Superliga-optakt: FC København har leveret den nødvendige udrensning


For folk, der ikke kender det store til dansk fodbold, kan det måske lyde vanvittigt, at der var brug for en decideret udrensning i en klub, der netop har vundet sølv i landets bedste række. Det var ikke desto mindre tilfældet i nordens største klub, FC København, efter den forgangne sæson.

Imens hele fodboldverdenens opmærksomhed har været rettet mod Brasilien og VM, er der blevet arbejdet stenhårdt i kulisserne på Danmarks nationalstadion, Parken. Her har træner Ståle Solbakken (billedet herunder), der vendte tilbage til København i august sidste år og afværgede den lurende katastrofe i hovedstadsklubben, fået titel af manager, efter at den tidligere sportschef, Carsten V. Jensen, blev fyret.

Helt konkret har Ståle sagt farvel til 11 spillere (heraf to på leje), mens 8 er kommet ind. Senest har FCK hentet den "fortabte søn" Mathias Zanka Jørgensen hjem fra PSV, og han slutter sig til en trup, der umiddelbart vurderet ser ud til at være blevet forstærket i samtlige led.

Særligt skal det blive spændende at følge den lille tætbyggede argentiner Franco Mussis og den offensive Steve de Ridder, der kommer til Superligaen med et betragteligt forventningspres på skuldrene, efter at de har været profiler i henholdsvis Gimnasia og Utrecht.

Københavnerne sluttede den forgangne sæson af med at vinde tre kampe på stribe, hvilket var nok til at overhale sølvrivalerne fra FC Midtjylland og sætte sig på den Champions League-kvalifikationsgivende andenplads. Udsigten til store europæiske kampe har naturligvis været med til at tiltrække spillere, ligesom det økonomiske råderum er blevet større.

Skal man pege på et enkelt sted på banen, hvor Løverne kan komme til at mangle noget, bliver det i angrebet, hvor hullet efter Igor Vetokele (13 mål i sidste sæson) ikke umiddelbart er blevet fyldt ud af en spiller med de samme kvaliteter (hurtighed, eksplosivitet og målnæse). Comebacket til de offensive profiler Nicolai Jørgensen og Youssef Toutouh giver dog Solbakken en hel del kort at spille med i angrebet.

Det ville være overraskende, hvis samtlige nye spillere fungere fra første spilledag, så der må naturligvis beregnes en vis indkøringsfase. I en liga, hvor alle - sagt med en floskel - kan slå alle, kan det dog blive en fordel for Ståles "nye FCK", at der næppe vil være ét eller to hold, der stikker helt af fra resten af klubberne i løbet af det tidlige efterår.

Én ting, der også bliver interessant at følge i forbindelse med opstarten, er kampen om målmandsposten mellem den nye mand i buret, den danske landsholdskeeper Stephan Andersen, og svenske Johan Wiland, der viste stor usikkerhed i sidste sæson.

Sølvvinderne fremstår trimmede inden sæsonen 2014/15, og selvom det næppe kommer til at køre i olie fra første dag, så er det i det lange løb svært at se, hvem der skal hente flere point end FC København.

Startprogram: Silkeborg IF (ude), FC Nordsjælland (hjemme), FC Vestsjælland (ude)

Forventet slutplacering: 1