Redaktørens ord: Løverne kan se lys i mørket


Det, der begyndte så utrolig skidt, endte rent faktisk med at blive ganske hæderligt og opløftende. Jeg tænker på FC Københavns efterår. Seks runder uden sejr i den nye Superliga-sæson var status, da september begyndte - en måned der skulle byde på et glædeligt deja-vu for alle involverede parter i og omkring mesterholdet: Ståle Solbakken på sidelinjen til Champions League-bold i Parken.

Efter at lysene sent tirsdag aften blev slukket på Danmarks nationalstadion, og de sidste brøls ekko fra tribunerne havde fortonet sig i betonkorridorerne, kunne man konstatere, at den europæiske magi og entusiasme i høj grad har været en katalysator for energi, optimisme og entusiasme i en klub, der for lidt over tre måneder siden var blottet for de selvsamme elementer.

FC København var ikke i nærheden af at få point mod Real Madrid - endsige den sejr, der i sidste ende havde været nødvendig for at overleve i Europa, da Galatasaray besejrede Juventus i Istanbul. Ikke desto mindre viste mange af spillerne det umiddelbare topniveau, der i så mange Superliga-kampe i år ikke er blevet ramt. Spillere som Delaney, Vetokele, Toutouh og Gislason har fået uvurderlig erfaring på højeste niveau i Champions League og har leveret præstationer, der peger frem mod et succesfuldt forår, hvor al fokus og koncentration kan samles om ligaen - og indimellem om pokalturneringen.

Defensivt er der stadig en del at tage fat på, selvom Sigurdsson og Mellberg begynder at finde hinanden bedre og bedre. 21 indkasserede mål i 18 ligakampe og sølle tre gange clean sheet er under vanlig standard, og nogle af svarene skal også findes i et meget ustabilt efterår for den ellers så sikre målmand Johan Wiland samt i en midtbane, der ikke altid har været dygtig nok til at dæmme op foran defensiven.

Der har desuden været alt for langt mellem snapsene fra en central midtbanemand som Claudemir. Brasilianeren har til tider virket underligt sjusket i sin boldomgang, og han er næppe en type, som modstanderen frygter at stå overfor - hverken som fysisk hardhitter eller som skud- og assisttrussel. Thomas Delaney og delvist Youssef Toutouh ligner i skrivende stund de eneste centrale midtbanespillere hos FCK, der kan levere glidende tacklinger og gøre ondt på modstanderne i duellerne.

Den spiller, der efter min mening har skuffet mest i efteråret, ja, faktisk hele året, er dog Christian Bolaños, som nu også har fået at vide, at hans kontrakt ikke bliver forlænget til sommer. Under Ståle har der været kontant afregning ved kasse ét, og costaricaneren har fra sin plads på bænken kunnet se sultne spillere som førnævnte Delaney, Toutouh og Gislason stige i hierarkiet gennem hårdt, ydmygt og koncentreret arbejde.

FC København har fået stryg på udebane i Champions League - især første halvleg i Istanbul var pinlig at se på - og der er ingen tvivl om, at det også er her, der er plads til forbedring i foråret for Løverne. To sølle sejre ud af otte mulige på fremmed græs er, hvad det er blevet til i Superliga-sammenhæng, og københavnerne har allerede nu tabt det samme antal udekampe (tre), som det blev til i hele sidste sæson.

Der er trods fremgangen med andre ord en del at rette op på, og det bliver muligvis nemmere, efter at FC Københavns ledelse onsdag meldte ud, at man som led i en opdateret strategi frem til 2016 blandt andet vil bruge op mod 30 pct. mere på klubbens "kerneprodukt", fodboldholdet. Det er blot med til at øge forventningerne til et ganske aktivt transfervindue, hvor der bør hentes nyt blod til hovedstaden - selv hvis ingen stamspillere sælges.

En central midtbanespiller, der kan levere på et væsentligt højere niveau end det, som vi har set fra folk som Claudemir og Thomas Kristensen i år, er efter min mening det mest presserende. En midtbanespiller med både stor fysisk styrke, skarp teknik og offensivt overblik er sikkert stadig uden for FCK's økonomiske råderum, men det er noget af det, der mangler, nu hvor fløjene er så stærkt besat af folk som Jørgensen, Braaten og Gislason.

Desuden skal der tages stilling til backpladserne. Christoffer Remmer har vist, at han kan blive en god erstatning for anfører Lars Jacobsen, hvis kontrakt udløber til sommer, men den 20-årige højreback med de skarpe indlæg mangler international rutine. Den har Pierre Bengtsson på venstre back, men der spekuleres i øjeblikket i et salg. Stabile og rutinerede backer med både offensive og defensive kvaliteter hænger ikke på træerne og er bestemt ikke billige, så det bliver spændende at se, hvad Carsten V. Jensen & Co. stiller op her.

Flopkøbet Fanendo Adi sidder givetvis i en flot, ny lejlighed et sted i hovedstaden og spekulerer over, hvad der ramte ham. For ham, der er gledet ned i bunden af angrebshierarkiet, er der umiddelbart ikke mange lys i vintermørket, og selvom især Igor Vetokele (topscorer med ni ligamål) og delvist Marvin Pourié er begyndt at røre på sig i front, så står en kompetent spydspids af Allbäcks eller N'Doyes støbning nok relativt højt på Solbakkens ønskeliste.

Det var ironisk nok et klart hjemmebanenederlag på 0-2, der skulle bekræfte antagelsen om, at FC København, som sportsdirektør Carsten V. Jensen formulerer det, er på sporet igen. Med erfaringerne fra Champions League i ryggen og med en formodentlig forstærket rygrad på holdet er der grund til at tro, at de forsvarende mestre kommer ud af vintermørket med lys i øjnene og pokaler som pejlemærke.


Klik her for at se vores interview med Carsten V. Jensen om Ståle og fremtiden!