Superligaen i bakspejlet: Blændende blåhvidt comeback i toppen af dansk fodbold


Vi skal 34 år tilbage i tiden for at finde Esbjergs seneste danske mesterskab, og der går nok en del år, før EfB kommer i betragtning til at vinde sit sjette af slagsen. Ikke desto mindre viste den vestjyske traditionsklub i den forgange sæson, at man er tilbage i toppen af dansk fodbold, og at man har masser at tilbyde landets bedste række - ikke mindst hvad angår organisation, disciplin og defensiv styrke.

At rykke op i Superligaen og som det første snuppe en fjerdeplads samt en pokaltitel er formidabelt og en præstation, som end ikke EfB selv havde turdet håbe på for et lille år siden.

Grundlaget for succes skal som sagt findes i den defensive organisation, som træner Jess Thorup - nu U21-landstræner - har formået at bygge op omkring nøglespillere som målmand Lukas Hradecky, Kian Hansen og Jonas Knudsen - for nu bare at nævne tre af de vigtigste.

Det er ganske unikt som oprykker kun at lukke 32 mål (under ét mål pr. kamp) ind i sin comebacksæson i Superligaen. Til sammenligning var 32 også det antal scoringer, som mestrene fra FC København tillod modstanderne gennem sæsonen.

I begyndelsen af sæsonen 2012/13 var der dog ikke meget, der tydede på, at EfB's tilbagevenden til Superligaen skulle blive en positiv én af slagsen. Vi skulle således helt frem til 9. Runde for at fine de blåhvides første sejr (3-0 hjemme over OB). Sejren blev fulgt op med tre point mere runden efter (2-0 ude over AaB), hvorefter der skulle gå fem runder, før holdet igen smagte sejrens sødme. 

Begyndelsen på en egentlig positiv stime skulle vi helt frem til den første forårsrunde i begyndelsen af marts for at finde. Her blev en 2-1-hjemmesejr over de jyske rivaler fra AGF startskuddet til fem kampe uden nederlag, og resten af foråret var der kun tre mandskaber, der formåede at besejre EfB (SønderjyskE, FC Midtjylland og FC Nordsjælland).

Af EfB's største resultater i den forgangne Superliga-lige kan nævnes 2-0-sejren over FCK i Parken i tredjesidste spillerunde, 6-2-ydmygelsen af OB ugen efter på eget græs samt 4-0-lussingen til det andet oprykkerhold, Randers FC, midt i april.

Fire sejre i efterårets 20 kampe og ni sejre i forårets 13 kampe taler sit eget tydelige sprog om et oprykkerhold, der lige skulle finde sine ben at stå på. Det samme kan i høj grad siges om EfB's offensiv, hvor klubbens topscorer, Martin Braithwaite (ni sæsonmål), fra slutningen af september holdt en scoringspause på 16 kampe, før han midt i april igen fandt vej til nettet. Fire mål blev det til fra 22-årige Braithwaite i de sidste syv ligakampe.

I den offensive afdeling er det naturligvis også værd at nævne en af holdets helt store profiler i form af højrefløjen Jakob Ankersen, der med sine syv sæsonscoringer havde stor betydning for EfB's flotte fjerdeplads. Også islandske Arnor Smarason fortjener ros for sit spil og ikke mindst sit målinstinkt. Seks mål i 18 kampe siger vist det hele.

Hvis Smarason smutter i sommerpausen, sådan som flere rygter har antydet, så opstår der et stort hul i den blåhvide offensiv, hvor også Youssef Toutouh (tilbage i FC København efter lejekontrakts ophør) og Jesper Lange (skiftet till AGF) har vinket farvel.

Før træerne vokser ind i himlen, er det værd at huske på, at EfB også endte som nummer fire i sæsonen 2009/10 og alligevel rykkede ud af Superligaen sæsonen efter. Men selvom mirakelmålmanden Hradecky er rejst østpå til Brøndby, så er det svært at forestille sig det nuværende EfB-mandskab lukke 49 sæsonmål ind og tabe 14 kampe, som det skete i katastrofesæsonen 2010/11.
 

Unibet tilbyder odds 55.00 på Esbjerg som dansk mester i den kommende sæson. Klik her for at se alle oddsene på Superligaen
 

Klik her for at læsse vores evaluering af AaB's Superliga-sæson
Klik her for at læse vores evaluering af FC Midtjyllands Superliga-sæson

Klik her for at læse vores evaluering af AGF's Superliga-sæson

Klik her for at læse vores evaluering af SønderjyskEs Superliga-sæson
Klik her for at læse vores evaluering af Brøndbys Superliga-sæson
Klik her for at læse vores evaluering af OB's Superliga-sæson