Superligaen i krystalkuglen: Sådan kommer bunden til at se ud


Fredag aften bliver det alvor igen i landets bedste række, når AGF og FC Midtjylland skyder Superliga-sæsonen 2013/14 i gang i Aarhus. Som så ofte i de senere år tegner det til at blive ganske tæt blandt størstedelen af de 12 klubber. De fleste er enige om, at de forsvarende mestre, FC København, stiller op som favoritter til at genvinde titlen, mens det fortsat er FC Nordsjælland, der ligner det bedste bud på en mulig udfordrer.

Så langt, så godt. Alt er nemlig ikke ved det gamle i Superligaen, der desværre har mistet en række profiler denne sommer. Mest bemærkelsesværdigt er det, at FCK's topscorer fra sidste sæson, Andreas Cornelius (18 sæsonmål), er rejst til Premier League - det samme er AaB's bomber Nicklas Helenius (16 sæsonmål). En tredje profil, der har forladt Danmark, er SønderjyskE's Lasse Vibe (13 sæsonmål), som har taget turen til IFK Göteborg i Allsvenskan.

FCN har derudover vinket farvel til sin hurtige fløj Joshua John, der er rejst tilbage til Holland, mens FCM har solgt en af sidste sæsons største danske navne, Mads Albæk, til franske Reims. I Esbjerg og OB har man skilt sig af med farlige spillere som Arnor Smarason (Helsingborg) og Marcus Pedersen (Vitesse).

Det kan være ganske trist at sige farvel til den slags navne, men lad os da benytte lejligheden til at byde velkommen i Superligaen til to nye navne i form af oprykkerklubberne Viborg og FC Vestsjælland, der med samme pointtal (62) og samme resultatstatistik (17-11-5) endte på de øverste pladser i den næstbedste række før sommerferien. Det skal blive interessant at se, hvad traditionsklubben VFF og den nye dreng i klassen FCV kan stille op; på trænerbænkene er der i hvert fald masser af Superliga-rutine at læne sig op ad i form af to gange Ove - Christensen og Pedersen.

I denne uge varmer vi her på Blog.unibet.com op til sæsonen ved at komme med bud på, hvordan bunden, midterfeltet og toppen kommer til at forme sig over de kommende 33 runder. Vi lægger ud med at tage et kig på de nederste fire pladser, hvoraf de to som bekendt fører direkte ned i 1. Division.

Det er meget muligt, at de to klubber, der ender med at befinde sig på nedrykningspladserne, er ganske isoleret, mens 9. og 10. pladsen pointmæssigt snarere hører til i rækkens midterfelt, men lad os kaste os ud i det: Disse fire klubber ender (måske...) med at indtage bundpladserne i den kommende Superliga-sæson:
 

9. pladsen: AGF

AGF faldt helt sammen i sidste halvdel af den forgangne sæson med beskedne fire sejre i de sidste 19 kampe. I den kommende sæson er det primært defensiven og udebaneformen, der skal forbedres, hvis De Hvide skal gøre sig forhåbninger om at få et bedre resultat end den 7. plads, som det blev til før sommerferien.

Peter Sørensen kan glæde sig over tilgangen af angriberen Jesper Lange, der kommer fra Esbjerg, og Alexander Juel Andersen, der er skiftet fra nedrykkerne AC Horsens. Mens Jesper Lange ligner en angriber, der er gået i stå (fire mål i den forgangne sæson), så er Alexander Juel et stort talent på backpladsen, hvorfra han ofte skyder frem og truer modstanderens mål. Han scorede til sammenligning blot ét mål mindre end Lange i den forgangne sæson...

Denne blogredaktør tror ikke, at AGF kommer i nærheden af nedrykningsfare, og det kan meget vel ende med at blive meget få point, der adskiller traditionsklubben fra landets næststørste by fra midterfeltet i Superligaen. Ikke desto mindre ender vi med at placere AGF, der tabte 0-3 til Randers FC i lørdagens testkamp, på en beskeden 9. plads.
 

