Superligarunden der gak: Sølvchok og gummiben


På den ene side var det perfekt timing fra FC Københavns side. Da skuddet fra Thomas Kristensen blev rettet af og strøg i OB's mål fem minutter før tid, hoppede de hvidklædte københavnere for blot anden gang i kampen og i sæsonen op på den andenplads, der betyder Champions League-kvalifikation efter sommerferien. På den anden side var det utrolig heldigt for FCK'erne, at FC Midtjylland samtidig snublede i Haderslev, tabte til et hold, der intet havde at spille for, og dermed dumpede ned på tredjepladsen med ét point op til sølvrivalerne. Et begreb som held ønsker vi dog ikke at hæfte på det faktum, at vi sluttede sæsonen ganske fornemt af på bettingfronten med en hitrate på 66 pct., efter at vi i den forrige runde havde ramt plet i halvdelen af kampene.

Resultater og spilforslag fra 33. runde ser ud som følger:

FC København - OB 3-2 
SønderjyskE - FC Midtjylland 3-1
AaB - AGF 1-0 
Randers FC - FC Vestsjælland 1-1 
FC Nordsjælland - Brøndby IF 2-2 
Esbjerg - Viborg FF 0-0

Rundens største drama fandt som nævnt sted i Parken i København, hvor hjemmeholdet, FC København, blot tre døgn forinden havde fået pokalklø af AaB. Denne gang skulle fortællingen dog ende anderledes lykkeligt for hovedstadsklubben, der længe så ud til at være hægtet fuldstændig af i kampen om Champions League-kvalifikation. 3-2-sejren over OB blev som sagt hevet i land med nød og næppe, og der er ingen tvivl om, at der skal en gevaldig oprustning til, hvis Løverne skal gøre sig håb om at ende i gruppespillet i verdens stærkeste klubturnering - endsige spille med om guldet i Superligaen - i næste sæson. Resultatet betyder også, at OB fortsat ikke har vundet over FCK i Parken i ligasammenhæng siden august 2003.

Glen Riddersholm (billedet herunder) og FC Midtjylland havde sølvet i deres hænder, da Ulvene gik på banen i Haderslev, men metallet forsvandt ud af kløerne på midtjyderne i takt med, at benene forvandlede sig til gummi. SønderjyskE har foråret igennem vist, at de lyseblå skal tages alvorligt og kan tage point fra alle og enhver i Superligaen, hvis ikke der leveres en koncentreret indsats fra startfløjt til slutfløjt mod de evige outsidere. Lars Søndergaards hold vandt fire af sine sidste seks kampe i sæsonen, mens FCM faldt helt sammen og tabte tre i træk - en overraskende nedtur, der vil kunne mærkes på selvtilliden og bundlinjen i Herning i mange måneder fremover.

Så var det straks anderledes udramatisk i Aalborg, hvor AGF ellers havde fået en ganske tynd livline, efter at Viborg var blevet dømt som 0-3-taber af de to klubbers indbyrdes møde tidligere på sæsonen på grund af brug af en karantæneramt spiller. At forlange en storsejr mod de nykårede doublevindere i Aalborg af et AGF-hold, der kun havde scoret to mål i de foregående 10 kampe, var dog næsten at putte salt i det åbne sår, som foråret udviklede sig til for De Hvide. Det var på alle måder passende, at AaB sluttede af med en sejr foran det publikum, der, efterhånden som sæsonen er gået, er blevet mere og mere talstærkt, og at AGF med sit 11. nederlag i træk satte en tyk streg under, at den er rivende gal i klubben, der efterfølgende - og helt som forventet - valgte at fyre sportschef såvel som direktør.

Endnu mindre drama på drengen var der i Randers, hvor oprykkerne fra Slagelse, FC Vestsjælland, kiggede forbi. Ingen af klubberne kunne komme i fedtefadet i bunden af rækken, hvor Ove Pedersen med rutine og taktisk kløgt styrede Vikingerne fri af den nedrykning, som en del eksperter ellers havde hæftet på vestsjællænderne inden sæsonstart. Inden sidste spillerunde var Randers FC og FCV de to klubber, der oftest havde spillet uafgjort (13), og derfor var det også helt efter bogen (og vores spilforslag), at det endte med en pointdeling i Kronjylland søndag eftermiddag. Colin Todds udvalgte spillede således 1-1 i tre af sine fem sidste ligakampe.

Uafgjort endte det også i Farum, hvor der dog var anderledes fart over feltet med tre scoringer inden for de første 25 minutter. FC Nordsjælland, der sagde farvel til succestræner Kasper Hjulmand, som skifter til Mainz i den tyske Bundesliga, tog Brøndby på sengen med to mål på små fem minutter fra det 15. til det 19. minut. FCN ville i tilfælde af en sejr over BIF og et nederlag til Esbjerg, der ligesom Viborg var blevet tildelt et 0-3-nederlag af DBU, have snuppet den femteplads, der kastede Europa League-kvalifikation af sig, men et flot BIF-comeback satte en stopper for den drøm og efterlod Tigrene på en middelmådig sjetteplads. De blågule fra vestegnen byttede derimod sidste sæsons niendeplads ud med en fjerdeplads, hvilket kan betyde en tilbagevenden til europæisk gruppespil for det tidligere danske fodboldflagskib.

Europæisk gruppespil har Esbjerg i frisk erindring, og vestjyderne får endnu en chance for at gøre en god figur i Europa efter sommerferien takket være en placering som nummer fem. Søndagens modstander fra Viborg må derimod som forventet en tur tilbage i 1. Division, men får næppe glæden af topscorer Thomas Dalgaard i endnu en sæson. Med 18 ligakasser vinder han suverænt årets topscorertitel - noget der aldrig tidligere er sket for en spiller i en nedrykkerklub - og der er sikkert allerede et par etablerede Superliga-klubber, der har stukket følerne ud efter den ranglede bomber. Esbjerg mister også - trods sin status som Superliga-mandskab - en del stamspillere til sommer, og det skal blive spændende, om de blåhvide kan holde kursen, som er blevet udstukket så flot i foråret.

Fakta efter 33. runde i Superligaen 2013/14:

- FC Midtjylland blev det mest scorende hold i sæsonen med 61 mål
FC Vestsjælland blev det mindst scorende hold i sæsonen med 31 mål
- Viborg lukkede flest mål ind af alle hold med 63 indkasserede mål
De fem øverst placerede klubber endte alle med 38 indkasserede mål 
- AaB vandt flest kampe af alle klubber med 18 sejre
- AGF tabte flest kampe af alle klubber med 19 nederlag