Superligaen i krystalkuglen: Sådan kommer toppen til at se ud


Så er der ikke meget mere end 24 timer, til Superliga-sæsonen 2013/14 skydes i gang i Aarhus, hvor hjemmeholdet, AGF, fredag aften møder FC Midtjylland. Her på bloggen har vi i løbet af ugen set nærmere på bunden og midterfeltet af landets bedste række og er efter et grundigt kig i krystalkuglen kommet med vores bud på placeringerne fra nummer 12 og op til nummer 5.

Vi mangler med andre ord top-4, og det er jo her, det begynder at blive sjovt; det er her, det begynder at lugte af medaljer, europæisk bold og prestige, mens resten af rækken weekend efter weekend sveder panisk ved tanken om, at et enkelt nederlag igen vil få en af de utallige store fodboldklichéer, nedrykningsspøgelset, til at dukke op i horisonten.

"Her gik vi ellers lige og troede, at vi havde lagt nedrykningsstregen bag os". Men nej, ofte ser vi syv-otte Superliga-trænere, der langt inde i foråret stadig ikke kan kigge sportsjournalisterne i øjnene og uden at blinke sige: "Vi bekymrer os ikke længere om nedrykning".

Indrømmet, vi tror ikke umiddelbart på, at det bliver en sæson med de store overraskelser - hverken i bunden eller i toppen. Det skulle da lige være på tredjepladsen, hvor det næppe er alle, der deler denne blogredaktørs begejstring for et hold, der for så sent som et år siden netop var rykket op fra 1. Division. Nå, men der er ingen grund til at trække den længere ... her kommer blog.unibet.com's bud på top-4 i sæsonen 2013/14:
 

1. pladsen: FC København

At en klub har odds 1.35 på at blive mester vidner naturligvis om en liga, hvor spændingen i toppen er til at overse. Ikke desto mindre brød FC Nordsjælland som bekendt FC Københavns dominans i forrige sæson og sikrede sig både guld og direkte Champions League-kvalifikation. I den forgangne sæson cruisede FCK sig dog igen til DM-guld på en bølge af sejre, som Løverne havde skabt i efteråret. Foråret viste imidlertid som i sæsonen forinden, at hovedstadsklubben er til at ryste.

Torsdag sikrede sportsdirektør CV klubben Silkeborgs tyske topscorer, Marvin Pourie, og det var en transfer, der faldt på et tørt sted, efter at FCK's helt store profil og suveræne topscorer, Andreas Cornelius, var blevet sendt til Premier League for et efter danske standarder vanvittigt højt beløb (65+ millioner kroner). Forinden havde de forsvarende mestre købt den svenske veteranstopper Olof Mellberg, der med sin rutine og vindermentalitet sandsynligvis vil kunne tilføre noget til FCK - ikke mindst i rollen som benhård indpisker.

Væk er marginalspillere som Martin Vingaard, Daniel Jensen, Sölvi Ottesen og Christian Grindheim, og ingen af disse fire kan vel siges at efterlade store savn blandt FCK's tilhængere.

Med Nicolai Jørgensens skade står træner Ariel Jacobs & Co. på tærsklen til en ny sæson uden sine to største offensive profiler fra sidste sæson, Cornelius og Jørgensen, og det er da også i angrebet, det største spørgsmålstegn presser sig på; bagude ser det ganske solidt ud, og selvom københavnerne næppe kommer til at banke kasser ind på stribe, så tror vi ikke, at modstanderne generelt vil have niveauet til at score flere mål end mestrene. Derfor ender FCK med at forsvare guldet, om end det ikke bliver lige så overlegent som i sidste sæson.
 

2. pladsen: FC Nordsjælland

Der har været gang i svingdøren i Farum Park denne sommer; de to vel nok største profiler fra den forgangne sæson, Jores Okore og Joshua John, er fortid i Nordsjælland, og ind er kommet etablerede Superliga-navne som Martin Vingaard (fra FCK), Kim Aabech (fra Lyngby) og Jens Stryger Larsen (fra Brøndby). Desuden er Andreas Laudrup vendt tilbage til Farum efter sit lejeophold i franske St. Etienne.