10. pladsen: SønderjyskE

Lige under AGF finder vi SønderjyskE, sådan som det også endte med at blive efter den forgangne sæson, hvor de lyseblå fra Haderslev endnu en gang trodsede dommedagsprofetierne og overlevede i Superligaen på trods af en ganske smal trup og et begrænset budget.

I den kommende sæson tror vi dog, at SønderjyskE dumper et par pladser nedad i tabellen og ender lige over nedrykningsstregen - ikke mindst på grund af tabet af holdets største profil, Lasse Vibe, der som nævnt indledningsvis er taget til IFK i Sverige. Derudover må træner Lars Søndergaard undvære Eyjolfur Hedinsson, der er skiftet til den jyske rival FC Midtjylland. De to spillere tegnede sig tilsammen for 19 scoringer i den forgangne sæson, og det bliver et fravær, som sønderjyderne kommer til at mærke.

Der kommer til at hvile et stort offensivt ansvar på skuldrene af de to 31-årige angribere Tommy Bechmann (otte sæsonmål) og hjemvendte Kenneth Fabricius. Sidstnævnte scorede dog ikke så meget som ét ligamål i sidste sæson under sit lejeophold i Esbjerg, og vi tror ikke, at SønderjyskE kommer i nærheden af at score de 53 kasser, som det blev til i den forgangne kampagne. De lyseblå kan dog glæde sig over, at der er to hold, der kommer til at klare sig dårligere...
 

11. pladsen: FC Vestsjælland

Det kræver ikke en ph.d. i fodbold at forudse, at oprykkerholdene får det mere end svært i den kommende Superliga-sæson. FC Vestsjælland fordelte sine beskedne 39 mål rigtig klogt over de 33 runder i 1. Division i sidste sæson og formåede at ende à point med det andet oprykkerhold, Viborg, der scorede 21 flere kasser.

Umiddelbart er Ove Pedersens mandskab fra Slagelse bedre rustet til Superligaen end oprykkerkollegerne fra Viborg. Holdet har således fået tilgang af stærke navne som Michael Lumb, Dennis Sørensen og senest Jan Kristiansen fra Brøndby.

FCV var det bedste udehold i den næstbedste række, og det er den mentale styrke, kompakthed i defensiven og effektivitet, spillerne skal finde frem, hvis klubben skal gøre sig forhåbninger om at overleve i Superligaen. Vi tror dog, at niveauet er for højt blandt modstanderne, og at FCV ryger retur til 1. Division efter sit første år blandt de store drenge.
 

12. pladsen: Viborg

Den rutinerede Superliga-træner Ove Christensen har ikke lagt skjul på, at han ikke er tilfreds med den måde, klubledelsen har brugt tid og penge i sommerens transfervindue. Og det er da heller ikke en imponerende trup, Viborg vender tilbage til Superligaen med.

Den tidligere FC Nordsjælland-marginalspiller Jakob Egeris er kommet til på permanent basis efter et år som lejespiller hos de grønklædte, og det samme er den rutinerede forsvarsspiller Christopher Poulsen, der var klubløs efter at være faldet i unåde hos nedrykkeren Silkeborg. Derudover er der ikke meget at berette hos de grønklædte, der ligner en oplagt kandidat til jumbopladsen i Superligaen.

Hvis nedrykningen skal afværges, så er der ingen tvivl om, at det er bomberen Thomas Dalgaard, der skal agere redningsmand. Imponerende 27 mål blev det til for den tidligere Randers FC-angriber i sidste sæson i 1. Division - næsten halvdelen af holdets samlede antal scoringer (60). Det skal blive spændende at se, hvordan den høje Dalgaard finder sig til rette over for de mere hårdhændede forsvarsspillere i Superligaen.
 

Klik her for at spille på Superligaen hos Unibet