Superligaen i bakspejlet: SønderjyskE tog igen fusen på dommedagsprædikanterne


Som så ofte før hang de mørke skyer truende over Haderslev Stadion det meste af sæsonen, og masser af fodboldeksperter nævnte Lars Søndergaard & Co. som en af de primære nedrykningskandidater. Men for femte gang i træk endte SønderjyskE på den rigtige side af Superligaens nedrykningsstreg - endda med komfortable syv point ned til AC Horsens på 11. pladsen.

Med 12 sejre i sæsonen overgik SønderjyskE sin egen sejrsrekord i landets bedste række, efter at sønderjyderne de tre foregående sæsoner i træk var endt på 11 sejre. Alt var da også fryd og gammen i Haderslev efter de første tre runder af Superligaen inklusiv den totale ydmygelse (6-1) af oprykkeren Randers FC i premiererunden. To sejre og en uafgjort blev det til, før ACH kom forbi og snuppede en 2-0-sejr, hvilket satte gang i en længere periode med dårlige resultater.

Tre sejre og 11 nederlag i 15 kampe taler sit eget tydelige sprog om et hold, der ikke kunne finde sine ben, og særligt 0-5-nederlaget til OB i november gav ridser i den lyseblå lak. Da sæsonen blev genoptaget i begyndelsen af marts, lignede SønderjyskE det samme falmede hold, der var gået på vinterpause fire måneder forinden. Bortset fra en 5-0-sejr over middelmådige Silkeborg IF tabte Lars Søndergaards tropper fire kampe uden at score så meget som ét mål.

Særligt på hjemmebanen i Haderslev har der ikke været meget at råbe hurra for. Ligesom i sæsonen forinden høstede man kun fem hjemmebanesejre, selvom der endda var én kamp mere på eget græs i den netop afsluttede kampagne. Bevar's, Haderslev Stadion kan være en ganske uinspirerende kulisse, men det er en frygtelig statistik.

Tænk på, hvor langt SønderjyskE kunne nå, hvis holdet begyndte at finde takterne foran eget publikum, som vi så tegn på i slutningen af sæsonen, da de lyseblå vandt fire hjemmekampe i træk. På udebane var det gennem hele sæsonen kun FC København, der fik flere point end SønderjyskE, og på hjemmebane var det kun nummer sjok, SIF, der fik færre. Besynderligt...

Holdets absolut største profil, offensivspilleren Lasse Vibe, viste endnu en gang sin Superliga-klasse, og med 13 ligamål (otte i de sidste 11 kampe) var topscorer Vibe en medvirkende årsag til, at holdets elendige defensiv (tredjedårligst i ligaen med 57 indkasserede mål) ikke kostede livet i Superligaen. Angrebsmakkeren Tommy Bechmann kunne efter en skuffende 2011/12-sæson glæde sig over at komme op på otte sæsonkasser.

Sammen med relativt målfarlige midtbanefolk som Hedinsson, Absalonsen og O'Brien havde Vibe og Bechmann således en stor aktie i de i alt 53 scoringer, der gjorde SønderjyskE til det tredjemest scorende mandskab i rækken efter FCK og FC Nordsjælland. Det var der næppe ret mange, der havde set komme.

Det bliver imidlertid utroligt vanskeligt for SønderjyskE at finde en erstatning for Lasse Vibe, der nok sælges i løbet af sommerpausen, og uden hans 10+ sæsonmål vil de sorte skyer igen samle sig over Haderslev Stadion til efteråret. På den anden side: De plejer at drive væk igen på trods af fodboldmeteorologernes prognoser om lyn og torden.
 

Klik her for at spille på vinder og top-3-placering i Superligaen i den kommende sæson hos Unibet

Klik her for at læse de to første afsnit af blogserien om den forgangne Superliga-sæson i henholdsvis OB og Brøndby