Ariël Jacobs: Timing og klubvalg er to af hemmelighederne bag Belgiens gyldne generation


Lukaku, Kompany, Hazard, Vermaelen, Vertonghen, Dembélé, Mirallas, Benteke, De Bruyne, Witsel, Courtois, Fellaini. Navnene på stjernespillere fra den gyldne belgiske fodboldgeneration, der er spredt ud over Europas fodboldhimmel, er lang, imponerende og kuldegysfremkaldende for fodboldfeinschmeckeren. Mange venter i spænding på, hvad der mon sker, når/hvis den imponerende gruppe spillere får talenterne til at gå op i en højere enhed på et landshold, der efter mere end 10 år uden slutrundedeltagelse har sat kurs mod VM i Brasilien næste år.

FC Københavns guldvindende træner, Ariël Jacobs, er én af dem, der ved, hvad han snakker om, når talen falder på den gyldne generation i belgisk fodbold. Fra 1988 til 1998 var den 59-årige belgier træner for U21-landsholdet i en splittet nation, der har svært ved at samles om meget andet end kongehuset og ... ja, fodboldlandsholdet.

Gennem sit mangeårige arbejde med de unge landsholdsspillere og senere tjansen som cheftræner i belgiske traditionsklubber såsom Genk, Lokeren og senest Anderlecht har Ariël Jacobs fået et indgående kendskab til en del af de største talenter fra Benelux-landet. I et eksklusivt interview med Unibet fortæller han om "hemmelighederne" bag ved talenternes opblomstring, der blandt andet skyldes kløgtig karriereplanlægning:

"De timede først og fremmest deres afsked med den belgiske liga godt. For det andet var deres rejse vigtig, for en del af dem tog ikke direkte til de europæiske topklubber, hvor de er nu - gutter som Vermaelen og Vertonghen (tidligere Ajax-spillere, men i dag stamspillere i henholdsvis Arsenal og Tottenham, red.). Ajax er selvfølgelig en stor klub i Europa, men først og fremmest gik de efter succes dér, og det var et trin på vejen mod topklubber i Premier League", siger Ariël Jacobs og kommer med endnu et eksempel:

"En af de første fra denne generation var Vincent Kompany, der tog fra Anderlecht til HSV, og alle i Belgien spurgte, hvad han dog skulle dér. Han var en dygtig spiller, og alle forventede, at han ville tage til en europæisk topklub. HSV var godt nok bedre dengang, end de er i dag, men der var ingen, der forstod beslutningen. Det skulle vise sig at være et perfekt springbræt".

Ariël Jacobs erkender, at der er tale om svære beslutninger - ikke mindst for den talentfulde unge spiller selv. Én af dem, der i første omgang ikke valgte en (relativt betragtet) mindre klub som springbræt i karrieren, er det 20-årige stortalent Romelu Lukaku, som Jacobs havde fornøjelsen af at træne i to sæsoner i Anderlecht:

"Lukaku drømte om Chelsea. Hans hjerte var blåt og hvidt fra begyndelsen, og så får han muligheden for at skrive under med sin drømmeklub. Som menneske kan jeg godt forstå det. Det er en normal reaktion. På den anden side sagde jeg til ham: Jeg siger ikke, at det er umuligt, for måske får du muligheden én dag og griber den, men Chelsea er en topklub med masser af konkurrence spillerne imellem. Han gav det et forsøg og fik ikke succes."

Nej, det blev ikke til mange kampe i London-klubbens trøje for Lukaku, der sidste år blev lejet ud og måtte skifte Stamford Bridge ud med de mere ydmyge omgivelser på The Hawthorns hos West Bromwich. Her er det blevet til masser af spilletid og flotte 14 ligamål i denne sæson for den store angriber, hvilket ikke kommer bag på Ariël Jacobs:

"Det vigtigste var, at han var opmærksom på situationen, og at han trådte et skridt tilbage, blev i Premier League og begyndte at spille for en subtopklub som West Bromwich, hvor han hver uge kan vise, hvad han kan på banen. Ud over dine personlige kvaliteter har du brug for mental styrke, for du kommer til at stå over for større pres og mange flere ubehagelige situationer, end du er vant til fra din nationale liga. Måden du planlægger din karriere på, er vigtig", siger han.

Selvom drømmen om større udfordringer, flere pengene og de helt store arenaer trækker talenter ud af alle de mindre ligaer i Europa, så ser det ud, som om den belgiske Jupiler League er ved at vågne af den komaagtige døs, som rækken har befundet sig i en længere årrække, efter at den i 1970'erne og -80'erne var et internationalt pejlemærke - bl.a. for danske landsholdsspillere som Preben Elkjær, Morten Olsen, Per Frimann og Frank Arnesen. Ja, faktisk er det netop den bedste belgiske række, der snupper den direkte Champions League-kvalifikation ud af hænderne på de danske Superliga-klubber efter denne sæson. Det skyldes ifølge Ariël Jacobs blandt andet talentarbejdet:

"En af svaghederne ved Superligaen er, at så mange unge danske spillere forlader Danmark tidligt eller i hvert fald tidligere, end det var tilfældet førhen, og før eller siden svækker det den bedste nationale række. En af de fejl, man begik i den belgiske liga, da de unge spillere smuttede, var at tage udenlandske spillere fra 4., 5. eller 6. hylde ind, hvilket ikke øgede kvaliteten. Det har Belgien rettet op på ved at satse mere og mere på unge spillere", fortæller Ariël Jacobs, der blev kåret som årets træner i Belgien i sæsonen 2009/10.

I sin første sæson i Danmark har Ariël Jacobs givet masser af spilletid til de tre unge danske spillere Andreas Cornelius (20 år), Thomas Delaney (21) og Nicolai Jørgensen (22) samt Superliga-debut til Danny Amankwaa (19) og Christoffer Remmer (20), mens den blot 19-årige tredjemålmand Jakob Busk står klar i kulissen. Efter bare et år hos de tifoldige danske mestre har cheftræneren dog ikke tænkt sig at tage æren for talenternes positive udvikling. I stedet skal kreditten gives til de mange mennesker, der har taget hånd om talentet i de tidligere år, og - ikke mindst - spilleren selv:

"Spilleren udvikler først og fremmest sig selv ved at åbne ørene og øjnene, lære en masse og forsøge at blive bedre hver dag. Ved siden af fodboldevnerne skal du også vise en hel del mental robusthed, for selvom du var den bedste op gennem ungdomsrækkerne, så sker der det, når du kommer op på et højere niveau, at du spiller mod mere erfarne og modne ældre spillere, og her er det sværere at få succes. Så hvis en spiller som Andreas Cornelius får succes, scorer mål og bliver stamspiller på landsholdet, så er det 97 pct. hans egen fortjeneste", siger Ariël Jacobs.

Kynikeren vil bryde ind og argumentere for, at det i professionel fodbold udelukkende er resultaterne, der tæller, og at der i topklubberne sjældent er tid til at modne talenterne og vente på, at de for alvor slår igennem på førsteholdet. Men for Ariël Jacobs handler det i høj grad også om FCK's identitet som fodboldklub, når han giver de københavnske ynglinge chancen i Superligaen og i Europa:

"Jeg mener, at en klub skal producere unge spillere, som tilhængerne kan identificere sig med, og som kan blive en del af førsteholdet", konkluderer han.
 

Klik her for at lytte til den 17. udgave af Unibet SportsCast, hvor Ariël Jacobs fortæller om den belgiske stjernefabrik

Klik her for at læse første del af interviewet med den belgiske cheftræner, der taler om FCK og Champions League