vurdering over for en vigtig skillevej, hvor man skal indlede æraen efter Mourinho. Det er rigtigt, at den portugisiske træner forsvandt for tre år siden efter triumftoget i sæsonen 2009/10, men hverken klubben, tilhængerne eller spillerne har helt glemt ham. I Mous kølvand faldt Benitez, Leonardo, Gasperini, Ranieri og Stramaccioni. Hvad blev den unge romerske træner døbt efter en indledende fase med gode resultater? "Den unge Mourinho". Og hvem sonderede terrænet i forhold til en mulig tilbagevenden efter Inters første vanskeligheder i denne sæson? Den portugisiske træner. Det bliver dog ikke før endnu et eventyr i London eller en guldbelagt sæson mere i Paris.

I skrivende stund er Inter sammen med Stoke og Malaga de europæiske klubber, der har klaret sig dårligst i år, og mens Inter i slutningen af 2012 kun var ét point fra Napoli på andenpladsen, så befinder milaneserne sig i dag 13 point efter syditalienerne på en anonym syvendeplads. Det tyder på, at holdet havde (eller har) en vis spillemæssig styrke, men rent mentalt er det gået helt galt.

Nerazzurri bør begynde forfra - sandsynligvis med en ny træner - men først og fremmest med overbevisningen om, at der også mentalt er brug for at komme videre fra tiden, hvor man gik fra sejr til sejr - noget som både Juventus og Milan også kæmpede med i forhold til henholdsvis Trapattoni og Sacchi/Capello. Det primære er dog at forstå, at det rent faktisk er muligt at vinde uden Mourinho.