Svensk rekordholder om Zlatan: Fra flink fyr til komplet idiot på ét sekund


Zlatan Ibrahimovic har - i hvert fald ud ad til - aldrig brudt sig synderligt om, hvad andre mente om ham, men når nationens landskampsrekordholder begynder at åbne op for, hvordan det var at spille på landsholdet med nationens absolutte stjerne, har man salens - og mediernes - opmærksomhed.

Anders Svensson, tidligere Southampton og Elfsborg og nuværende kommentator, holdt i sidste uge et såkaldt frokostmøde med cirka 50 tilhørere, hvorunder han tilsyneladende fik luftet et par sandheder om det at være holdkammerat med Zlatan.

"Han kan være så flink som ingen anden og sidde og snakke med dig om dine børn, for i sekundet efter at opføre sig som en komplet idiot", afslørede Anders Svensson ifølge Vetlandaposten.

"Indimellem opførte han sig så himmelråbende elendigt over for enkelte spillere, at man sad og spurgte sig selv om, hvad der lige skete dér. Jeg tror, at det var hans måde at teste nye spillere på", fortalte Svensson, der ifølge ham selv har et fint forhold til Zlatan Ibrahimovic.

Oskar Mörnefeldt - journalisten der viderebragte de opsigtsvækkende ord - "sværger ved gud", at ordene blev sagt, som de er videregivet.

"Vi har ingen speciel kontakt, men når vi mødes, snakker vi fint sammen, og han er en fantastisk spiller. Det er der ingen tvivl om". 

Efterfølgende har Anders Svensson været ude og skyde efter journalisten fra Vetlandaposten, da han mener sig citeret uden for sammenhæng, men Oskar Mörnefeldt - journalisten der viderebragte de opsigtsvækkende ord - "sværger ved gud", at ordene blev sagt, som de er videregivet. 

Tyske 11freunde fortæller, at det ikke er første gang, tidligere landsholdskollegaer åbner op for, hvordan det var at spille sammen med (eller for?) Kong Zlatan.

"Han bestemte alt. Over sig selv, over holdet, over landsholdsledelsen, over forbundet. Når jeg skulle tage et indkast i en kamp, skulle jeg først have øjenkontakt med ham for at se, hvad han gerne ville have", har Kim Källström fortalt, mens Sebastian Larsson har fortalt, hvordan alle hørte efter i omklædningsrummet, når Zlatan tog ordet.

"Ind imellem fik man lige håret føntørret, om man så må sige".

Der var dog også spillere, som Zlatan Ibrahimovic havde stor respekt for. Henrik Larsson var én af disse, men da denne trak sig fra landsholdet i 2006, var der tilsyneladende ingen, som var i stand til at sætte grænser for Ibrahimovic. Slet ikke Fredrik Ljungberg, den store Arsenal-stjerne og nuværende assistenttræner i Wolfsburg.

Under VM i Tyskland skulle den svenske landsholdslejr have været splittet i to fraktioner - Zlatans og Ljungbergs - hvad daværende landstræner Lars Lagerbäck senere skulle have bekræftet.

"De to grupper kunne bare ikke sammen. Nogensinde", har Lagerbäck udtalt. Da Ljungberg trak sig tilbage i 2008 var vejen banet for overherredømmet til Zlatan Ibrahimovic, og herefter skulle parolen have været, at enten er du med Zlatan, eller også er du imod ham, og er du imod, bliver du bare ikke udtaget til landsholdet igen. 

"Jeg vil have lov at forholde mig kritisk til Zlatan, som jeg kan over for alle andre spillere".

I sit nuværende arbejde som ekspertkommentator er Anders Svensson også træt af den indflydelse, Zlatan Ibrahimovic har på pressen.

"Hvis jeg udtaler mig kritisk om Erik Johansson, interesserer det ikke et øje, men hvis jeg siger, at Zlatan ikke har løst sin opgave godt nok, laves der straks en masse larm i medierne. Jeg vil have lov at forholde mig kritisk til Zlatan, som jeg kan over for alle andre spillere". 

Sådan fungerer virkeligheden bare ikke i Sverige og omegn, har Anders Svensson så endnu engang fået lov at erfare, selvom man skulle tro, at han efterhånden har lært lektien. I løbet af samtalen med Vetlandaposten erkender han dog selv, hvori problemet består:

"De fleste vil vide så meget som muligt om Zlatan, og mit problem er, at jeg ikke kan holde mund. Jeg nyder ganske enkelt at snakke lidt for meget".