Thomas Delaney: Nogen skal være de bedste og det vil vi gerne tage på vores skuldre.


Selvom solen skinner, og vejret er perfekt til fodbold, er Superligaen som bekendt for længst gået på sommerferie. Som forudset før sæsonen (og ikke mindst i vinterpausen) endte FC København med at tage DM-trofæet tilbage fra FC Nordsjælland, der trods hårde og opslidende opgør i Champions League i efteråret levede op til ambitionerne om at erobre sølvmedaljer og dermed adgang til kvalkampene i verdens mest prestigefyldte klubturnering.

En sløj sæsonafslutning for FC København var ikke nok til for alvor at skabe panik i løveflokken, der efter sidste spillerunde havde fem point ned til Tigrene fra Farum på andenpladsen og hele 13 point ned til de bronzevindende oprykkere fra Randers FC. Dermed skal FCK ikke bekymre sig om drilske modstandere som Club Brügge og Lille i Champions League-kvalifikationen. I stedet kan klubben forberede sig på at skulle forsvare de danske farver mod nogle af verdens bedste klubber i gruppespillet efter sommerferien.

En af de spillere, der glæder sig til den store udfordring, er mestrenes 21-årige midtbanetalent Thomas Delaney, der allerede har 20 optrædener i både Champions League og Europa League under bæltet. På trods af sidste sæsons tabte mesterskab mener han, at fremtiden tilhører hovedstadsklubben:

"Jeg tror ikke, der er nogen, der kan true det, vi har bygget op de seneste år i FCK", siger Thomas Delaney til Unibet og fortsætter:

"Jeg tror ikke, at FCN nogensinde vil kunne presse os på vores position i dansk fodbold og på det setup, vi har i klubben, men de presser os resultatmæssigt, det er der ingen tvivl om, og det er jo godt. Sådan skal det være. Nu har vi haft OB i et par sæsoner, og inden da var det Brøndby. Der skal være nogen, der presser os på banen".

Uden for banen har Thomas Delaney også mærket presset. Fra april til august sidste år sad københavnerknægten uden for med en korsbåndsskade, og selvom comebacket på førsteholdet kom en måneds tid tidligere, end han havde forventet, så var det en stor omvæltning pludselig at være væk fra grønsværen i over fire måneder: 

"Man lærer noget, når man sidder ude i så lang tid. Jeg lærte at koble lidt af, for det var en svær periode, vi var inde i i foråret. Vi spillede ikke særlig godt, og vi tabte vores forspring i Superligaen. Jeg havde svært ved at se kampene. Jeg var selvfølgelig inde i Parken, men udebanekampene så jeg stort set ikke. Jeg kan jo ikke afgøre kampene alene, men det med at man er fuldstændig uden kontrol og bare ser til i en svær situation, det havde jeg det ikke nemt med", siger Thomas Delaney.

Den venstrebenede midtbanespiller med det dansk-amerikanske ophav kunne i august ånde lettet op, da det hårdt prøvede knæ igen var stærkt nok til at kunne spille førsteholdsbold for FCK's mesterskabsfavoritter. På mange måder var der tale om en frisk start for Thomas Delaney, og dén fornemmelse blev yderligere forstærket af det faktum, at der var en ny mand i spidsen for holdet, den belgiske cheftræner Ariël Jacobs.

Thomas Delaney har fået masser af spilletid i den forgange sæson, og under vejledning fra Jacobs og assisttræner Brian Riemer har den tidligere lidt klejne midtbanemand udviklet den fysiske del af fodboldspillet:

"Jeg har blandt andet trænet mit hovedspil en del på det seneste. Som ynglingespiller var jeg også god med hovedet, men heroppe i Superligaen fylder 65 kilo ikke så meget. Jeg er ikke den, der hopper højest, men jeg har god timing. Som med så mange andre ting i fodbold handler det også om at tro på egne evner, og når du først får nogle succesoplevelser, så går det egentlig hurtigt med at føle, at man har taget på modstanderen", siger han og erkender, at der er andre dele af spillet, hvor der er plads til forbedring:

"Jeg kan forbedre den offensive del af mit spil. Det er i defensiven og i duelspillet, jeg har mine styrker. Offensivt og i én mod én-situationerne må være dér, hvor jeg kan forbedre mig mest".

Netop evnen til at sætte en modstander af er noget af det, som Thomas Delaney beundrer hos de to spillere, han fremhæver som de bedste, han har spillet sammen med i FCK:

"Jesper Grønkjær var utilregnelig som spiller. Han kunne ligne en gammel faldefærdig mand, og sekundet efter var du tre skridt efter ham. Han har klart været den bedste spiller, jeg har spillet sammen med. Han kunne afgøre vores kampe. Det var imponerende", siger han og springer videre til den spiller i den nuværende trup, han er mest imponeret af:

"Nicolai Jørgensen har altid været god, men han har udviklet sig meget. Hans touch på bolden er niveauer over andre i Superligaen, og hans fysik er også god. Jeg tror også, at han bliver afgørende for os i Europa. Han har nogle af de samme kvaliteter, som Jesper havde: Når han står stille eller er i løb én mod én, så har vi en aftale om, at man ikke laver overlap, for han skal nok klare det alene".

Som tidligere ungdomsspiller i den ene af FCK's moderklubber, KB, er Thomas Delaney én af de nuværende FCK-spiller, der har det mest indgående kendskab til den kultur, der hersker i miljøet omkring de tifoldige danske mestre, og han slutter interviewet af i samme selvbevidste stil, som han begyndte det:

"Vi sætter overliggeren højt, og vi er ikke bange for at sige, at vi gerne vil være nummer ét. Vi tør sige det højt og sige, at vi går efter at gå videre i Europa. Det får vi nogle tæsk for, men hvis man vil vinde noget, så må man også have noget at tabe. Nogen ser det måske som arrogance, men der skal være en sund arrogance. Nogen skal være de bedste, og det vil vi gerne tage på vores skuldre. Det tror jeg, er forskellen på os og andre danske klubber: At vi tør leve med ansvaret og gå forrest."
 

Klik her for at spille på vinderen af Superligaen 2013/14 hos Unibet

Klik her for at læse første del af interviewet med Thomas Delaney