Serie A: Portræt af Fiorentinas nye angriber Giuseppe Rossi


Fiorentina kan meget vel have gjort det største kup på vinterens transfermarked 2013. Måske ikke det største kup i forhold til denne sæson, hvor Firenze-klubben gør det rigtig godt og i øjeblikket ligger nummer tre i Serie A, men i forhold til den kommende sæson, hvor Giuseppe Rossi, født i Teaneck i USA, vil være tilbage i topform og igen kan vise alle sine kvaliteter som den topangriber, han er.

Det er nødvendigt at skrive måske, når man taler om Giuseppe Rossi, fordi landsholdsangriberen har været utroligt uheldig de seneste par år.

Rossi blev ramt af et af sine første uheld en aften i oktober 2011 på Bernabeu i Madrid, da han fik ondt i knæet i en kamp for sit hold, Villareal. I første omgang lignede det ikke noget alvorligt. Spilleren kunne selv gå fra banen. Men dagen efter kom den hårde dom: Korsbåndet i det højre knæ var ødelagt. Den aften begyndte Giuseppe Rossis lidelseshistorie.

Den første operation gik tilsyneladende godt - ja, faktisk så godt, at man allerede kunne udstikke en dato for hans comeback: d. 20. april 2012. Her skulle Rossi have været tilbage på banen for Villareal, der efter i mange år at have været et stærkt La Liga-hold og tilmed være kommet i Champions League i denne sæson har haft store problemer i La Segunda - Spaniens næstbedste række.

En uge før comebacket kom meldingen om, at Rossi igen skulle under kniven, da den første operation angiveligt ikke var gået, som den skulle.

Giuseppe Rossi har efter sin seneste operation tilbage i oktober været ude af stand til at spille fodbold i i alt 14 måneder, og det forventes ikke, at han er klar før til marts.

Det står derfor klart, at Fiorentina har kastet sig ud i lidt af en satsning, selvom klubben "kun" giver 67 millioner kroner for en spiller, der for bare et år siden blev vurderet til at være hele 150 millioner kroner værd. Derudover kommer Rossi ikke til at tjene samme høje summer som i det spanske. Hvis alt går, som det skal, og den 25-årige angriber bliver den samme bomber som tidligere, vil det være en solstrålehistorie for alle - for Montellas Fiorentina, der i sæsonen 2013/14 vil have en grydeklar angriber, som har været gennem et lille halvt års tilvænningsperiode, og for Giuseppe selv, der vil have mulighed for at spille sig direkte ind i Prandellis landsholdstrup til VM i Brasilien i 2014.

Rossi vil sandsynligvis passe helt perfekt til Montellas måde at spille bold på, hvilket vil give stjernen Jovetic en perfekt makker i angrebet - hvis altså montenegrineren beslutter sig for at blive et år mere i Firenze.

Angriberen, der er barn af italienske immigranter, som tog til USA for at studere og arbejde, har allerede opnået store ting i sin karriere. Først fik han sin debut for Alex Fergusons Manchester United; derefter spillede han en vigtig og lærerig sæson 2006/07 i Parma (20 kampe og ni mål), og siden gik turen til Spanien og Villareal, hvor "Pepito" Rossi har været på kontrakt siden 2007.

Fiorentinas præsident, Andrea Della Valle (til venstre for Rossi på billedet), har udtalt: "Projekt Fiorentina fortsætter med Giuseppe Rossi". Det er et projekt, der, hvis alt går godt, kan sikre Pepito en plads i Champions League i næste sæson.