Som den rutinerede iagttager af dansk fodbold vil have opdaget, så er der udelukkende tale om offensive spillere (af den ganske dygtige slags, bevar's) blandt de ovennævnte, og det helt store spørgsmål er da også, hvordan træner Kasper Hjulmand vil lukke det betragtelige hul i det centrale forsvar, som stortalentet Okore efterlader.

Det er de færreste, der regner med, at FCN kvalificerer sig til Champions League for anden sæson i træk, og det kan ende med at blive en fordel for Tigrene i Superligaen, hvis toprivalen FCK bliver ene om at skulle bruge kræfter i verdens hårdeste klubturnering; i efteråret viste FCN således tydelige træthedstegn i ligaen, der (naturligt nok) stod i skyggen af de rødgules Champions League-debut. Der er, som vi ser det, i øjeblikket kun to tophold i Superligaen: FCK og FCN.
 

3. pladsen: Randers FC

Hestene fra Randers FC var sammen med oprykningskollegerne fra Esbjerg sidste sæsons helt store positive overraskelse. Bronze blev det til for Colin Todd & Co., og holdet viste sæsonen igennem en helt uhørt evne til at hive snævre sejre hjem. Når man kan ende på tredjepladsen efter kun at have scoret 36 mål over 33 runder, så er der grund til at tro, at det kan blive endnu bedre for RFC, hvis de offensive spillere bliver tanden skarpere.

RFC var således meget afhængig af topscorer Ronnie Schwartz' scoringer (14), og man kan med rette forvente, at dygtige spillere som Nicolai Brock-Madsen, Jonas Kamper og Jonas Borring laver flere mål i sæsonen, der kommer, end tilfældet var i den forgangne kampagne.

Det vil nok komme som en overraskelse for en del, at vi placerer RFC på tredjepladsen igen, men vi tror, at nøgleordet bliver kontinuitet for kronjyderne, der har formået at beholde sin dygtige træner og størstedelen af truppens stamme. Ja, det er faktisk kun førstemålmand David Ousted, der har sagt farvel, hvis vi taler om faste startere. Det skal blive spændende at se, hvordan Mikkel Andersen, der har spillet i England siden 2007, falder til blandt stængerne.
 

4. pladsen: FC Midtjylland

Det har været svært at forudse FC Midtjyllands placering de seneste sæsoner, men i foråret begyndte Glen Riddersholms mandskab endelig at vise en form for stabilitet og rød(sort) tråd i spillet. Det er disse tegn, vi hænger vores hat på, når det kommer til Ulvene fra Midtjylland, der kun tabte to af deres sidste 14 kampe i den forgangne sæson.

Som forventet har FCM vinket farvel til sidste sæsons helt store profil, Mads Albæk. Vi har naturligvis endnu til gode at se, hvordan fraværet af den talentfulde midtbanemand påvirker holdet, men i Eyjolfur Hedinsson, der er kommet fra SønderjyskE, har FCM fået en kompetent spiller til den centrale del af banen; læg dertil, at svenske Petter Andersson fortsat er at finde i FCM's maskinrum trods forskellige transferrygter.

Hvis FCM igen kan skabe et fort hjemme i Herning, så går midtjyderne en fornøjelig sæson i møde. Ét af de midler, der skal til, er mål, og her har Morten 'Duncan' Rasmussen peget på sig selv som angriberen, der skal træde i karakter og banke de mål ind, som hverken han selv eller andre af spydspidserne var mænd for i sidste sæson. I Glen Riddersholm har FCM en træner, der kender klubben ud og ind, og vi tror på, at han får guidet Ulvene frem til den plads i top-4, som de har indtaget i fem af de seneste syv sæsoner.
 

Klik her for at spille på Superligaen hos Unibet

Her kan du læse vores bud på den kommende Superliga-sæsons bund og midterfelt