Sådan slap Superliga-klubberne fra sommerens transfervindue (1. del)


Mange har en tendens til at skubbe pligterne og de svære beslutninger så tæt på deadline som muligt, og en betragtelig del af de europæisk topklubber viste samme tilbøjeligheder i denne sommers transfervindue, der smækkede i natten til tirsdag. Panikken før lukketid kan skyldes mange ting - for eksempel at de sælgende klubber spekulerer i de købende klubbers stigende desperation. Uduelighed i den sportslige ledelse er naturligvis heller ikke en faktor, man helt skal afvise, men det kan være svært at påvise, når man ikke kender detaljerne i forhandlingerne.

Sent mandag aften kunne tilhængerne af de forskellige danske topklubber så sidde og vride sig i hænderne af spænding og/eller frustration, mens klokken nærmede sig midnat. Diverse eksperter gjorde sig kloge på de indkøb, der var faldet på plads, samt de handler, der endnu blot var rygter. Nu hvor stormen har lagt sig, og klubberne må tage til takke med, hvad de har, indtil vinterens transfervindue åbner igen i januar, finder vi det betimeligt at vurdere, hvordan Superliga-klubberne kom ud af transfervinduet. Vi præsenterer hermed i prioriteret rækkefølge de seks klubber, vi mener, kom bedst ud af transfervinduet:
 

1. FC Vestsjælland

Rigmanden Kurt Andersens indflydelse på Slagelse-klubbens ageren i sommerens transfervindue lader sig ikke skjule, og ind er kommet profiler som Michael Lumb (VfL Bochum), Dennis Sørensen (Cottbus) og til en vis grad Jan Kristiansen, der var blevet marginaliseret i Brøndby. Det er ikke hverdagskost at se en oprykker hente stærke danske spillere hjem fra udlandet, og særligt overraskende var det, at man kunne lokke 25-årige Michael Lumb til, efter at en klub som OB også havde været ude med snøren. Det er i denne kontekst, man skal se FCV's førsteplads på denne liste, ligesom de øvrige klubbers placering også skal ses i lyset af, hvad man kan forvente i forhold til den pågældende klubs status og størrelse.

Den rutinerede træner Ove Pedersen kan desuden glæde sig over allerede ved vinterpausen at have fået den rutinerede 37-årige offensivspiller Søren Berg, der ganske vist ikke har luft til 90 minutter, men som med sin ihærdighed og know-how nok skal blive en vigtig brik i FCV's bestræbelser på at overleve den første sæson i landets bedste række. Selvom den tidligere OB'er, RFC'er og AGF'er ikke skal medregnes i sommerens vindue, så må man sige, at FCV, så længe alle spillere er skadesfri, har en start-11'er, der som minimum er stærk nok til at blive i Superligaen, hvilket gør, at sommerens transfervindue må siges at være mere end godkendt for Vikingerne.
 

2. OB

Efter et mildest talt elendigt forår i Odense var OB's nye sportsdirektør, Jesper Hansen, tvunget til at handle på sommerens transfermarked, og det må man sige, at han har gjort. Med sig fra AC Horsens tog han midtbanefighteren Martin Spelmann, der var en vigtig og til tider målfarlig brik i ACH's dynamik centralt på banen. Som 26-årig bør den tidligere Brøndby-spiller befinde sig på toppen af sin karriere, og i OB vil han med stabile gode præstationer kunne spille sig til en kontrakt i udlandet, hvilket han tidligere har ytret ønske om.

Farcen om Emil Larsens mislykkede transfer til rivalen Brøndby gider vi ikke koge mere suppe på ... men vi kan konstatere, at den målfarlige fløj stadig er i OB, hvor han indtil videre vil være en af Superligaens profiler. Offensivkollegaen Rasmus Falk døjede op til sæsonstart med en længerevarende skade, hvilket kan have været med til at sikre hans fortsatte engagement i klubben. Med sine blot 21 år er det dog ikke sikkert, at Falk endnu er spillemæssigt og mentalt klar til en tur til udlandet.

I Dusan Djuric, Ari Skulason og Conor O'Brien har De Stribede fået tilgang af tre rutinerede midtbanefolk, der bør kunne forhindre, at resultater som eksempelvis 3-6-blamagen mod AGF gentager sig. Mustafa Abdellaoue har tidligere været rygtet til OB, og sent i transfervinduet lykkedes det fynboerne at hente FCK-angriberen på en étårig lejekontrakt. Hvis han skal score de mål, som "forsvandt" fra OB i form af en anden nordmand, topscorer Marcus Pedersen, skal Abdellaoue vise bedre takter end hos mestrene, hvor han aldrig formåede at bide sig fast. 
 

3. Esbjerg

Forårets positive overraskelse fra Esbjerg har været udsat for en veritabel åreladning, hvad angår profiler, der er forsvundet i sommerpausen. Vi nævner i flæng: Lukas Hradecky, Nicolai Høgh, Youssef Toutouh, Arnor Smarason og Martin Braithwaite. Det er, hvad der sker, når man som en relativ lille klub stikker snuden frem og vinder fodboldkampe - og pokalturneringer ikke mindst. 

Umiddelbart har Esbjerg formået at finde spændende alternativer til de mange spillere, der er smuttet, hvilket naturligvis også skal ses i lyset af, at klubben på imponerende vis formåede at spille sig i Europa League-gruppespillet med alt, hvad dertil hører af millioner og prestige. Sent i transfervinduet hentede EfB således den kompetente unge norske offensivduo Mohammed Fellah (24) og Mushaga Bakenga (21) fra henholdsvis Vålerenga og Club Brügge. Sidstnævnte har tidligere ført sig frem som målfarlig fløj/angriber for Rosenborg. Tidligt i transfervinduet kom hollandske Mick van Buren til fra Excelsior, og den blot 21-årige angriber er trådt i karakter med det samme med fire kasser i syv kampe.

