Ishockey VM 2013: Ekspertens Hjørne


Vi har snakket med Unibets ishockeyekspert, Juhavaltteri Salminen forud for VM-turneringen, der skydes i gang fredag aften (Danmark møder Canada lørdag eftermiddag). Juhavaltteri Salminen arbejder som freelancejournalist og ekspertkommentator for den finske tv-kanal URHOtv, der dækker SM-ligaen - én af Europas stærkeste hockeyligaer. Salminen bidrager derudover med hockeystof til en række finske aviser. Det skal nævnes, at interviewet blev gennemført for halvanden uge siden.
 

Vi går lige til sagen. Gruppespillet er delt op i to grupper (H og S). Hvem anser du som favoritter i Gruppe H?

Meget afhænger af, hvor mange NHL-spillere, der er villige til at stille op for deres respektive landshold. De som eventuelt bliver at finde i Finland/Sverige vil have en - om end forkortet - og fysisk slidsom NFL-sæson bag sig. Lockouten gjorde sit til, at sæsonen ikke begyndte før januar. Det betyder, at 48 kampe blev afviklet på blot 99 dage - omtrent én kamp hver anden dag. På grund af arbejdsbelastningen vil færre spillere være villige til at deltage efter at være blevet slået ud af NHL-slutspillet. Grunden til at jeg lægger vægt på dette element, er naturligvis, at disse spillere vil udgøre en stor forskel i VM. Hvis de er motiverede vel at mærke.

Lad os derudover huske på, at vi har OL næste år. Mange russiske og amerikanske NHL-spillere ønsker at vise sig frem i Finland/Sverige. Det er uanset hvad ikke sikkert, hvilke NHL-spillere der tager til OL i Sochi næste år. Det ser dog ud til, at interessen er stor i øjeblikket.

Nok om NHL; jeg har vanskeligt ved at overse Rusland som verdensmester til odds 3.30. De var overlegne i fjord, da de vandt alle deres 10 kampe med 44-14 i målscore, hvorefter de naturligt nok kunne hæve pokalen. De fik stor hjælp af stjerner som Evgeni Malkin og Alexander Ovechkin - en duo, der er optaget af NHL-slutspillet i disse dage. Rusland har alligevel massevis af kvalitetsspillere, som tjener til livets ophold i KHL, så vi skal ikke frygte, at Rusland kommer med et b-hold. Russiske hockeyspillere er normalt meget motiverede for at gøre det godt på landsholdet. Vi kan desuden regne med, at NHL-spillerne slutter sig til holdet, hvis deres klub bliver slået ud af slutspillet. Det er noget ganske andet med de amerikanske spillere.

Apropos USA (20.00): Jeg anser dem for at være outsidere i Gruppe H. De har sjældent fået det til at fungere i VM-sammenhæng de seneste år. Det kan primært tilskrives, at de ikke tager turneringen særlig alvorligt. Årets VM kan derimod være en mulighed for flere spillere til at vise, hvad de kan bidrage med til næste års OL. Jeg vil antage, at amerikanerne kommer med motivation, og jeg forventer, at holdet er spækket med kvalitetsspillere.

Finland (9.50) har som sædvanlig et glimrende hold. Det vigtigste bliver naturligt nok støtten (og forventningspresset) fra hjemmepublikummet. Det er dog ikke til at ignorere det faktum, at truppen på papiret ikke vil være i stand til at true Rusland. Finnerne kan slå alle, når de spiller op til deres bedste, selvom jeg tror, at hjemmeholdet og USA må slås om andenpladsen på Ruslands ryg.


Hvem mener du, er favoritter i Gruppe S?

Sverige (4.00) stillede med et stjernespækket mandskab sidste år, selvom turneringen i sig selv var en katastrofe. Svenskerne var ikke i nærheden af at fylde Globe Arena, hvilket først og fremmest skal ses som en protest mod de skyhøje billetpriser (mens VM blev spillet, havde Hammarby IF i 2. Division 200 meter fra Globen højere tilskuertal). Holdet røg hurtigt ud mod Tjekkiet efter at have indkasseret mål i sidste spilminut af kvartfinalen. Cheftræner Pär Mårts har været kritiseret siden.

Der er ikke meget, der tyder på, at Sverige stiller med et lige så stærkt mandskab i år. Der er dog så mange svenske spillere i NHL, at jeg tror, at enkelte af dem vil give landsholdet en håndsrækning ved VM. Svenskerne vil gerne lægge sidste års fadæse bag sig, og det faktum at Globen er udsolgt til enkelte af Sveriges gruppekampe, er måske et tegn på, at noget godt venter? I modsætning til sidste år bliver finalen spillet i Stockholm. Det bør være en ekstra gulerod for spillerne.

Canada (3.50) er de åbenbare favoritter i Gruppe S (Danmarks gruppe). Vi skal endnu en gang til NHL, når vi skal spå om fremtiden. Jeg stiller spørgsmålstegn ved motivationen - OL-faktoren taget i betragtning. Sidste år blev en række af Canadas stjerner set på en natklub i Helsinki. Hændelsen havde ikke noget indvirkning på spillernes præstationer, men den illustrerer akkurat, hvor alvorligt nordamerikanere tager VM. Jeg tror, at gruppens førsteplads vil blive en duel mellem Sverige og Canada, selvom tjekkerne ikke skal afskrives.
 

Hvem tror du vinder VM?

Som allerede nævnt har hændelserne i NHL (lockout og den komprimerede sæson) gjort det vanskeligt at spå om, hvem der vinder turneringen. Igen er jeg nødt til at nævne Rusland. De har været vældigt gode i VM-sammenhæng de seneste år, og de stiller altid med at klassemandskab. De skilte samtlige modstandere ad i sidste års VM, men vi ved så meget mere, når pucken har ramt isen første gang.

Hvis jeg skal have lov til at svare med hjertet, så vil jeg satse en bid på Slovakiet (28.00). De kom helt til finalen sidste år og dedikerede præstationen til den afdøde Pavol Demitra, der tragisk omkom i et flystyrt i 2011. Det var et af de mest emotionelle øjeblikke i hockeyhistorien nogensinde.


Klik her for at spille på Danmarks åbningskamp mod Canada hos Unibet