Superligarunden der gak: Lede, lettelse og ligegyldighed


Mens mandagens mesterskabsfejring i Parken var forberedt og veltilrettelagt, var Brøndbys fest i Horsens spontan og umiddelbar. Efter i stort set hele sæsonen at have balanceret på kanten af katastrofen, kunne den traditionsrige vestegnsklub drage et kollektivt lettelsens suk, da fløjten lød for sidste gang i sæsonen og samtidig signalerede, at Superliga-sæsonen 2013/14 også bliver med BIF som deltager. 22 point i forårets 13 kampe må siges at være ganske godt gået af en klub, der gik på vinterpause i en dybt deprimeret tilstand. Den enes død, den andens brød: AC Horsens må en tur ned i 1. Division hånd i hånd med sine jyske kolleger fra Silkeborg. På vej ned i glemslen kan de passende ønske god vind til FC Vestsjælland og Viborg, der som oprykkere tager den væsentligt rarere tur opad med kurs mod landets bedste række.

AC Horsens-Brøndby 0-1
FC København-SønderjyskE 1-1 

AaB-Randers FC 2-2
OB-Silkeborg IF 3-3
FC Nordsjælland-Esbjerg 1-0
FC Midtjylland-AGF 3-2 

Som det fremgår af ovenstående resultat/optaktsgennemgang, er der ikke meget at være stolt af på bettingfronten, hvor vi kun ramte plet i to ud af seks kampe. Til dette medies forsvar skal det dog siges, at samtlige kampe var uhyre tætte, hvilket underbygges af det faktum, at halvdelen sluttede uafgjort, at ingen af holdene formåede at vinde med mere end ét måls margin, og at fire af kampene blev afgjort på mål i overtiden. Op og ned er det ikke kun gået med denne blogs spilforslag gennem sæsonen; også blandt Superligaens 12 mandskaber har vi været vidner til spillemæssige rutsjeture, og nu hvor der er blevet sat punktum efter 33. runde, er der nok en spiller/træner eller to, der priser sig lykkelig for, at de næste par måneder byder på sol, strand og fred for journalister.

Brøndbys spillere kan efter seks kampe som ubesejret drage fløjtende og lykkelige ud i sommeren efter 1-0-sejren over nedrykningsrivalerne AC Horsens, der - meget sigende for Den Gule Fares sæson som helhed - sluttede af med at gå målløse fra banen. 31 mål i 33 kampe siger sådan set det hele, men alligevel kan man tilføje, at en uskarphed af den kaliber bør føre til nedrykning fra landets bedste række. På den anden side: Da selvsamme østjyske klub for to sæsoner siden endte på niendepladsen i Superligaen - og dermed sikrede sig overlevelse - stod der 29 scoringer ud for holdet efter 33 runder.

I modsætning til de for blot et døgn siden så nedrykningstruede lokalrivaler fra BIF har FC København ikke kunnet finde mesterskabsmelodien i de seneste par måneder, hvor det i 10 kampe bemærkelsesværdigt nok kun blev til én sejr for klubben, der længe har følt sig sikker på sit 10. danmarksmesterskab. 1-1 i Parken mod SønderjyskE var næppe heller det, som størstedelen af fanskaren vil kalde et værdigt punktum for en sæson, der kaster løverne for løverne i Champions Leagues gruppespil efter sommerferien. Spillernes (ligegyldige) indstilling til tingene de seneste par måneder har unægteligt givet cheftræner Ariël Jacobs og sportsdirektør CV noget at tænke over op til et transfervindue, der vist bør åbnes på vid gab i direktionens kontortårn i nationalarenaen.

Et andet hold, der skal spille Champions League i næste sæson (indtil videre dog kun i kvalifikationen), er FC Nordsjællands detroniserede mestre, der noget overraskende besejrede forårets stærkeste mandskab, oprykkerne fra Esbjerg, hjemme på Farum Park. Dermed rejste Kasper Hjulmands skadesplagede tropper sig efter 0-4-ydmygelsen på Brøndby Stadion i sidste uge og fik sin blot anden sejr i syv kampe. Trods nederlaget til FCN's reserver kan Jess Thorup og EfB-spillerne naturligvis gå på ferie med næserne i sky og bevidstheden om, at man sammen med FCK's mestre har landets bedste defensiv. Kun 32 kasser er der gået ind på de dynamiske vestjyder i denne sæson. Det er ganske enkelt fænomenalt, og det skal blive spændende at se, hvor langt den solide organisation kan bringe traditionsklubben, når der er Europa League på menuen til efteråret.

Europa League skal AaB også spille, men det holdt mildt sagt hårdt for nordjyderne, der ikke har vundet i de seneste fire kampe, og som med nød og næppe fik 2-2 hjemme mod bronzevinderne fra Randers FC. Det var lige nøjagtigt nok til at være ét sølle mål bedre end FC Midtjylland, der via en hårdt tilkæmpet 3-2-sejr over AGF ligeledes endte på 47 point. Med to sejre i sæsonens tre indbyrdes opgør havde AaB ikke desto mindre overtaget mod Glenn Riddersholm & Co., der ellers har vist opmuntrende takter og god fodbold gennem foråret - og havde sæsonen haft én eller to runder mere, havde Ulvene nok ædt Danmarks sidste europæiske plads.

Hvis og hvis... Undskyldninger er der i hvert fald ingen af i Odense, hvor byens stribede stolthed har været i frit fald stort set siden forårets begyndelse. Syv point er det blevet til i de seneste 14 kampe, hvilket gør fynboerne til halvsæsonens bundskraber. Derudover måtte Troels Bech & Co. efter denne sidste spillerunde finde sig i, at Brøndbys overlevere dryssede salt i såret ved at henvise OB til den 10. plads, som den fynske traditionsklub også endte på i sidste sæson. Med 59 indkasserede sæsonmål kræver det ikke et geni at se, hvor den først og fremmest er gal på holdet, der af mange blev spået en plads i top-3 eller -4 i efteråret. Tre mål på hjemmebane mod Silkeborg bør naturligvis være nok til også at tage alle tre point, men når holdets forsvarsspillere tilsyneladende har besluttet sig for at tage et sabbatår, bliver selv et allerede nedrykket mandskab for stor en mundfuld.
 

Fakta om Runde 33 i Superligaen:
 

- Der blev scoret i alle seks kampe
Tre af de seks kampe endte uafgjort
- To hold holdt clean sheet: FC Nordsjælland og Brøndby 
- Der blev scoret i alt 19 mål, hvilket giver et rundegennemsnit per kamp på 3.2 mål - næsten ét mål mindre per kamp end i sidste runde
- Ingen hold slog en højere placeret modstander