Game of Thrones FC


GoT er tidens måske mest hypede fænomen. Med en blanding af unge talenter, garvede veteraner – og et banebrydende taktik koncept, har holdet fejet al modstand af banen gennem tre sæsoner og har nu opnået en verdensomspændende succes, der ikke er set siden FC Barcelonas dominans i første del af dette årtusinde.

Kritikere beskylder holdet for at være meget britiske i deres spillespil – på den gammeldags facon. Dette skal imidlertid ikke være nogen hindring for den massive succes, som holdet har opnået gennem de seneste tre sæsoner. Effektivt – og undertiden decideret brutalt – har dette mandskab skaffet sig en solid fanbase på verdensplan, der – hvis udviklingen fortsætter – vil kunne sætte etablerede kræfter som Barcelona og Manchester Utd i skammekrogen.

Så voldsom har succesen været, at den er kommet bag på de fleste. Ikke mindst fordi den baserer sig på den trænerfilosofi som George R.R.Martin i årevis har været en energisk fortaler for, men som først er slået igennem via et samarbejde med mediekoncernen HBO. TV-pengene har været en åbenlys fordel for holdet, der dog mestendels består af relativt ukendte spillere, heriblandt mange irere og briter, ligesom der er en enkelt dansk stjerne blandt dem. Hvis England (eller Irland) stillede med dette mandskab, ville det forestående VM blive en formalitet…

Overraskelsesmomentet er holdets absolutte styrke og grunden til, at millioner af seere fanatisk følger hvert eneste opgør på verdensplan. Spillestilen er en blanding af den afventede spanske tiki-taka og den brutalt overrumplede tyske power-fussball, hvor især temposkiftende og de kliniske afslutninger er i høj kurs.

Holdets bundniveau og defensiv er bomstærk, mens det især i det offensive spil er præget af en idérigdom, der er både Messi og Ronaldo værdige. Og hertil kommer så det taktiske overblik, der bedst kan sammenlignes med den hollandske total-fodbold fra 70’erne: Masser af facetter hos hvert enkelt spiller, der hele tiden er i stand til at overraske.

For en moderne fodboldconnaisseur en sand nydelse, fordi holdet på én gang forener alle de mest elskede spilletyper på én og samme gang. Og fordi det hver gang vil være en overraskelse at se, med hvilken taktik holdet går på banen. Bliver det kick’n’rush?  Tiki-taka? Lynhurtigt omstillingsspil?

Ingen kan vide sig sikre – heller ikke hvad angår startformationen. For hos GoT er ingen er uundværlig; alle kan ofres i holdets tjeneste.

Aktuel formation (3-5-2):

Målmand
Ser Davos Seaworth (Liam Cunningham); solid, pålidelig sidste skanse; en mand med få tv-redninger, men som en Edwin van der Sar, altid til at stole på.

Forsvar

Hodor (Kristian Niarn); bomstærk midterforsvarer á la Jaap Stam med god placeringsevne, der skal gøre op for manglende hurtighed og spilforståelse. Eller forståelse i det hele taget…

Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau); snedig venstre back, hvis force er en god portion kynisme, for ikke at sige nederdrægtighed. Er efterhånden berygtet for sine små svinestreger, når andre ikke ser det. Den danske "Kingslayer" kan dog til enhver tid matche sine sydamerikanske forbilleder, Dani Alves/Marcelo/Roberto Carlos.


Arya Stark (Maisie Williams); lille men effektiv angrebsback af typen Philipp Lahm/Jordi Alba. Kan undertiden virke nærmest overtændt, men bladingen af aggressvitet og svimlende hurtighed, gør hen til den fødte angrebsback.


Mitbane

Ser Jorah Mormont (Iain Glen); solid og pålidelig forsvarklippe med klare defensive pligter. Holdets svar på Javi Martinez, der løser sine pligter uden det store drama.

Tywin Lannister (Charles Dance); holdets defensive chefstrategi i bedste Beckenbauer/Maldini/Baresi-stil. Enestående overblik i alle spillet faser - og altid i besiddelse af den nødvendige brutalitet, hvis holdet kommer under pres.

Lord Petyr Baelish (Aidan Gillen); ”Littlefinger” er en giftig all-rounder, hvis ubestridte talent dog har en tendens til overmod. Forsømmer undertiden sine defensive pligter – især i omstillingsfasen - men er pga. sin uforudsigelighed et stort aktiv i det fremadrettede spil.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke): Er som spiller vokset med opgaverne og nu med klart lederpotentiale i det offensive spil. Forventes at komme i spil som anfører indenfor de næste sæsoner.

Tyrion Lannister (Peter Dinklage); Holdets svar på Messi: Snu, innovativ og lynhurtig – og med et utroligt lavt tyngdepunkt, måske det laveste i moderne fodbold.Angreb
Joffrey Baratheon (Jack Gleeson); Med kælenavnet ”JB7” en dødsensfarlig angriber, dog med hang til det teatralske. Holdets nuværende anfører er ikke populær blandt dommerstanden, der finder hans evindelige, selviscenesættende, Filippo Inzaghi-stil trættende. Hans evne til at intimidere modstandere er imidlertid upåklagelig.

Jon Snow (Kit Harington); uortodosk angriber af Fernando Torres-typen, der forstår at finde smuthullerne. Er kendt for på dødbolde at kunne komme forbi enhver forsvarsmur.Træner

Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright); handicappet i en tidlig alder og derfor aldrig med stor karriere på banen. Har dog et næsten magisk blik for spillet og alle dets facetter.

Reserver:
Samwell Tarly (John Bradley); bedre spilforståelse end Hodor i forsvaret. Er hurtigere, men knap så fysisk stærk.

Sandor Clegane (Rory McCann), "The Hound er en jernhård forsvarer, der imidlertid har for mange disciplinære problemer til at være fast mand.

Lord Varys (Conleth Hill); alternativ midtbanestrateg og ofte brugt som gardering for "Littlefinger". Vary er dog ikke så fuldendt som spiller…

Theon Greyjoy (Alfie Allen); hængende angriber – dog mest brugt som reserve, da han – som Varys – har fået visse mangler med alderen.

Robb Stark (Richard Madden); en aggressiv, fysisk stærk angriber – dog mener mange, at han har sin bedste tid bag sig.