UNIBET INSIDE med Glen Riddersholm: Vi var ramt mentalt i efteråret


Mit navn er Glen Riddersholm, og jeg er cheftræner i FC Midtjylland. Jeg vil meget kort forsøge at lave en ministatus på det, nogle vil kalde det forsømte efterår og det sprudlende forår i sæsonen 12/13. Sandheden er nok mere kompleks end som så...

 

Fodbold er en flygtig branche, hvor korttidshukommelsen og "sidste øjebliksbillederne" ofte skygger for analysen, sandheden og en turnering, som afvikles over 33 runder. 

 

Jeg møder i denne tid ofte mange mennesker på min vej, som spørger og stiller det naturlige spørgsmål: Hvordan kunne I spille så dårligt et efterår og nu så godt et forår? Svarene er mange og mere komplicerede end som så.

Inden sæsonen startede, sagde vi farvel til en række profiler, og to af de profiler, som kom til og skulle løfte holdet i form af Petter Andersson og Morten ’Duncan’ Rasmussen, var af forskellige årsager langt fra at kunne præstere fra dag ét. Vi var (og er) af den overbevisning, at vi på vores topniveau ville kunne slå alle hold i Superligaen. Til gengæld var vi også bevidste om, at vi skulle undgå skader, idet vi inden sæsonen gik i gang, var det hold med færrest spillere med 10 kampe fra start.

Det startede rigtig godt, men efter kort tid ramte en kaskade af uheld og skader os meget hårdt. 23 forskellige spillere i start-11'eren efter ni kampe. Puha ... jo, der var nok at se til, når skaderne samtidig ramte de erfarne spillere, vi i sommeren var blevet færre af, og som skulle tage et ekstra stort ansvar. Tilmed var vi som klub i økonomisk og politisk uvejr. Ovenstående krydret med en gruppe af spillere, som blev ramt lidt mentalt, og som for manges vedkommende for første gang oplevede begrebet personlig- og holdmæssig modgang, gjorde, at det blev et efterår med mange store udfordringer.

 

Problemet var faktisk ikke antallet af tabte kampe (pt. er vi det hold som efter FCK og FCN har tabt færrest kampe), men snarere antallet af uafgjorte kampe. I Europa League-kvalifikationskampene mod Young Boys var vi meget tæt på at gå videre. I returkampen på udebane vandt vi med ni egenproducerede spillere i start-11'eren 2-0. Desværre var det i kampen hjemme, vi tabte muligheden for gruppespillet. Kan du huske den kamp?

 

Vi gik til vinterpausen med ryggen mod muren. Vi lavede en analyse og vigtigst af alt en klar og tydelig handlingsplan. Da vi tog fat efter nytår, var vi klar, og spillerne havde i ferien fået fordøjet oplevelserne, og med refleksionen som et vigtigt redskab tog vi hul på foråret. Opstarten var god. Vi gik ubesejret igennem træningskampene og vandt for andet år i træk en stor opstartsturnering i Portugal. 


Vi skulle møde SønderjyskE i forårets første kamp og var ikke uheldige med at vinde. Den start havde vi mentalt brug for. Herefter har vi spillet på et kontinuerligt højt niveau, og bortset fra et par uheldige pointtab imod FCK og AaB hjemme har vi præsteret godt og stabilt. Vi er med i toppen af forårets formbarometer. Man siger, du bliver stærkere af modgang. Passer det, er vi blevet meget stærke.
 

Mange Hilsner

Glen 

 

PS. "I modgang er detaljer problemer" - "I medgang er problemer detaljer"