Superligaen i bakspejlet: Bolsjestribet sæson over middel


Ét sølle mål. Det var alt, der skilte AaB på femtepladsen fra FC Midtjyllland på sjettepladsen efter sidste runde af den forgangne Superliga-sæson. Og ikke nok med det: Ét sølle mål var alt, der skilte AaB fra at skulle spille europæisk fodbold efter sommerferien eller ej.

For en traditionsklub og tidligere dansk mester/Champions League-deltager som AaB er en femteplads i sig selv ikke noget at råbe hurra for, men når den sikrer Europa League-kvalifikationsmuligheder, ja, så er en middelmådig sæson pludselig forvandlet til en sæson et godt stykke over middel.

Samtidig skal man huske på, at mesterholdet fra 2007/08 de seneste to sæsoner er endt som nummer henholdsvis syv og 10. Set i den kontekst er femtepladsen - Europa League eller ej - et skridt fremad, og træner Kent Nielsen ser ud til at have fundet sig til rette i det nordjyske trænersæde. Efter Lynge Jakobsens afsked med den sportslige ledelse i AaB er det trods alt vigtigt at have en nogenlunde stabil struktur i staben, og den tidligere Brøndby-træner virker som en afholdt og pålidelig mandskabsbehandler.

Særligt i offensiven må man sige, at tingene fungerede godt for de bolsjestribede tropper i sæsonen 2012/13, og vi skal helt tilbage til den ovennævnte guldsæson for at finde et AaB-hold, der scorede flere mål (60) end de 51, der er blevet banket ind i løbet af det seneste lille års tid. Med 16 kasser blev Nicklas Helenius klubbens toopscorer, og det rakte til en andenplads på den samlede topscorerliste i ligaen.

Det var ikke kun Helenius, der netop er blevet solgt til engelske Aston Villa, som udgjorde en offensiv trussel mod modstandernes netmasker. Talentet Kasper Kusk lavede otte mål, hvilket må siges at være ganske imponerende for en offensiv midtbanespiller. Lucas Andersen nåede også at vise sine evner i de syv ligakampe, han nåede at spille i sæsonen, inden stortalentet blev solgt til Ajax i slutningen af august. Han var således en del af den fremragende sæsonstart, der resulterede i seks sejre ud af de første ni kampe.

Det skal blive spændende at se, hvordan AaB's offensiv kommer til at klare sig uden sit klare angrebsmæssige referencepunkt i form af den tårnhøje Helenius. Jeppe Curth og Søren Frederiksen viste ikke noget i den forgangne sæson, der indikerer, at de er klar til at erstatte Helenius som bombere i modstanderens felt. Godt nok er Kasper Kusk et stort talent, men han kan naturligvis ikke bære hele AaB's offensiv på sine skuldre.

En smule bekymrende har AaB's hjemmebanestatistik også været. Med 24 point for 16 hjemmekampe i sæsonen var AaB det dårligste hjemmehold i top-6. På fremmed græs var det derimod kun mestrene fra FC København, der skrabede flere point sammen.

Kigger vi på holdets formkurve gennem sæsonen, så er det tydeligt, at der skete et knæk i december. Fra julemåneden og frem til sidste spillerunde (15 kampe) lykkedes det således kun Kent Nielsen & Co. at vinde tre kampe - alle i april i øvrigt. Særligt de to kampe mod AGF skiller sig ud som noget af det dårligste, vi har set fra AaB i sæsonen. Begge kampe mod de jyske rivaler, der ellers var til at tale med i den forgangne sæson, endte med 0-3-nederlag.

Generelt led AaB dog smalle nederlag i sæsonen, og som det gør sig gældende for mange af klubberne i Superligaen, er det evnen til at få point ud af 50/50-kampene, der skal skærpes. Det handler primært om disciplin og fysisk overskud.

Som nævnt indledningsvist er sæsonen 2012/13 dog godkendt for AaB, der til allersidst snuppede en af de europæiske pladser, der skaber begejstring og optimisme i omklædningsrummet såvel som i bestyrelseslokalet og på tribunerne.  
 

AaB har i skrivende stund odds 25.00 som dansk mester i næste sæson. Klik her for at se alle oddsene på Superligaen
 

Klik her for at læse vores evaluering af FC Midtjyllands Superliga-sæson
Klik her for at læse vores evaluering af AGF's Superliga-sæson

Klik her for at læse vores evaluering af SønderjyskEs Superliga-sæson
Klik her for at læse vores evaluering af Brøndbys Superliga-sæson
Klik her for at læse vores evaluering af OB's Superliga-sæson