Lejemålet af Frederik Rønnow i AC Horsens ligner en klog beslutning, og den unge keeper virker som en type, der vil være i stand til at udfylde den plads mellem stængerne, som Hradecky brillerede på i sidste sæson. En anden lejet spiller, Pape Pate Diouf fra FCK, ligner derimod ikke ligefrem en sikker gevinst - snarere en lottokupon - efter at senegaleseren med et prisskilt på 18 millioner floppede grumt hos mestrene. Han håber på en ny start i Vestjylland. 

 

4. FC Midtjylland

Sommerens bedste nyhed for FC Midtjylland var vel ret beset den, at Petter Andersson foreløbig bliver i klubben. Den målfarlige svenske midtbanedynamo, der lavede hele ni mål for Ulvene i sidste sæson, er i øjeblikket ude med en knæskade og har kun fået to kampe for FCM i denne sæson. Alligevel har midtjyderne sat sig solidt på førstepladsen, hvilket til dels tilbageviser påstanden om, at en enkelt skade til en nøglespiller kan vælte hele læsset for den smalle trup - ikke mindst set i lyset af midtbaneprofilen Mads Albæks farvel. Anderssons skade har nok fået interesserede klubber i at trække følehornene til sig - blandt andet skulle mestrene FC København have været ude efter svenskeren, der såmænd scorede kampens eneste mål mod københavnerne i anden runde.

Bortset fra kontrakten med Eyjolfur Hedinsson, der kom på en fri transfer fra SønderjyskE, og lejemålet af Jeppe Curth fra AaB er der ikke foretaget nogle nævneværdige indkøb. De to etablerede Superliga-spillere er sidst i 20'erne og kan helt sikkert bibringe en hel del rutine, men spørgsmålet er, om ikke Curth, der siden 2007/08-sæsonen ikke har scoret over fem sæsonmål for Aalborg-klubben, har sin bedste tid bag sig. Hedinsson har de seneste par sæsoner holdt et flot målsnit for et ellers ikke sprudlende SønderjyskE-hold, og islændingen skal nok blive en gevinst for FCM, når han er klar efter sin skade. FCM kan glæde sig over, at den pressede økonomi ikke har betydet flere afgange, end tilfældet er, og transfervinduet må bestemt siges at være godkendt
 

5. Randers FC

Ligesom Esbjerg måtte Randers FC sige farvel til sin dygtige målmand, David Ousted, der i den forgangne sæson havde været en vigtig brik i holdets succes og bronzemedaljer. Ind er kommet Mikkel Andersen på en lejekontrakt fra engelske Reading, og han bør være en type, der kan opretholde en vis ro i Randers' defensiv, der ellers umiddelbart ligner holdets svage punkt; 11 mål er der allerede gået ind på holdet efter syv spillede kampe. Forsvarsspilleren Mads Agesen er kommet til fra AC Horsens, men selvom han er en stabilt spillende forsvarsspiller, så ligner han mere en breddespiller end en egentlig starter.

Offensivt må man sige, at cheftræner Colin Todd har fået en del mere at arbejde med, end tilfældet var i sidste sæson, hvor Hestene trods tredjepladsen blot lavede 36 mål (næstfærrest i Superligaen). Ind er kommet svenske Viktor Lundberg (22), der dog ikke umiddelbart ligner en klassisk målmager, og en gammel kending af dansk fodbold, Baye Djiby Fall, der i sæsonen 2006/07 bombede løs for RFC og tegnede sig for 14 kasser. Siden har han været vidt omkring - fra OB til Emiraterne - og det skal blive meget interessant at se, om den 28-årige senegaleser stadig har mål i sig. 
 

6. FC Nordsjælland

De forsvarende sølvvindere fra Farum måtte som forventet vinke farvel til forsvarsgeneralen Jores Okore denne sommer, men i stedet for at hente en decideret afløser for den brølstærke stopper har Tigrene investeret i en næsten endeløs række af offensive spillere. Bevar's, det er relativt store navne i dansk forstand, der er kommet ind, men 13 indkasserede mål i de første syv ligakampe taler deres eget tydelige sprog om en forsømt og hullet forsvarskæde. Tilgangen af FCK's Michael Jakobsen var et lille plaster på såret, men han ligner ikke længere den profil, han var, da han spillede for AaB.

I 11. time hentede FCN sin gamle hollandske flamme Joshua John tilbage på en kontrakt med en varighed på tre-et-halvt år. John var én af de få FCN-spillere, der havde niveauet til at være med i Champions League, og derfor var han også rygtet til rivalen FCK. I sidste ende var det dog de mere hjemlige omgivelser, der trak, og hvis John kan holde sig nogenlunde skadesfri, så bliver han en stor gevinst for Kasper Hjulmand. Martin Vingaard og Jens Stryger Larsen ligner solide køb til den offensive del af midtbanen, men vi har endnu til gode for alvor at se de kvaliteter, vi ved, de to besidder. Lyngbys flamboyante angriber Kim Aabech kom til FCN på en fri transfer, så det kan vel ikke engang kaldes en gambling; indtil videre har der ingen gevinst været.
 

Klik her for at se, hvilke seks klubber, vi mener, kom dårligst ud af sommerens transfervindue


Klik her for at spille på Superligaen hos Unibet