Superligaen i bakspejlet: Bronze imod alle odds


Randers FC-spillerne kunne smutte på sommerferie med bevidstheden om, at de med bronzemedaljerne netop havde sikret klubben sin bedste placering i Superligaen nogensinde - og det som oprykker fra 1. Division.

De lyseblå heste tabte godt nok pokalfinalen i Parken til oprykkerkollegaen, Esbjerg, men det ændrer ikke ved det faktum, at sæsonen 2012/13 blev historisk for den østjyske klub, der skal ud og spille europæisk fodbold i efteråret.

Colin Todd & Co. blev ellers budt velkommen tilbage til landets bedste række med en ordentlig lussing, da SønderjyskE på eget græs ydmygede oprykkerne og vandt 6-1. Efter lidt over en halv time var RFC kommet bagud 0-3, og der var nok en enkelt tilhænger eller to, der så en meeeget lang sæson for sig.

Allerede ugen efter viste RFC dog karakter, da holdet tog til Odense og vandt 1-0 - en af de snævre sejre, der skulle blive et varemærke for de meget lidt scorende oprykkere. Hele 12 af holdets i alt 15 sejre i sæson blev vundet med ét måls margin. 36 mål og en negativ målscore (som det eneste hold i top-7) blev det til i sidste ende, og det er det næstfærreste antal mål, klubben nogensinde har scoret i Superligaen.

Kun nedrykkeren AC Horsens scorede færre mål end RFC i sæsonen, så det siger sig selv, at en stor del af æren for den spektakulære placering skal gives til den defensive organisation - og naturligvis også til den erfarne træner Colin Todd.

Med David Ousted som sikker sidste skanse kunne den engelske gentleman på bænken sætte sin lid til, at modstanderen ville få ganske svært ved at score med hans mandskab. Med 42 indkasserede mål blev RFC det fjerdebedste defensive hold i sæsonen. I ni af de 15 sejre blev der holdt clean sheet, og det samme blev der gjort i tre af RFC's i alt syv uafgjorte kampe. 

Rutinerede kræfter som Chris Sørensen (35 år) og Johnny Thomsen (31) fandt om ikke deres anden ungdom så i hvert fald fodboldlykken i Randers i den forgangne sæson, og længere fremme på banen skulle Christian Keller vise sig at være lige nøjagtig den indpisker og midtbaneorganisator, som ethvert hold har brug for.

Offensivt fik en mand som Jonas Kamper vist, at der stadig er masser af gode kampe i ham, og helt fremme manifesterede den tidligere AaB-spiller Ronnie Schwartz sig som en skarp afslutter med hele 14 sæsontræffere. Hans makkerskab med Nicolai Brock-Madsen slog til tider gnister - som i 3-2-sejren over OB på hjemmebane midt i november, da begge angribere kom på tavlen. 

Fra september og to måneder frem var RFC ubesejret i otte kampe i træk, og i perioden frem til begyndelsen af april tabte Hestene kun to gange ud af 15. Det er sublimt for en oprykker, der formåede at finde den helt rette kombination af en stor del rutinerede Superliga-spillere (Ousted, Sørensen, Thomsen, Kamper, Keller) og en lille gruppe unge, friske fyre med spræl i bentøjet anført af Brock-Madsen og Schwartz.
 

Unibet tilbyder i skrivende stund odds 60.00 på Randers FC som dansk mester i den kommende sæson. Klik her for at se alle oddsene