Superligarunden der gak: Hobro leverer mesterværk i jævnbyrdig liga


Intet nyt under solen i Superligaen: Hobro vandt, og ingen af de hold, der havde spillet i Europa fik tre point. Spøg til side, fjerde runde i Superliga-sæsonen 2014/15 bød på en af de største overraskelser i ligaens historie, da oprykkerholdet fra Hobro bankede FC København med hele 3-0 på guldfavoritternes egen hjemmebane. Københavnerne er det tredje hold efter OB og Brøndby IF, der måtte strække våben mod de halvtidsprofessionelle nordjyder, som nu indtager ligaens førsteplads i kraft af en bedre målscorer end FC Midtjylland, FC Nordsjælland og Randers FC.

På trods af Hobros overlegenhed må man sige, at Superligaen fremstår relativt jævnbyrdig, hvilket blandt andet kommer til udtryk i det faktum, at alle 12 klubber har tabt minimum én gang i de første fire runder. Ingen hold har tabt flere end to kampe, og tre mandskaber har endnu den første sejr til gode (Silkeborg IF, OB og Esbjerg). Vi blev taget på sengen af en overtidsscoring i fredagskampen, men blev reddet af en anden sidsteøjeblikskasse i søndagens sene kamp. Interessant er det også at notere sig, at kun ét hjemmehold (RFC) vandt i denne runde. Med to træffere ramte vi for anden uge i træk en hitrate på 33,3 pct.

Randers FC - FC Vestsjælland 1-0
AaB - FC Nordsjælland 1-2
SønderjyskE - FC Midtjylland 1-3 
FC København - Hobro 0-3
Brøndby IF - OB 1-1 
Esbjerg - Silkeborg IF 0-0

Vi begynder vores rundtur i Parken, hvor de forsvarende sølvvindere, FC København, skulle følge op på onsdagens flotte 2-0-sejr over Dnipro i Champions League-kvalifikationen. Modstanderen var Hobro, så det skulle nok gå det hele. Det gjorde det ikke. Efter 90 minutter lå Løverne blødende tilbage på grønsværen efter at have fået en lektion i effektivt angrebsspil og kompakt forsvarsspil. 3-0-resultatet repræsenterer et hidtidigt højdepunkt for HIK og et tilsvarende lavpunkt for FCK, og hjemmeholdets træner, Ståle Solbakken, har varslet, at nederlaget kan få konsekvenser for udtagelsen af spillere fremover. Hobro derimod beviste endnu en gang, at ingen er for stor til at ligge ned.

LÆS: Redaktørens ord: Hobro afslører etablerede topklubbers pinligt lave bundniveau

Et andet potentielt Champions League-hold, der tabte i runden, var AaB. Hjemme i Aalborg mod FC Nordsjælland begyndte alting ellers som planlagt for aalborgenserne, der imponerede stort i midtugen med 2-0-sejren i  Zagreb; efter 17 minutter bragte hjemvendte Nicklas Helenius værterne foran, men det var en føring der blev vendt på hovedet efter pausen, hvor FCN endnu en gang viste, at Farum-klubben har et godt tag på nordjyderne; FCN har nu vundet syv af de seneste 11 indbyrdes ligaopgør mod AaB, og vi fik endnu en lussing for at satse på en dansk Europa-deltager. 

På Brøndby Stadion troede hjemmeholdets spillere, trænere og publikum længe, at sejren var hjemme, men så valgte OB's Daniel Høegh at ødelægge Brøndby IF's aften i de døende sekunder af opgøret. 1-1-resultatet betyder, at odenseanerne endnu ikke har vundet i denne sæson, og at BIF fik endnu et gok i hovedet (dog et mindre et af slagsen) efter at være blevet tæsket af Club Brugge i Europa League-kvalen. Manglen på effektivitet må bekymre Thomas Frank efter en kamp, som de blågule dominerede.

FC Midtjylland har gjort det til en specialitet at vinde 3-1. Sæsonens tre sejre har alle lydt på disse cifre, og det seneste offer var SønderjyskE, der i sidste runde af sidste sæson vandt med de samme cifre på den samme bane og dermed spolerede midtjydernes Champions League-drømme - en lille revanche og en perfekt optakt til fredagens store udekamp mod FC København for Glen Riddersholm & Co. Cheftræneren kan også glæde sig over, at hele syv forskellige spillere har stået bag sæsonens hidtil ni kasser.

Målscorere har Silkeborg IF ikke haft nogen af, eftersom oprykkerne endnu ikke har nettet så meget som én gang. Det ændrede sig ikke i Esbjerg mandag aften, hvor der blev appelleret for et par straffespark, og SIF fik Jens Martin Gammelby udvist efter to gule kort. Masser af dramatik, men ingen mål, og dermed befinder de to jyske klubber sig fortsat i bunden af Superligaen, hvor de ligger side om side med OB. EfB står foran to svære udekampe mod AaB og FCM, og presset øges runde for runde på vestjydernes skuldre.

Vi slutter, hvor det hele begyndte fredag aften: i Randers. Her var FC Vestsjælland sekunder fra at sikre sig sit andet uafgjorte resultat i træk mod en - ifølge oddsene - stærkere modstander, men Randers FC's nyerhvervelse Mikael Ishak ville det anderledes og fik med sin overtidsscoring en drømmedebut på hjemmebanen. Dermed blev svenskeren den fjerde spiller i klubbens historie, der scorede i sin debut (efter José Mota, Tidiane Sane og Ousmane Sarr), og 1-0-sejren betyder, at RFC fortsat er à point med uimodståelige Hobro i toppen af landets bedste række.

Fakta efter 4. runde i Superligaen 2014/15:

- Hobro havde syv spillere i start-11'eren, der tidligere har spillet minimum én ligakamp mod FC København
- FC Nordsjælland har været bagud i alle sæsonens fire kampe
- Brøndby er ubesejret på hjemmebane i syv ligakampe i træk
- FC Midtjylland har vundet fem af sine seneste seks ligakampe mod SønderjyskE
- Silkeborg IF er den første klub i Superligaens historie, der ikke har scoret i de første fire runder
- Det var Randers FC's første sejr over FC Vestsjælland i Superligaen

Statistik: Danskfodbold.com